E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
The Telegraph Gazetesi'nde yer alan bir analizde söz konusu zirve, 'yeni bir jeopolitik çağın gelişi' olarak değerlendirildi ve "Onlarca yıl süren aşağılamanın ardından, dünyanın otokratik süper güçleri dizleri üzerinden kalktı ve bir araya geldi. Burada kazanan kesinlikle Putin. Putin'in Batı'dan talep ettiği büyük pazarlığın arkasına Çin'in tüm ağırlığını vererek elini çok daha fazla güçlendiriyor" ifadeleri yer aldı.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'ya bir saldırı olması halinde Rusya'nın yanında yer alarak savaşa katılacaklarını belirterek, “Müttefikimiz Rusya doğrudan saldırıya uğrarsa Belarus da buna katılır” demişti.
AVRUPA TAVRINI SERTLEŞTİRİYOR
Putin'in peş peşe attığı adımları dikkatli bir şekilde takip eden Avrupa uyarılarını giderek sertleştirmeye başladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda, geniş kapsamlı bir yaptırım paketini uygulamak üzere hazırlık yaptıklarını açıkladı.
Alman Handelsblatt ve Fransız Les Echos gazetelerine konuşan Von Der Leyen, olası yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresindekileri ve oligarkları hedef alabileceğini söylerken, Putin'in kendisinin de yaptırımlar kapsamına alınması ihtimalini dışlamadı.
TEKNOLOJİ AMBARGOSU
Rusya'nın doğal gaz tedarikini bir baskı aracı olarak kullanması nedeniyle, Kuzey Akım 2 boru hattının da masada olduğunu söyleyen AB Komisyonu Başkanı ayrıca AB'nin Rusya'ya karşı "teknoloji ambargosu" da uygulayabileceğine işaret etti.
"Söz konusu olan Rusya'nın ikame edemeyeceği yüksek teknoloji bileşenleri, parçaları" diyen von der Leyen, bunlar arasında yapay zeka, savunma, uzay uçuşları, kuantum bilgisayar sistemleri gibi çalışmalarda Rusya'nın ihtiyaç duyduğu ürünler olduğunu aktardı.
AB'nin üzerinde çalıştığı ekonomik ve mali yaptırım unsurları arasında Rusya'nın yabancı sermayeye erişimini adımlar da bulunuyor.
KRİTİK GÖRÜŞMELER VAR
Avrupa ülkeleri, bir yandan Rusya üzerinde caydırıcı olabilecek yaptırım adımlarını kararlaştırırken, diğer yandan diplomatik çözüm için son fırsatları da değerlendirmek için yoğun çaba gösteriyor. Bu çabalarda başı çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gelecek iki hafta içerisinde kritik görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyor.
Macron, pazartesi günü Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra salı günü Ukrayna'ya geçerek Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ile bir araya gelecek. Almanya Başbakanı Scholz ise hafta başında ABD'yi ziyaret edecek ve Başkan Joe Biden ile kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşmenin en önemli gündem maddesini Ukrayna krizi oluşturacak. Almanya'nın G7 dönem başkanlığını, Fransa'nın da AB dönem başkanlığını yürütüyor olması, Scholz ve Macron'un diplomatik temaslarının önemini daha da artırıyor.
ABD dönüşü Avrupalı müttefikleriyle durum değerlendirmesi yapacak olan Scholz, 10 Şubat'ta Berlin'de, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Estonya Başbakanı Kafa Kallas ve Letonya Başbakanı Krisjanis Karins'i ağırlayacak. Dörtlü liderler zirvesinde, Ukrayna'daki gelişmeler ve gerilimin Doğu Avrupa güvenliğine etkilerinin masaya yatırılacağı belirtildi. Ayrıca Macron'un Moskova ve Kiev temasları sonrasında Berlin'e gelmesinin beklendiği, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Schloz ile bir araya gelerek son gelişmeleri ele almalarının planlandığı belirtiliyor.
Bu değerlendirmelerin ardından, bu kez Scholz üst düzey görüşmeler için 14 Şubat'ta Ukrayna'yı, ardından 15 Şubat'ta Rusya'yı ziyaret edecek. Scholz-Putin görüşmesi, diplomatik çabalar açısından süreçteki en belirleyici görüşmelerden biri olacak.
Rusya'dan Bloomberg'in işgal haberine sert tepki
Kanada, Ukrayna'ya silah gönderdi
Blinken Rusya'yı yine uyardı: Ağır bedel ödetiriz
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Akdeniz'den gelecek doğal gaza bel bağladıysa Ab , daha çok bekler. Rus gazına muhtaçlar. Yaptırım uyarısı hikaye
Almanya, Rusya ve Çin tarafında. Açıktan söylemiyorlar, ama dünya aptal değil
ben olsam doğalgazı bir haftalığına keserim yaptırım ne imiş gösteririrm.
Ne kadar lgbti yönetime doldurursanız işte böyle erkek işi olan savaşta mıy mıy cevap verirler. Rusya avantajı eline aldı işleri zor. Olan bize olacak bu kılıbık ve lgbtci avrupa ve bidon kafa yüzünden.
Bir ...k yapamazsınız! İçinizde bir tane adam yok çünkü!
27 devleti toplasan bir devlet etmezler.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:15)