E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sadece bir tuşa basıp alım satım yapmak kulağa hoş ve kolay gelse de, işlemci ya da daha çok bilinen tabirle ‘trader’ olmak , sanıldığı kadar kolay bir yolculuk değildir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, herhangi bir meslekte uzman olmak için nasıl yıllara uzanan bir çalışma gerekiyorsa, piyasalarda alım satım yapmak yani ‘trader’ olmak için de benzer bir deneyim süreci şarttır.
7 aşama
ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bu deneyim sürecini 7 önemli aşamada inceliyor. Burns, hem içsel hem uygulamaya dair bu aşamaları, başarıya giden yolda kritik mihenk taşları olarak görüyor ve bu serüvenin hiç bitmeyen bir öğrenme süreci gerektirdiğinin altını çiziyor.
İşte Burns’e göre, işlemci olma sürecinin doğası gereği aşılması gerekli 7 önemli aşaması…
‘Trader’ kendini tanır
Bir trader’ın yolculuğundaki ilk adım, biraz öz değerlendirme yapmak ve hem içsel hem de dışsal güçlü ve zayıf yönlerinizi tespit etmek ve anlamaktır.
Gün içi alım satımın macera dolu yapısını mı seviyorsunuz yoksa pozisyonlarınızı uzun süre tutmayı ve bir kriterlerinize uygun kurulumun tam anlamıyla gerçekleşmesini mi tercih ediyorsunuz? Kişiliğinize, pozisyon büyüklüğünüze, trend takibinize, gün içi alım satımlara, büyüme odaklı bir zihniyete, CAN SLIM metodolojisine, momentum yatırımına, grafik desenlerine odaklanmaya veya Darvas yöntemine uygun bir stil seçmek için bu yolculuğun ilk adımında kendinizi tanımanız kritik bir aşama olarak öne çıkıyor.
Bir piyasa seçin
Hisse senedi, opsiyon, vadeli işlem, emtia, tahvil veya döviz alım satımı… Hangisinin size uygun olduğunu belirlemek biraz zaman alan, deneyim gerektiren ve karakterinize uygunluğu şart koşan ikinci aşama olarak yolculuğunuzda sizi bekliyor.
Ne kadar agresif olacaksınız?
Risk seviyenizi anlamak, getiri seviyenizle ilişkilidir. İşlem başına ne kadar riske gireceksiniz? Büyük bir portföyünüz var ve sermayenizin yüzde 1'lik ihtiyatlı bir kısmını mı riske atmak istiyorsunuz? Yüzde 2 mi? Yoksa daha agresif davranıp işlem başına yüzde 3 veya daha fazlasını mı riske atacaksınız?
Ya da büyük bahislerin tüm hesabınızı kaybetmenize neden olabileceğini bilerek önce spekülatif ya da sanal parayla yatırım yapmaya hazır mısınız? Yılda yüzde 15 mi, yüzde 25 mi yoksa yüzde 50 oranında bir getiriyi mi hedefliyorsunuz? Bu düzeyde bir getiri için gerekli riskle ilgili olumsuzlukları göze almaya istekli misiniz? Yoksa bu yüzdeler bile sizin için yeterli değil mi? Bu aşama, riski doğru anlamanız gereken en kritik adımlardan biri olarak öne çıkıyor.
Ev ödevinizi yapmak ve daima çalışmak
Piyasalarda alım satım yapmanın diğer mesleklerle aynı düzeyde okuma, çalışma ve öğrenme gerektiren bir meslek olduğunun farkında mısınız? Diğer mesleklerde olduğu gibi başlangıçta para kazanmayacaksınız. İlk başladığınızda zaman, eğitim ve sermaye kayıplarına yatırım yapmanız gerekecek.
Piyasalarda alım satım yapmak, şimdiye kadar kazanacağınız en zor ve en kolay para olacak. Gerçekten bir trader olmak istiyorsanız, çizelgeleri incelemeniz, kitaplar okumanız, koçluk almanız, belki bir akıl hocası tutmanız, araştırma yapmanız ve eğitim seminerlerine katılmanız gerekecek. Tüm bunlara ne kadar hazırsanız, bu aşamayı da o kadar kolay geçeceksiniz demektir.
Kaybetmeyi öğrenin
Yarı yarıya hatalı olacağınızı kabul etmeyi öğrenmelisiniz. Trader’lar arka arkaya 10 veya 20 kez haklı olabilir ancak bazen de arka arkaya 10 kez yanılabilir. Girişimciler ve profesyonel kumarbazlar dışında, kaybetme konusunda bu kadar taviz veren çok az meslek bulunur. Bu gerçekle yüzleşebilecek kadar kaybetmeye hazır mısınız?
‘Kendi’ yönteminizde ustalaşın
Piyasalarda alım satım yapmak, tüm yöntemlerde ortalama seviyede olup hiçbirinde ustalaşmadığınızda canınızı çok yakabilir. Bir trader için ‘kendi’ yönteminin ustası olmak her şeyden önemlidir. Bu nedenle, kurallarınızı kendinizin belirlediği bir sisteme daima sadık kalarak güvenle kazanan bir yöntem, bu yolculuğun olmazsa olmazları arasında yer alır.
Piyasa yapısı
Başarınızın yarısı, ne tür bir piyasa ortamında olduğunuzu bilmenizle belirlenecektir. Boğa piyasası, ayı piyasası, volatil veya ‘range’ yani düşük volatiliteye sahip ve belirli bir aralıkta hareket eden piyasalar…
Ayrıca işlemlerinizi gerçekleştirmek için kullandığınız araçlar da başarınızda önemli bir etken olacaktır. Bu nedenle, alım satım yaptığınız piyasanın tarzınıza uyması gerekir. Trend yatırımcıları yatay seyreden bir piyasada alım satım yapamaz veya swing trader’ların çoğu güçlü bir trende sahip bir para biriminin alım satımında yüksek ihtimalle başarısız olacaktır. Bu nedenle, alım satım tarzınıza ve yönteminize uygun piyasaları tanımalı, seçmeli ve kendinizi güvende hissedeceğiniz bu alanda kazanç elde etmeye çalışmalısınız.
Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar
Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu
Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural
Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’
Ev tabanlı trader’lar için 4 ipucu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:49)