E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB ile oyuncak krizi---

AB ile oyuncak krizi

AB ile oyuncak krizi
20 Nisan 2015 - 06:49 borsaningundemi.com

Gümrük Bakanlığı'nın sağlıksız ürünlerin Türkiye'ye girişini engellemek amacıyla yaptığı çalışmalar AB ile Türkiye arasında krize neden oldu

Abdullah Karakuş'un Milliyet'teki haberine göre Avrupa Birliği'nden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gönderilen yazıda tüm ürünlerin tek tek incelenmesinin girişi zorlaştırdığı belirtilerek, “Neden böyle yapıyorsunuz? Ürünlerin geçişini hızlandırın, kolaylaştırın” denildi.

Tek tek inceleme ve analize gönderme uygulaması ile AB’nin yazısı konusunda Milliyet’e açıklamalar yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, şunları söyledi:
“Gümrükten girerken tüm ürünleri tek tek denetliyoruz, analize gönderiyoruz. Bu nedenle bize bir sorgulama geldi AB’den. ‘Neden böyle yapıyorsunuz’ diye. O ürünleri satanlardan şikâyet olmuş. Biz de ‘çocuklar açısından önemli, bulgularımız var, gümrükten girerken tüm ürünleri tahlil ediyoruz, analize gönderiyoruz. Tahlilden sonra ona göre karar veriyoruz. Bu bizim vazgeçilmezimiz’ dedik. Yazıyı imzalayıp gönderdim.”

Yüzde 2.1’i ‘zararlı’

Canikli, hem Türk malı hem de ithal edilen ürünlere yönelik tek tek denetleme yapmaya başladıklarını söyledi. Çocukların sağlığı açısından özellikle ithal edilen oyuncaklara ve ayakkabılara dikkat çeken Canikli, gümrüklerde de her bir ürünün girişten önce analize gönderildiğini aktardı. Bu konuda çok ileri önlemler aldıklarını belirten Canikli, “Bazılarında kuyruklar oluştu. Bizim laboratuarlarımız yetmedi, diğer üniversitelere gönderiyoruz. Ayakkabı başta olmak üzere oyuncak gibi ürünlerde. Oyuncak çok önemli. Denetimler sayesinde oyuncaklarda zararlılık düştü. Şu anda yüzde 2.1 civarında. Önceden yüzde 36’lardaydı. Daha da aşağı düşüreceğiz. Tamamını denetliyoruz” dedi.
Canikli analizlere gönderme ile ilgili AB’den gelen yazıyı ve yanıtlarını da şöyle anlattı:
“Bir miktar kuyruklar oluştu ama laboratuarların sayısını artırdık. Tüm özel laboratuarlara gönderme imkânı sağladık. Onun da talimatını verdim. Dolayısıyla fazla gecikme de olmayacak. Onları da mağdur etmek istemiyoruz tabii. Bunların hepsi ithalat ve Uzakdoğu ithalatı genelde.”

Türk malına sıkı denetim

Türk malı ürünlere yönelik de sıkı denetim başlattıklarını belirten Canikli, şunları söyledi:
“2014 yılında 800 bin adet üründen numune aldık ve analize tahlile gönderdik. Bunların yaklaşık 60 bin tanesi güvensiz çıktı. Çok farklı ürün grupları var. Ayakkabıdan tutun da oyuncak ve deterjan falan. Bunların hepsini biz denetliyoruz. Ama oran gittikçe azalıyor. Bir ara yüzde 40 - 50’lerde bu oran. Her satılan ürünün yarısı sağlığa zararlı ürün ihtiva ediyordu. Şu anda denetimlerle azaldı. Biz hem girişte gümrük açısından yapıyoruz hem de ticaret piyasalarının gözetimi çerçevesinde bize verilen yetkiyle yapıyoruz. İki alanda da yapıyoruz. Girişte gözden kaçan varsa Kaçak giren varsa onları da piyasadan, raftan numuneye gönderiyoruz. Şu anda oran bazılarında yüzde 5, 3, 1’lere kadar indi. Kırtasiye başta olmak üzere. Çok geniş ve insanların, çocukların doğrudan kullandıklarına bakıyoruz. Çocukların doğrudan kullandıklarının tümünü biz yapıyoruz zaten. Gümrükte değil içerdekinin denetimini. Gümrüktekilerin tümünü biz yapıyoruz zaten.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)