E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, insan sağlığı ve güvenliğini merkez alan yoğunlaştırılmış bir piyasa gözetim ve denetim süreci başlattıklarını belirterek, “Piyasayı güvensiz, kalitesiz ve standart dışı ürünlerden temizleme konusunda kararlıyız” dedi.
Bakan Ergün, yaptığı açıklamada, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde bakanlığın temel önceliğinin, üreticileri yaptırımlarla cezalandırmak yerine, piyasada güvenli ürünlerin yer almasını sağlamak amacıyla sanayicinin kaliteli ve güvenli ürün üretmesinde yönlendirici olmak ve böylece Türk mallarının uygunluk seviyesini yükseltmek olduğunu bildirdi.
İnsan sağlığı ve güvenliğini merkez alan yoğunlaştırılmış bir Piyasa gözetim ve denetim süreci başlattıklarını vurgulayan Ergün, “Piyasayı güvensiz, kalitesiz ve standart dışı ürünlerden temizleme konusunda kararlıyız. Denetimler sadece ithal ürünlere yönelik değil, merdiven altı üretim başta olmak üzere kalitesiz, haksız rekabet oluşturan yerli ürünler için de geçerli” diye konuştu.
Bakanlık olarak yılın ilk 6 ayında toplam 14 bin 594 farklı markadaki ürünü denetlediklerini belirten Ergün, denetlenen ürünlerden 13 bin 256'sının uygun, bin 338'inin uygunsuz bulunduğunu söyledi. 51 adet farklı markadaki ürünün teste gönderildiğini, testlerden yüzde 53'ünün uygunluk, yüzde 47'sinin uygunsuzluk ile sonuçlandığını aktaran Ergün, uygunsuz bulunan ürünlere ilişkin 313 bin 612 lira idari para cezası uygulandığını ifade etti.
Güvensiz bulunan 9 farklı markadaki ürün için ise toplatma kararı verildiğini anlatan Ergün, yangın ve elektrik çarpma riskleri taşıyan bu ürünlerden 8'inin elektrikli ekipmanlar, birinin ise basınçlı ekipmanlar ürün grubunda yer aldığını kaydetti. Bakan Ergün, 4 farklı marka infrared oda ısıtıcısı, 2 farklı marka gaz detektörü ile bir marka gece lambası, bir marka tost makinesi ve bir marka elektrikli çay kazanı hakkında toplatma kararı verildiğini sözlerine ekledi.
Bakanlığın görev alanına giren ürün grupları
Teknik mevzuat uyumu alanında önemli sorumluluklar üstlenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, toplam ulusal mevzuatın yaklaşık yüzde 80'inin hazırlanmasından ve uygulanmasından sorumlu. Görev alanına giren ürün grupları aerosol kaplar, asansörler, atex ürünleri, ayakkabılar, basınçlı ekipmanlar, elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, kazanlar, makineler, otomotiv, sivil kullanım amaçlı patlayıcılar, taşınabilir basınçlı ekipmanlar, tekstil ürünleri, teleferikler, zorunlu standartlar ve düzenlenmemiş alanda bulunan bazı ürünler ile hazır ambalajlama (yasal metroloji hariç) başlıkları altında toplanıyor.
En çok elektrikli ekipmanlar toplatıldı
Bakanlık, geçen yıl da toplam 38 bin 979 farklı marka ve model ürünü denetledi. Denetlenen ürünlerden 34 bin 274'ü uygun, 4 bin 705'i uygunsuz bulundu. Yine geçen yıl 382 farklı markadaki ürün teste gönderildi, testlerden yüzde 30'u uygunluk yüzde 70'i uygunsuzluk ile sonuçlandı.
Uygunsuz ürünler nedeniyle üreticilerine ve dağıtıcılarına 2 milyon 61 bin 587 lira idari para cezası uygulandı, güvensiz bulunan 48 farklı marka ve model ürün için de toplatma kararı verildi.
Toplatma kararı verilen ürünlerin yaklaşık yüzde 80'inin elektrikli ekipmanlar ürün grubunda olması dikkatleri bu alana çekti. Söz konusu ürünler arasında ağırlıklı olarak kaynak makineleri, infrared oda ısıtıcıları, gaz alarm cihazları ve yangın söndürücüler yer alıyor. (AA)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:32)