E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Diplomatik kaynaklara göre Avrupa Birliği hükümetleri, G7'nin önerisi olan Rus deniz petrolüne varil başına 60 dolarlık tavan fiyatı sınırı getirilmesi ve bu sınırın piyasa fiyatının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak bir düzenleme mekanizmasının kurulması konusunda "geçici" anlaşma sağladı.
1 Aralık'ta varılan mutabakatın 2 Aralık itibarıyla yazılı bir prosedürle tüm AB hükümetlerinin onayına sunulması gerekiyor.
Reuters'a konuşan bir AB diplomatı, üst sınırın mümkün olabildiğince düşük tutulması için bastıran Polonya'nın perşembe akşamı itibarıyla söz konusu mutabakatı destekleyip desteklemeyeceğini henüz teyit etmediğini belirtti.
ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi ülkeler, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rus petrolü ithalatını kesmiş durumda.
Çok sayıda Batılı enerji şirketi de Rusya ile petrol ticaretini durdurma kararı almıştı.
AB ülkeleri, uzun süredir Rusya'nın petrol satışından elde ettiği geliri azaltmayı ve AB'nin Rus ham petrolüne uyguladığı ambargonun 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek olması nedeniyle küresel petrol fiyatlarının yükselmesini önlemeyi amaçlayan tavan fiyatın detayları üzerinde tartışıyor.
Anlaşma, ülkelerin varil başına üzerinde anlaşılan sınırdan daha fazla ödeme yapmadıkları sürece Batılı sigorta ve denizcilik hizmetlerini kullanarak Rus ham petrolünü ithal etmeye devam etmelerine imkan verecek.
G7 ülkelerinin geçen haftaki ilk önerisi, herhangi bir düzenleme mekanizması olmaksızın varil başına 65-70 dolarlık bir tavan fiyat sınırı uygulaması yönündeydi.
Üst düzey bir G7 yetkilisi anlaşmanın "çok yakın" olduğunu ve önümüzdeki günlerde, en geç pazartesi gününe kadar sonuçlandırılmasının muhtemel olduğu bilgisini paylaştı.
Yetkili, tavan fiyat uygulamasının Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş kabiliyetini sınırlayacağından emin olduğu değerlendirmesinde de bulundu.
Rus Ural ham petrolü zaten düşük fiyattan işlem gördüğü için Polonya, Litvanya ve Estonya, varil başına 65-70 dolarlık fiyatı, Moskova'nın Ukrayna işgalini finanse etme gücünü azaltma hedefini karşılamadığı gerekçesiyle reddediyordu.
Reuters'a konuşan bir başka AB diplomatı, "Fiyat üst sınırı, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) rakamlarına göre Rus ham petrolü için piyasa fiyatının yüzde 5 altında tutulması hükmüyle birlikte 60 dolar olarak belirlendi" ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta yatığı açıklamada, AB'nin Rusya'ya karşı 9'uncu yaptırım paketi hazırlığı içinde olduğunu belirterek "Eminim ki çok yakında G7 ve diğer büyük ortaklarla Rus petrolü için küresel tavan fiyatı onaylayacağız" diye konuşmuştu.
Rus yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamada, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını duyurmuştu. (Euronews)
Gazprom'un doğalgaz ihracatında düşüş sürüyor
Suudi Arabistan'da iki yeni doğal gaz sahası keşfedildi
Yaptırımlara rağmen Avrupa'nın Rus gazı ithalatı rekor kırdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Avrupa Birliği devletleri sıkıyorsa ABD den temin ettikleri enerji tedarikleri için de tavan fiyat uygulasınlar da görelim ... Nerdeeee .. ABD buna müsade eder mi !!!!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:55)