E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın birçok ülkesine ticaret köprüsü kuran Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), rotayı senelik 70 milyar dolarlık petrol geliri olan Angola'ya çevirdi. Yıllık 25 milyar dolarlık ithalat yapan ülkenin Uluslararası Luanda Genel Ticaret Fuarı'na 95 şirketle çıkarma yaptıklarını belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, yurtdışında gerçekleştirdikleri ilk büyük fuar organizasyonundan umutlu olduklarını söyledi. "Buranın (başkent Luanda) dünyanın en pahalı şehri olduğunu görünce ekmek var diye düşündük." diyen Meral, Türkiye'nin ihracatının beş yılda beşe katlanarak 1 milyar dolara çıkabileceğini ifade etti.
Başkan Rızanur Meral, "TUSKON olarak ilk defa güçlü bir katılımla heyet geldi. Öncesinden reklamları yapıldı. 'Türkler 100 firma ile geliyorlar' diye konuşuluyormuş." açıklamasını yaptı. Angola'nın 25 milyar dolarlık ithalatının artmasını beklediklerini ifade eden Meral, Türkiye'nin ihracatının beş yılda beşe katlanarak 1 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. Fuara gelen firmalar arasında inşaat, gıda, tüketim malları, mobilya, tekstil, aydınlatma, mutfak malzemeleri gibi çok farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketler yer alıyor. Luanda'ya özel uçakla gelen heyette 175 katılımcı hazır bulundu.
Luanda Fuarı hakkında değerlendirmede bulunan TUSKON Başkanı Meral, 105 stant kurulduğu bilgisini verdi. Her yıl düzenlenen karma fuara ağırlıklı olarak Almanya, Portekiz, Brezilya ve Çinli şirketler katılıyor. TUSKON olarak potansiyelin ve boşluğun olduğu ülkelere gittiklerini kaydeden Meral, Angola'nın bütçesi artı veren bir ülke olduğunu anlattı. Cari işlemler açığının yüzde 13,5 artı vermesinin beklendiğini dile getiren Meral, "Milli gelirlerinin yüzde 85'ini petrol oluşturuyor. Toplam ihracatlarının ise yüzde 97,5'i petrol. Milli gelirinin yüzde 5'i ise elmas. Fırsatlarla zorlukların bir arada olduğu bir ülke. Yoksul sınıf yüzde 36. Hükümet sosyal projelere ağırlık veriyor. Bütçesinin üçte birini sosyal harcamalara yapıyor. Su ve elektrik problemleri var. Önümüzdeki yıllarda altyapı yatırımları (tren, karayolu, havayolu) enerji projelerine yatırımlar yapıyorlar. Bu tür yerlerde göremediğiniz fırsatlar var. Burada 14 tane bölge var." diye konuştu. Meral'in verdiği bilgilere göre Angola, dünyada petrol ihracatında 14. büyük ülke. İspat edilmiş petrol rezervleri açısından ise 18. büyük ülke. Afrika'nın ikinci büyük ülkesi petrol üreticisi olan Angola günlük 1,9 milyon varil petrol üretimi gerçekleştiriyor. Petrol geliri 70 milyar doları bulurken doğalgaza yönelik de 9 milyar dolarlık gelir hedefleri bulunuyor.
Ticaret köprüsünden fuara
İş forumlarının önemli bir misyonu eda ettiğini aktaran TUSKON Başkanı Meral, büyük fuar organizasyonlarının devam edeceğini bildirdi. Angola'nın ardından TUSKON Evrensel Fuar tarafından Mozambik ve Gana'da fuar organizasyonu yapılacak. Fuarların imaj oluşturmada önemli olduğunun altını çizen Meral, "Ürünü görmeden insanlar iyi algılayamıyorlar. Zaman kazandırıyor iş görüşmelerinde. İnsanlar katologlarda ürünlerini görüyorlar ancak tekrar gelmeleri lazım ürünleri görmek için." dedi. Meral iş forumları ve gezilerinin ise devam edeceğini kaydetti. Organizasyonların 'dünyada ayak basmadık ülke' hedefiyle planlandığını belirten Meral, üye sayılarının 43 bin olduğunu aktardı. Bir yıl içerisinde 450-500 heyet yurtdışına giderken Türkiye'ye gelen heyet sayısı ise ortalama 600.
'Stantları geri götürmeyin'
Angola'daki potansiyelin önemine işaret eden TUSKON Başkanı Meral, iki ülke arasındaki iş hacminin düşük olduğunu aktardı. Fuar sonrasında güzel şeyler olacağını dile getiren Meral, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin burada daha etkin var olmasını istiyorduk. Gecikmiş ama çok doğru bir faaliyet. Stantlarımızdan çok etkilendiler. Hatta geri götürmeyin dediler. Türkiye Luanda fuarının kalitesini yükseltti." Ticaretin artmasında devletler arası ilişkinin önemine dikkat çeken Meral, bu ülkeye devlet düzeyli bir ziyaret yapılmadığını kaydetti.(ZAMAN)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:16)