E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem70 milyon tonun 3 milyon tonu o madenden---

70 milyon tonun 3 milyon tonu o madenden

70 milyon tonun 3 milyon tonu o madenden
17 Mayıs 2014 - 05:55 borsaningundemi.com

Soma’da yaşanan facia, madenle ilgili uzun süreli faaliyet durdurma ve kapatma olasılıklarını da gündeme getirdi

Türkiye’deki tüm linyit kömürü üretiminin yaklaşık 23’te birini karşılayan işletme, Soma’daki termik santralin de en önemli kaynağı. Uzmanlar, madenin birkaç aylık cidi bir tadilatın ardından yeniden faaliyete geçebileceğini, bu süre zarfında da diğer madenlerin kapasitesinin artırılmasıyla enerji açığının telafi edilebileceğini belirtiyor.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Soma Holding, 18 milyon ton rezerve sahip olduğu hesaplanan madenden çıkardığı kömürün tamamını TKİ’ye veriyor.

Soma’daki kazanın yaşandığı madenden aylık yaklaşık 250 bin ton linyit kömürü çıkarılarak TKİ’ye satılıyor. TKİ ise bu kömürün tamamına yakınını Soma Termik Santrali’ne ve ısınma amacıyla vatandaşlara satıyor. Türkiye’deki yıllık 70 milyon tonluk linyit kömürü üretiminin yüklaşık 3 milyon tonu patlamanın yaşandığı madende yapılıyor. Bu tüm linyit kömürü üretiminin 23’te 1’ine karşılık geliyor.

TELAFİ EDİLEBİLİR

151 milyon tonhluk toplam rezervin 18 milyonu da söz konusu madende. Hem üretim yapan hem de özelden alım yapan TKİ, yurt genelinde temin ettiği kömürünün yüzde 77’sini termik santrallere veriyor. 25 milyon tonu santrallere veren TKİ, 7.7 milyon tonu da ısınma ihtiyacı için satıyor. TKİ ayrıca her yıl 2.1 milyon ton kömürü vatandaşlara dağıtıyor.
Soma’da kazanın ardından mühürlenen madenin, soruşturma sonuna kadar kapalı kalacak olması enerjide de alternatif arayışlarını ortaya çıkardı. Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız, maden için verilecek olası bir faaliyet durdurma kararı için “Yaşamın sonu değil” dedi. Madenin bir süre  durdurulmasının telafi edilebileceğini kaydeden Yıldız, “TKİ madenleri tam verimde çalışmıyor. Buralarda stokta kömür yok mu? Bence var” dedi. Yıldız, başka madenlerdeki üretimin artırılmasıyla linyit kömürü ihtiyacının karşılanabileceğini ifade etti.

Patlamanın yaşandığı maden için tümden kapatmaya gerek olmadığını belirten Yıldız, “1 ya da 2 ay, madenin güvenli çalıştırılması için alınacak önlemlere yeter. Tamamıyla kapatma kararı bence aşırı bir önlem. Bunu dediğimiz zaman  Soma’daki tüm ocakları kapatmamız lazım. Çünkü tüm ocaklarda şartlar birbirine benzer” diye konuştu.

6 AYLIK ÇALIŞMA GEREK 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş da “Soma’daki tek maden burası değil. Soma Termik Santrali burası olmadan kapasitesini düşürerek çalışabilir” dedi. Madenin yeniden açılması için ise 6 aylık ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Ulutaş, “Çok ciddi yatırım gerekiyor. Sistemin ölümcül eksikleri var” diye konuştu. Bu yatırımların milyonlarca doları bulabileceğini kaydeden Ulutaş, zehirli hava tahliyesi, gaz algılama ve sığınma odası sistemleri kurulmadan madenin açılamayacağını vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)