E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
14-15 Mart'ta FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) gerçekleşecek. FED faiz kararını açıkladıktan sadece bir gün sonra 16 Mart'ta TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonlanacak ve TCMB'nin faizler ve diğer politika araçlarında alacağı aksiyonlar görülecek. Son iki haftada ABD'den gelen veriler ve FED üyelerinin açıklamaları FED'in bu toplantıda faiz artışına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılmasına neden oldu. Bu nedenle FED fiyatlamasının faiz artışından önce tamamlanma, faiz artışı gerçekleştikten sonra ise yeni bir hikaye ve realizasyon yaşanma ihtimali yüksek.
Bizim için sürpriz olabilecek kararlar ise TCMB tarafında görülecek. Son iki haftalık süreçte TCMB, FED fiyatlamasına kayıtsız kalmayarak, fonlamanın çok büyük bir bölümünü geç likidite penceresinden sağlayarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 10.70'in üzerine çekti. Bu durum TCMB'nin FED sonrası, kullandığı faiz oranlarında ve fonlama yapısında güncelleme yapacağının işareti olsa da, atılacak adımın nereden ve ne ölçüde geleceği konusunda piyasada bir konsensüs oluşmuş değil. Bu nedenle TCMB'nin kararı ne olursa olsun piyasanın en azından bir kısmı için bu karar sürpriz olacak ve muhtemelen fiyatlamalarda volatiliteyi artıracak.
FAİZ ARTIŞ HIZI MERAK EDİLİYOR
FED'in Çarşamba günü 25 baz puanlık faiz artışı hemen hemen herkes için sürpriz olmaktan çıktı. Bu nedenle beklendiği gibi 25 baz puan faiz artışı, yeni bir stres kaynağı olmaktan çok, faiz artışının fiyatlandığı ürünlerde bir düzeltme hareketinin başlangıcı olabilir. Bu süreci beklentinin fiyatlanması ve gerçekleşmenin satılması olarak da özetleyebiliriz. Ancak bunun olabilmesi için yılın geri kalanına yönelik beklentilerde önemli bir sapma olmaması lazım. Son durumda FED'in mart ayındaki faiz artışının ardından eylül ve aralık olmak üzere bu yılki iki toplantısında daha faiz artışı yapacağı beklentisi hakim. Karar sonrası yapılacak açıklamalar bu sayıda artış ya da tarihlerin öne çekilme ihtimalini doğuracak olursa yeni bir faiz fiyatlaması furyası görebiliriz. Bu nedenle çarşamba günü FED'in faiz artışı yapıp yapmayacağından daha önemlisi, FED'in geleceğe yönelik çizeceği faiz projeksiyonudur.
TCMB'DEN EK SIKILAŞTIRMA MESAJI
Çarşamba günü Denizli'de bir toplantıya katılan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri enflasyon üzerinde kısa vadede yukarı yönlü baskı oluşturduğuna ancak sıkı parasal duruşun da katkısıyla enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceğinin tahmin edildiğini, döviz piyasasında gözlenen oynaklığın fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla atılan adımların büyük ölçüde amacına ulaştığım belirtti. Küresel öngörülebilirliğin düşük olmasının temkinli bir politika duruşu gerektirdiğine değinen Çetinkaya, fiyatlama davranışları yakından takip edilerek gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini ifade etti.
Çetinkaya'nın bu açıklamalarına rağmen Çarşamba günü Avrupa piyasalarının açılması ile birlikte kurlara alımların geldiğini gördük ve bu açıklamalar öncesi 3.67 civarında olan dolar/TL haftanın geri kalanında 3.7850'ye kadar çıktı. Çetinkaya'nın verdiği ek sıkılaştırma mesajı ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki artışa karşın kurların hızlı bir yükseliş yaşaması, bu hafta FED ve TCMB öncesinde volatilitenin daha da artacağının işareti olabilir. Bu nedenle bu hafta TCMB karan görülene kadar aşağı yönlü hareket potansiyeli daha sınırlı olsa da kurlarda her iki yönde de ani ve sert hareketler olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Özellikle kaldıraçlı işlem yapanların kısa vadede oluşabilecek bu ani hareketlere karşı, pozisyon alırken temkinli olmaları faydalı olabilir.
