Avrupa Birliği’nin (AB) 28’inci üyesi olan Hırvatistan’a yedi yılda 11.7 milyar euro’luk (15.2 milyar dolar) yatırım fonunun akacak olması Türk yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Balkanların yeni cazibe merkezi haline gelen Hırvatistan’ın AB üyeliğinin Türk yatırımcılara yeni fırsatlar yaratması bekleniyor. Milliyet'in haberine göre, Hırvatistan’la Türkiye arasında 255 milyon dolarlık iş hacmi bulunuyor. Ülkede başta Doğuş Holding, Rixos, TAV ve Süzer Holding olmak üzere büyük Türk gruplarının yatırımı var. AB üyeliği Türk firmalarının ülkedeki işlerinin de büyümesini sağlayacak. Ayrıca Hırvatistan Türk tatilcilerin de gözde destinasyonları arasında yer alıyor.
İyi ekonomik ilişkiler Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk Hırvatistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Aleksandar Medjedovic, Türkiye ile Hırvatistan arasında bugüne kadar olumlu ekonomik ilişkiler bulunduğunu belirterek, “AB’ye girmiş Hırvatistan Türk firmaları için yeni yatırım fırsatları yaratacak” dedi.
Türk iş insanlarının Hırvatistan’da turizm, altyapı ve tarım alanında yatırımları bulunduğunu aktaran Medjedovic, “Hırvatistan diğer 27 AB ülkesine açılmak için yeni yatırımların odak noktası olabilir. Türkiye ile Hırvatistan arasında çok iyi ekonomik bağlar var. Ama AB üyeliğiyle beraber Türk firmaları bu ülkede kuracakları fabrikalarla 27 ülkeye hitap edebilirler. Hırvatistan’ın AB üyeliği Türk işadamları için yeni yatırım fırsatı olabilir. Ülkeye akacak yeni AB fonları ekonomiyi canlandıracak ve yatırımcılara yeni fırsatlar sunacak” diye konuştu.
Türkiye’yi örnek alıyor Medjedovic, Türklerin yeni AB ülkesinde turizm ve tarım alanında yatırımları bulunduğunu dile getirerek, eski Yugovlavya üyesi olan ülkede klasik sektörler olan tekstil, kimya ve ahşap endüstrisinin de yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Medjedovic, şunları söyledi:
“Hırvatistan güzel reformlar yaptı. Alman ve İtalyan yatırımlarını çekti. Balkan ülkelerinin Avrupa’ya açılan kapısı olacak. Türk yatırımcılara daha fazla fırsatlar sunacak. Hırvatlar Türkiye’yi örnek alıyor. 20 yıl sonra Türkiye gibi olmayı hayal ediyorlar. Türkiye’de de Hırvat yatırımı var. Ayrıca üçüncü pazarlar olan Körfez ülkeleri, İran, Irak ve Ortadoğu için Türkiye’yi giriş kapısı olarak görüyorlar.”
Schengen’e geçiş Türkleri etkiler Hırvatistan Türk turistlerin rağbet ettiği bir ülke. Yılda 100 binin üzerinde Türk turist ağırlıyor. Hırvatistan, Schengen vizesine ilk beş yıl geçmeyecek. Rixos Hotels Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Erkan Yıldırım, Hırvat hükümetinin vize sistemini AB’ye uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında 1 Nisan 2013’te Türk vatandaşlarına vize başlattığın hatırlatarak, “2015’e kadar ‘hızlı vize’ uygulamasıyla 3 gün gibi kısa bir sürede vize işlemleri gerçekleştirilebiliyor. İlgi azalmadı. Dubrovnik eskisi gibi yine tercih edilen bir destinasyon olmayı sürdürüyor” dedi.
‘Vize talebi düşürür’ Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar ise, Hırvatistan’ın içinde bulunduğu Balkan coğrafyasının vizesiz olmasının avantaj yarattığını kaydederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu an hızlı ve fazla prosedürü bulunmayan vize veriyorlar. AB üyeliğinden sonra Schengen’e geçildiğinde ise mutlaka bir etkilenme olacaktır.”
Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin de, ülkeye vize alımının şu anda çok prosedür gerektirmediğini ve sadece iki fotoğrafla alınabildiğini dile getirerek, “Vize zorlaşmadığı için talepte düşüş olmadı. Ama prosedürler zorlaşırsa giden sayısında düşüş olur” yorumunu yaptı.
‘İlgi gören bir ülkeydi’ Mika Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Ercan Abitağaoğlu, “2013’te başlatılan vize talebi azalttı. AB üyeliği sonucunda Schengen’e geçilmesi bu talebi düşürecektir” dedi.
VIP Turizm Dış Turlar Direktörü Esra Abamor da, şunları söyledi: “Hırvatistan son yıllarda Türk turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasındaydı. En önemli neden vize istenmemesiydi. Geçen yıl Hırvatistan’a yaklaşık 50 bin civarında Türk turist seyahat etti. 2013’te yüzde 30 artış beklenirken vize uygulaması nedeniyle düşüşe geçilmiş durumda.”
ETS Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı, “Vizeden sonra Hırvatistan özellikle Dubrovnik turları çok etkilendi. Charter seferleriyle yapılan Dubrovnik turları tamamen bitti. Karadağ veya Bosna Hersek üzerinden alternatifler mevcut ancak bunlara da talep yok” dedi.
Müteahhitlikte potansiyel var Hırvatistan’da Türk yatırımcılar altyapı ve otel işletmeciliğinde yoğunlaşıyor. Uzel ve Rixos otel işletmeciliği yapıyor. Doğuş Grubu, mega yat marina inşaatı ve işletmeciliğine ortak oldu. Türk inşaat firmaları ülkedeki otoyol inşaatı projeleriyle ilgileniyor. Enka da ülkedeki projelerde yer aldı. Türk firmalarının otoyol ve liman modernizasyonu olmak üzere inşaat sektöründeki projelere ilgisi bulunuyor. DEİK rakamlarına göre ülkede kurulu 50 Türk firması var.
Hırvatlar ‘rekabetten’ korkuyor - Resmi olarak AB’nin 28’inci üyesi olan ülke, Bulgaristan ve Romanya’nın 2007’deki üyeliğinden sonra birliğe katılan ilk üye oldu.
- AB üyeliği, Hırvatistan’a gelecek yedi yılda 15.2 milyar dolar (11.7 milyar Euro) AB yatırım fonunun akmasını sağlayacak.
- Üyelikle Hırvatlar daha büyük AB pazarlarına erişim imkanına kavuşacak.
- Avrupa Birliği Hırvatistan’ın üyeliğiyle Balkanlarda daha fazla istikrar bekliyor. Balkanlar, AB ürünleri için oldukça büyük bir pazar.
- Hırvatistan daha çok muhteşem Adriyatik kıyılarıyla tanınıyor. Hvar adası, Beyonce ve Tom Cruise gibi yıldızları da ağırlayan moda bir destinasyon.
- Hırvatistan geçen beş yılda ekonomik bir resesyon içindeydi.
- Hırvatlar AB pazarının şirketleri için çok rekabetçi olmasından ve bu nedenle çoğu firmanın hayatta kalamayacağından korkuyor. Euro’ya geçildiğinde fiyatların artmasından da korkuyorlar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.