E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB, referandum restini gördü---

AB, referandum restini gördü

AB, referandum restini gördü
02 Temmuz 2015 - 03:45 borsaningundemi.com

"Anlaşmaya hazırım" diyen Çipras'ın son hamlesi sonuçsuz kaldı. AB'nin "Referandum beklenecek" yanıtı "AB, referandum restini gördü" diye yorumlandı

Avrupa Birliği’yle pazarlık gücünü artıracağı ve bazı koşulları daha kolay kabul ettirebileceği düşüncesiyle referandum kozunu sahaya süren buna rağmen önceki gün yaptığı öneriler kabul edilmeyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Atina’daki hesabı bir kez daha Brüksel’e uymadı. Reddedilen önerileri güncelleyen ve dün Eurogroup maliye ve ekonomi bakanlarının yapacağı toplantıda ele alınması için kreditörlere bazı koşullar karşılığında masadaki talepleri kabul etmeye hazır olduğu mesajını içeren bir mektup gönderen Çipras’ın son hamlesi de sonuçsuz kaldı.

Hürriyet'teki habere göre Çipras’ın bu son dakika hamlesine başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Euro Bölgesi’nden olumlu yanıt gelmemesi, “AB Yunanistan’ın referandum restini gördü” şeklinde yorumlandı.

Çipras’a ilk olumsuz yanıt önerilerin “çok geç geldiğini, netlik içermediğini ve ciddi bir müzakere için temel olmadığını” söyleyen Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’den geldi. Bu söylemi bir adım ileri götüren ise Avrupa’nın kural ve ilkelerine uyulmasına ihtiyaç olduğu vurgusu yaparak “Referandumu bekleyeceğiz” diyen Merkel oldu. Merkel’in tavrı dün akşamüstü telekonferans yöntemiyle toplanan Euorgroup’un kararını da şekillendirdi. Çipras’ın önerilerini not ettiklerini belirten Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, toplantıda alınan kararı, “Bu aşamada Eurogroup bünyesinde ya da Atina ile kurumlar arasında yeni görüşmeler yapılmasını gerekli görmüyoruz. Referandumun sonucunu bekleyip bu sonucu dikkate alacağız” sözleriyle özetledi. 

YAŞAM HATTINI KESMEDİ

Eurogroup toplantısı sonrası gözlerin çevrildiği Avrupa merkez bankası (ECB), Yunan bankalarının “yaşam hattını” kesmeme kararı aldı. ECB, pazar günkü adımıyla uyumlu şekilde Yunan bankalarına yönelik olarak devrede olan acil likidite desteğinin (ELA) seviyesini 89 milyar Euro düzeyinde tutmayı sürdürmeyi tercih etti. Acil likidite ihtiyacı içinde olan Yunan bankaları ise bu seviyenin artırılmasını istiyordu. 

Teknik gerekçeler mevcut olsa da ECB’nin ELA’yı kesmemesinin ardında Yunan bankalarının istikrarını bozmama ve referandum öncesinde “hayır” kampının eline koz vermeme çabası da yatıyor.

Çipras’ın önerileri

ALEKSIS Çipras’ın son önerisi nde kabul ettiği şartlar şöyle: 

KDV alanında Yunan adalarına yüzde 30’luk indirimin korunması.
Savunma harcamalarının 2016’da 200 milyon Euro, 2017’de ise 400 milyon Euro düşürülmesi.
Emeklilikle ilgili 2010 reformlarının uygulanması ancak 2012 reformlarının ertelenmesi.
İşgücü piyasasına ilişkin yasal düzenlemenin 2015 sonbaharında yapılması.

Çipras: ‘Hayır’ Euro’dan çıkış değil

YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, dün televizyonda yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında ret oyunun Avrupa veya Euro’yu reddetme anlamına gelmediğini, aksine kreditörler üzerinde Yunanistan’a ekonomik anlamda sürdürülebilir bir teklifte bulunmaları için baskı yaratacağını söyledi. Geçen haftaki referandum çağrısının ardından ülkedeki bankaları geçici olarak kapatmak zorunda kaldığı için baskı altında bulunan Çipras, “Pazar günkü referandum ülkemizin Euro’da yeri olup olmadığı ile ilgili değil. Bundan kimsenin şüphesi yok” dedi.

AB ‘koruması’ kalktı

AVRUPA Birliği ve diğer kreditörlerle anlaşma sağlayamadığı için Uluslararası Para Fonu’na (IMF) borç ödemesi yapamayarak Zimbabwe, Sudan ve Somali gibi ülkelerin yer aldığı listeye eklenen Yunanistan, kreditörlerle anlaşamadığı için 7.2 milyar Euro yardım diliminden de oldu. Bu kaynağın geçerliliğini yitirip kullanılamaz hale gelmesiyle Yunanistan’daki krizin başından bu yana devrede olan “AB koruması” da devreden çıktı. Gerek Euro Bölgesi’nin sürece bakışı gerekse Almanya’dan gelen net mesajların ardından gözler 
5 Temmuz’daki referandumun yanı sıra 20 Temmuz’a çevrildi. Bu tarih Yunanistan için kritik eşiklerden birini oluşturuyor. Atina’nın bu tarihte Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) ödeme yapması gerekiyor. Yunanistan 3.5 milyar Euro düzeyindeki bu ödemeyi de yapamazsa Euro Bölgesi’nde kalmasını sağlayacak opsiyonlar tükenmiş olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)