E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Güney Kıbrıs kurtarma planı üzerinde tatışmalar sürerken mali kargaşanın sadece Rum Kesimi için değil tüm Euro Bölgesi için geçerli olduğu imaları gündeme bomba gibi düştü. IMF'ye göre Avrupa, dünyanın "risk merkezi".
Petros Klerides’in ülkenin ağır kayıplar vermesine neden olacak kurtarma anlaşması üzerinde parlamentonun söz sahibi olması gerektiği yönündeki açıklamasının ardından Güney Kıbrıs parlamentosunda kılıçlar çekilmişti. Troyka ve “kurtarma” dayatmasına karşı ülkede yükselen öfkenin hükümet tarafından bastırıp bastırılamayacağı merak konusu.
Anlaşmaya muhalif olanlar troykanın Güney Kıbrıs’ı kolonileştirmeye çalıştığını savunuyor. Komünistler ve Sosyalistler anlaşmayı ilk günden bu yana şiddetle eleştiriyor. Parlamentodaki oylamada da tavırlarının aksine oy vermeleri beklenmiyor. Yeşiller anlaşmanın ihanet olduğunu iddia ediyor.
Rum Kesimi parlamentosu anlaşmanın ilk halini reddetmişti. Parlamentodan çıkacak ikinci bir ret kararı Berlin ve Frankfurt’ta sabırları taşırabilir ve Güney Kıbrıs euro bölgesinden çıkarılabilir.
Avrupa Parlamentosu'ndaki sosyalist blok Güney Kıbrıs’a dayatılan "neo-sömürgeci" uygulamaların “rezalet” olduğunu söylerken diğerleri sessiz kalıyor.
BUZDAĞININ TAMAMI HİÇBİR ZAMAN GÖRÜNMEZ...
Güney Kıbrıs’tan öte euro birliğinin diğer üyeleri adına da bazı endişeler yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Avrupa'nın en büyük politika yapıcılarının yaşanan ekonomik fiyaskolardan alınan dersleri ve kemer sıkma politikaları konusundaki yıkıcı iddiaları görmezden gelerek sert kriz stratejilerini sürdürmeye devam ederek gerçekliğe meydan okudukları söyleniyor.
Yükselen eleştirilere meydan okuyan bir açıklamada; Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Komisyonu ve Eurogroup üçlüsünün Euro borç krizinin yönetilmesinde ve kurtarma planlarında başarılı olduğuna dair açık kanıtlar olduğu ve euro bölgesi politika yapıcılarının sorun çözme kapasitesinin ve esnekliklerinin öngörülerin ötesinde arttığı söylendi.
Bu hafta Euro bölgesinin "potansiyel risk merkez üssü" olmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunan IMF ise kriz yönetiminde başarılı olunduğuna dair iddiaya tamamen karşı çıkarak Avrupalı yöneticilerin AB bankacılık birliği konusunda ayak sürüyerek istikrarı tehlikeye attığını savunuyor.
Saxo Bank yöneticisi Steen Jacobsen, Avrupalı liderlerin tehlikeli bir rahatlık içinde olduklarını iddia etti. Jacobsen; “Söyledikleri hiçbir şey doğru değil. Gerçeklik hiç daha uzakta olmamıştı. Euro bölgesi göründüğünden çok daha kötü durumda bulunuyor. Bu yıl yüzde 1 küçülme göreceğiz ancak rakam yüzde 2’ye de çıkabilir” dedi.
AVRUPA, KEMER SIKMA POLİTİKASINDA GERİ ADIM ATACAK MI?
Avrupa'nın politika elitlerinin yaygın kemer sıkma uygulamaları için entelektüel gerekçe olarak gösterilen Harvardlı Carmen Reinhart ve Kenneth Rogoff araştırması üzerine başlayan büyük tartışmada artan oranda fikir değiştirdikleri göslemlendi. Söz konusu araştırmada kamu borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 90 üzerinde olan ülkeler için ortalama reel GSYİH büyüme oranının yüzde -0.1 olduğu söyleniyordu.
Massachusetts Üniversiteli ekonomistler tarafından geçtiğimiz gün yayımlanan bir araştırma raporunda Reinhart ve Rogoff araştırmasının sonuçlarında ciddi hatalar olduğu belirtildi. yüzde 2.2 dir”. Massachusettsli ekonomistler Thomas Herndon, Michael Ash ve Robert Pollin; yüzde 90 üzerinde borçlu zengin ülkelerde büyüme oranının yüzde -0.1 değil yüzde 2.2 olduğunu savundu. Etkinin kendi para birimi ve para araçları olan devletlerde daha az olduğu belirtildi.
KEMER SIKMA UYGULAMALARININ DÜŞÜNÜLENDEN ÇOK FARKLI ETKİLERİ OLABİLİR!
IMF; kemer sıkma uygulamalarının çok daha büyük etkiye sahip olduğunu ima ederek; Euro bölgesi liderlerini "mali çarpan"ın düşünülenden daha yüksek olduğu konusunda uyarmıştı.
Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İspanya, İtalya ve en son Fransa; ekonomik daralmanın vergi tabanını aşındırdığı ve bunun da bütçe açığı hedeflerine ulaşmalarını engellediği bir kısır döngü içine kısılıp kaldılar. Her seferinde daha çok kesinti yapıp daha derine düşüyorlar.
IMF; Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda Güney Avrupa'daki kredi krizinin iyileşmek yerine daha kötüye gittiği ve Avrupa şirket tahvillerinin dörtte birinde borçlanmanın sürdürülemez olduğu uyarısında bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:05)