E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik Analiz77.500 ana destek---

77.500 ana destek

77.500 ana destek
14 Temmuz 2014 - 08:38 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul'da 79.500 direnci hacimli olarak aşılıp aşılmaması endeksin yönünü belirleyecek

Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününü %1,03 değer kazancı ve 2,3 milyar TL'lik işlem hacmi ile tamamlayan BIST100 küresel piyasaları etkisi altına alan Portekiz gerilimine rağmen haftalık bazda %2,36'lık değer kazancı yakalamıştı. Cuma günü 79.000 üzerinde günün kapatılmasıyla beraber teknik olarak olumlu havanın bu haftaya taşındığını düşünüyoruz. Bu sabah ise Asya-Pasifik endeksi 5 gün sonra primli seyrediyor, ABD vadelileri yaklaşık %0,15 primi ve DolarTL’de de Cuma piyasa kapanışı saatlerindeki seviyelere yakınız.. Bu konjonktürde BIST100 endeksinin yeni haftanın ilk işlem gününe yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz.
79.500 direncinin hacimli bir şekilde aşılıp aşılmadığı yükselişin devamı için bize göre kritik olmaya devam edecekken 80.000/80.500 ve 81.500 de izleyen dirençler, geri çekilmelerde ise 79.000 ve 78.500 ilk destekler iken 77.500 seviyesini ana destek olarak korumaya devam ediyoruz..
Haftanın geneli nasıl geçecek diye kısaca baktığımızda gündeme beklenmedik şekilde düşen Portekiz Bankası Banco Espirito'ya dair gelişmeler izlenmeye devam edecek. Bankanın olası kayıplarının değerlendirilmesi için bir yeniden yapılandırma planı beklenirken Cuma günü Portekiz Başbakanı ve Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların şimdilik piyasaları sakinleştirdiğini söyleyebiliriz. Portekiz Başbakanı ve Merkez Bankası, banka ve hakim hissedarı ile ilgili sorunların finansal sistemin istikrarını tehdit etmeyeceği konusunda yatırımcılara güvence verdiği ve de Portekiz'in bulaşma etkisinin olmayacağı spekülasyonları da ABD ve Avrupa borsalarının düşüşe ara vermesine imkan verdi.
Portekiz ekonomik büyüklük olarak görece sınırlı bir ülke ve bu nedenle bulaşıcılık etkisi düşük ancak bulaşıcılık endişesi tamamen giderildiğinde bile esas korkunun; acaba diğer kurtarılan ve kurtarma planından başarıyla çıktığı açıklanan ülkelerde de kırılganlıkların ve risklerin devam edip etmediği haline dönüşmesi halinde risk iştahında geri çekilmenin devam ettiğini görmemiz hala olası..
Portekiz kaygıları ABD ve Avrupa borsalarını haftalık kayıplara yöneltti, Avrupa borsalarında Mart ayından bu yana en sert düşüş olan haftalık %3 değer kaybı görüyoruz. Bunun yanında hafta başında bu strese direnen gelişen piyasalara, Endonezya'daki seçim rallisinin ve Rusya ile AB ülkelerinin Ukrayna için ateşkes arayışlarının iyimserliğinin de yetmediğini, MSCI EM endeksinin Cuma günkü %0,35'lik sınırlı da olsa değer kaybından görebiliyoruz. Risk iştahında geri çekilme ve güvenli liman arayışlarının yine yeniden başlamasına neden olan ve geçen haftaya damgasını vuran Portekiz nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de önceki haftaki 10 baz puanlık artışın ardından geçen hafta %2,52'lere dek bir düşüş gördük, altının spot ons fiyatı ise 1.343 dolara dek yükseliş kaydetti.
Geçen haftanın en önemli gündemi Portekiz konusunu ve yansımalarını bu şekilde değerlendirdikten sonra bu haftanın gündeminde ne var diye bakalım... Yurtiçi piyasalar açısından en kritik iki gündem; Salı günü FED Başkanı Yellen'ın yapacağı sunum ve Perşembe günkü TCMB PPK toplantısı olacak. PPK'ya ilişkin beklentilerimizi yarınki bültende bulabilirsiniz. Portekiz stresi her ne kadar birincil gündem maddesi haline gelmiş gibi görünse de piyasaların ABD'ye yüksek hassasiyeti olduğuna dair önceki haftalardaki görüşümüzü koruyoruz, geçen hafta çok sayıda bölgesel FED Başkanı konuşmuş ve piyasalarca yakından izlenmişti, Yellen'ın vereceği olası sinyaller ise esas önemli olan.. TCMB'nin son faiz indirim kararını küresel likidite koşullarına dayanarak aldığını düşündüğümüzde Yellen açıklamaları hayli kritik olabilir. Tabi elbette tapering konusundaki açıklamaların fiyatlamada kendine sınırlı yer bulmasını, esas reaksiyonun ise faiz artırımlarına dair bir işaret veya sözlü yönlendirme gelmesi halinde verilmesini bekliyoruz.
Haftanın kalan gündem maddelerinde ise; yurtiçinde Hazine bugün ve yarın toplam 5 ihale düzenleyecek. Getiri eğirisini yataya yakın tutmaya çalışan TCMB'nin de toplantısının olduğu haftanın başındaki bu ihalelerde özellikle 2 ve 10 yıllık ihraçlardaki faizin gerçekleştiği seviye izlenecek.
Ayrıca bugün Euro bölgesinde sanayi üretimi ve yarın da Almanya ZEW endeksi, ABD ithal fiyatları, perakende satış ve işletme stokları verileri izlenecek. Çarşamba günü Çin'le güne başlayacağız, 2.çeyrek büyüme verisinin yanında sanayi üretimi ve perakende satış verileri açıklanacakken günün devamında ise gündemde ABD sanayi üretimi ve Bej Kitap Raporu olacak, Perşembe ise açıklanacak Euro bölgesi Haziran TÜFE verisi haftanın son kalan major verisi diyebiliriz.

Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)