E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kızamık virüsünün çocuklarda yol açtığı ve tedavisi bulunmayan bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE ile mücadele eden SSPE Derneği bir süredir kamuoyunda devam eden tartışmanın bir başka boyutuna dikkat çekti. Dernek adına yapılan açıklamada, kızamık hastalığı tartışılırken, aynı virüsün çocuklarda yol açtığı ölümcül SSPE hastalığının dikkate alınmadığı kaydedildi. SSPE Derneği, toplumda kızamık virüsünün yayılmasına karşı mücadele etmek için 1975 - 2002 yılları arasında doğan herkesin aşılanması gerektiğini vurguladı.
Son günlerde salgın halini alıp almadığı tartışılan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın salgın durumunda olmadığını belirttiği kızamık virüsünün toplum ve çocuklar için çok ciddi risk yarattığı hatırlatıldı. Kızamık virüsünün yol açtığı ve tedavisi bulunmayan SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığıyla mücadele eden SSPE Derneği toplum sağlığı açısından, 1975 - 2002 yılları arasında doğan herkesin kızamık aşısı olması gerektiğini bildirdi.
Riske karşı yaygın aşılama şart
Bulaşıcı, tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olan kızamıktan korunmanın tek yolu yaygın ve etkin aşılama olduğu için çocukların mutlaka aşılanması gerekiyor. Kızamık hastası veya kızamık olduğundan kuşku duyulan kişilerle de temastan kaçınmak büyük önem taşıyor.
Nadir durumlarda, kızamık hastalığı geçtikten sonra virüs dönüşerek bağışıklık sistemini aşıyor ve beyin hücrelerini öldüren SSPE hastalığına dönüşüyor. Daha çok çocuklarda görülen bu hastalığın bilenen bir tedavisi bulunmuyor.
SSPE Derneği tarafından yapılan açıklamada Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın vurguladığı 1975 - 1990 doğumlulara ek olarak, tek doz ve 9. ay aşı uygulanması nedeniyle 1987 - 1998 doğumlular ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kullanılan aşıların bayat olduğu ifade edilmekte, bu nedenle 1998 - 2002 doğumluların risk altında oldukları belirtildi.
SSPE hastalığına gereken önem verilmiyor!
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan SSPE Derneği Başkanı Cengiz Kara şunları söyledi:
"Bayat aşılar veya eksik doz gibi uygulamalar nedeni ile SSPE hastalığı hayatları mahvediyor. Aşıların nakledilmesi ve korunmasında çok dikkatli olmak gerekiyor. Yapılmış hatalardan ötürü hastalığa yakalanmış insanlara devlet yardım elini uzatmalı. Bu hataların sorumluları cezalandırılmalı. En önemlisi, bu hastalığa gereken önem verilmeli."
Sorumluların cezalandırılmaması halinde, SSPE hastalarının mahkemeye gitmeye hazır olduklarını da vurgulayan Kara yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Sağlık Bakanlığı öncelikle kızamık ve SSPE kayıtlarını tam tutmalı, kayıtların sağlıklı tutulup tutulmadığını denetlemeli, denetime açık tutmalıdır. Devletimiz öncelikle kendi tasarrufu altında bulunan, Çocuk Esirgeme Kurumunda bulunan çocukları ve personeli de acilen aşılatmalıdır.Derneğimizin kayıtları ile Sağlık Bakanlığı’nın kayıtları arasında fark vardır, SSPE hastalarının sayısı Bakanlık kayıtlarında eksik görünmektedir. Ayrıca Devletimiz SSPE hastalığıyla ilgili araştırma komisyonu kurulmalı, farklı branşlardan uzmanların tam gün mesailerini bu konuya ayırmalarına imkân verecek koşullar devlet tarafından sağlanmalıdır. İstanbul, Ankara,Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan başlayarak SSPE klinikleri kurulmalı; bu kliniklerde çocuk nöroloğu, fizyo-terapist, gastrolog, çocuk doktoru, diş hekimi ve aileler için psikiyatrist hazır bulundurulmalıdır. SSPE teşhisi konan hastaların ilaç, mama, sıvı yiyecek, özellikli tekerlekli sandalye, ayak-el afoları, özürlülük oranının belirlenmesi, alt bezi temini için gerekli rapor ve reçetelerin yazılması sağlanmalıdır." 06.02.2011 tarihli Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 8. maddesinin a) fıkrasının kaldırılarak, hastalarımızın eskisi gibi piyasada bulunan “çocuk bezi” alma imkanı tanınmalıdır.Çünkü bizim hastalarımızın çoğu çocuktur.
Aşıların taşınması ve korunması çok dikkatli yapılmalı!
Kızamık virüsüne karşı mücadelede en önemli sorunlardan birini bayat aşılar oluşturuyor. SSPE Derneği bu sorunun önüne geçmek için şu noktalara dikkat çekti:
• Aşının naklinde kullanılan kargo uçakları, deniz ve kara nakliyat araçları ısı ve ışık sensorlarına sahip olmalı
• Her aşının üstünde ısı ve ışık sensorlarını içeren etiketlerin yapıştırılması zorunlu olmalı,
Yapılan aşının seri numarası ile ışık ve ısı sensor sonuçları aşı yapılan kişi veya velisine verilmeli
• Bakanlıkta da saklanmalıdır
• Soğuk zincirden kırılmış (Bayat) aşı kesinlikle uygulanmamalı..
SSPE Nedir?
SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) kızamık virüsü enfeksiyonunun sebep olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı, az rastlanan çaresi olmayan ölümcül bir beyin hastalığıdır. Kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmektedir. SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebilen, kızamıktan 2-10 yıl sonra ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bugüne kadar en yakın ölüm, teşhisten sonra 6. haftada görüldü.
SSPE Hastalığının evreleri,
1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik.
2. Dönem: Sıçramalar başlar. Tek başına yemek yiyemez.
3. Dönem: Hasta yatağa bağımlı hale gelir. Konuşamaz, Burundan sıvıyla beslenir.
4. Dönem: Komaya girer. Yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanır.
Kızamık virüsünden korunmanın yolları
Kızamık; bulaşıcı, tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Korunmanın tek yolu yaygın ve etkin aşılamadır. Bu nedenle, çocuklar mutlaka aşılanmalıdır. Kızamık hastası veya kızamık olduğundan kuşkulanılan kişilerle temas edilmemelidir.
Hastalık ölüm ile sonuçlanmasa bile; yıllar sonra, SSPE olma ihtimali vardır.
Aşı, bayat olmadığından emin olunduktan sonra uygulanmalıdır. Aşı yapılamayan 0-12 aylık çocuğu olanlar kızamık hastaları veya kızamık olduğundan şüphe edilen kişilerle aynı ortamda bulunmamalıdır. Bebekler ana sütü ile beslenmelidir. Bebeğin yanı sıra, kızamık hastası veya hasta olduğundan kuşkulanılan bir büyük çocuğu bulunanlar büyük çocuklarıyla aynı ortamı paylaşmamalıdır.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:10)