TCMB KAZANIMLARINI KAYBETMEK İSTEMEZ
Geçtiğimiz yılın son çeyreği ve bu yılın ilk haftalarında TL'nin şiddetli değer kaybı gerek enflasyon gerekse tüketici güveni üzerinde ciddi olumsuzluklar oluşturdu. Şubat ayında çift haneye yükselen enflasyonun piyasa algısında da önemli ölçüde tahribata yol açtığını ve dolar/TL kurunun 3.55'lerden başlayarak 3.78'lere kadar yükselmesinde FED faiz artışı beklentisiyle, enflasyonun oluşturduğu olumsuzluğun da etkili olduğunu düşünüyoruz. TCMB'nin enflasyon beklentilerindeki bozulmayı hızlandıran bu süreci de göz önünde bulundurarak, TL'nin değerini korumaya yönelik ek sıkılaştırma adımları atmak konusunda daha kararlı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 16 Mart'taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası atılacak adımların kurlarda düşüşe neden olma ihtimalini hafife almamak gerektiğini düşünüyoruz.
BORSA İSTANBUL GÜÇLÜ KALMAYA ÇALIŞIYOR
Uzun bir aradan sonra BIST ile kurlar arasında korelasyonun sağlandığı bir hafta yaşadık. Hafta içinde dolar/TL'deki yükselişlerin baskıladığı endeks, yine kurlardaki gevşemelerden güç buldu. BIST-100 şubat ayını geçirdiği 87.000-89.500 bandını yukarı kırarak hafta içinde en yüksek 91.437'yi gördükten sonra yeniden bu kanala döndü. Bu durum yükselişlerin kar realizasyonu fırsatı oluşturduğunu ancak sert bir düzeltme hareketinden bahsetmek için de erken olduğunu gösterdi. Endekste son bir buçuk aylık dönemde oluşan bu kanalın alt bandı olan 87.000'in kırılması durumunda düzeltme hareketinin sertleşeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle endeksteki momentumdan faydalanmak isteyen ya da kısa vadeli pozisyon alanların bu bölgede bir stop loss stratejilerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi endekste 87.000-89.500 aralığında oluşan kanaldan önceki, son kanalın 82.000-84.000 aralığında oluştuğunu da hatırlatmakta fayda var. Olası bir düzeltmenin son bulacağı nokta da bu seviyeler olabilir. Aksi takdirde yani endeks 89.500 üzerinde kalmaya devam edecek olursa kanal boyu kadar bir yukarı yönlü hareketle 92.000 ve ardından tarihi zirvelerin bulunduğu 93.500 hedef konuma geçebilir.
KURLAR İÇİN KRİTİK HAFTA
FED'in faiz artış takviminin yaklaşması doların uluslararası piyasada yeniden değer kazanma sürecini başlatırken, TL'nin emsallerine göre kırılgan seyrini koruduğu görülüyor. FED faiz artışı beklentisinin etkisi ile TCMB fonlama maliyetini yukarıya çekerek ve ek sıkılaştırma mesajı vererek TL'ye destek olmaya çalışsa da 15 Mart'taki FED toplantısının ardından 16 Mart'taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı kararları görülene kadar TL'deki stres devam edebilir. Geçtiğimiz hafta kurun 3.75'teki kritik direncinin üzerine çıkmış olması teknik olarak olumsuzluk oluştursa da, son haftalarda TL'nin volatilitesinin yüksek olduğu ve görünümün ek bir haber akışıyla hızla tersine dönebildiği de göz önünde bulundurulmalı. TCMB'nin ocak ayının ortalarından itibaren uyguladığı politikalarla TL'nin istikrarını sağlam konusunda önemli kazanımları olduğunu düşünüyoruz. FED'in olası bir faiz artışının ardından da gerek faizler gerekse diğer politika araçlarında güncellemeler yapılarak bu kazanımların
korunmaya çalışılacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bu toplantıların ardından TL'nin daha istikrarlı bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak 3.75'in üzerindeki kapanışlar yukarı yönlü hareket potansiyeli taşısa da kritik merkez bankaları toplantıları öncesinde bu seviyelerin önemini yitirdiğini görebiliriz. (Üzeyir Doğan/Para Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsa bitmiştir artık..bundan sonra bi şey olmaz.zaten bu zamana kadarda k.yatıırmcıyı iyi soydular..
SATIŞ İÇİN BAHANE MUTLAKA ÇIKAR...................KAR CEBE YAKIŞIR..............
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:03)