E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından açıklanan verilere göre, yaz transfer döneminde yarısından fazlası bonservis bedelsiz olmak üzere 11 bin uluslararası transfer gerçekleşti.
Bu dönemde toplam 6,4 milyar dolar bonservis ücreti ödendi.
FIFA verileri, gerçekleşen uluslararası transfer sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 arttığını ortaya koydu.
Bonservis rakamlarında düşüş yaşandı
Toplam bonservis ücretiyse geçen yılki rekor meblağ sonrası harcanan en yüksek miktar oldu.
T24'ün haberine göre, bu yılın haziran-eylül arasındaki transfer döneminde, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 13,06 daha az bonservis ücreti ödendi. Söz konusu dönemde 10 bin 490 oyuncu toplam 7,4 milyar dolar bonservis ücretiyle ülke değiştirmişti.
Veriler ülke içindeki transferleri kapsamıyor
FIFA'nın açıkladığı veriler, aynı ülke içinde gerçekleşen transferleri kapsamıyor. Açıklanan miktarın içinde bonservis bedeli ödenmeden yapılan transferler de yer almıyor.
Bu kapsamdaki transferlerin en çarpıcısını geçen yaz Fransız yıldız Kylian Mbappe gerçekleştirdi. Fransız kulübü Paris Saint-Germain'deki sözleşmesi sona eren Mbappe, İspanyol devi Real Madrid'e bonservis ücreti ödenmeksizin transfer oldu. Ancak Real Madrid'in Mbappe'ye 110 milyon dolarla 165 milyon dolar arasında bir imza parası verdiği bildirildi.
FIFA, toplam 11 bin uluslararası transferin yaklaşık 6 bin 300'ünde futbolcuların bonservis bedeli ödenmeden kulüp değiştirdiğini belirtti.
En yüksek bonservis ücreti Julián Alvarez için
En yüksek bonservis ücreti ödenen futbolcular ise yaklaşık 83 milyon dolara Manchester City'den Atletico Madrid'e geçen Arjantinli Julián Alvarez ve Lille'den 69 milyon dolara Manchester United'a transfer olan Fransız Leny Yoro oldu.
En fazla harcamayı İngiltere yaptı
Toplam bonservis ücretinin 5,58 milyar doları Avrupa'da ödendi. Avrupa'da ise İngiliz kulüpleri başı çekti. Fenerbahçe'den Ferdi Kadıoğlu'nu da kadrosuna katan Brighton & Hove Albion, Bournemouth ya da Premier Lig'e yeni yükselen Ipswich Town gibi daha mütevazı kulüpler dahi yurt dışı transferine 100 milyon doların üzerinde para harcadı.
İngiliz ekipleri yurt dışından oyuncu transferine 1,69 milyar dolar harcarken 1,25 milyar dolar da bonservis geliri elde etti.
İngiltere'yi 825 milyon dolar harcamayla İtalya takip etti. Bu ülkeyi 697 milyon dolarla Fransa, 599 milyon dolarla İspanya ve 572 milyon dolarla Almanya izledi.
Geçen yılın aynı döneminde 875 milyon dolar bonservis ücreti ödeyen Suudi Arabistan kulüpleriyse bu harcamalarını yarıya düşürdü. Suudi kulüpleri, 2024 yaz transfer döneminde toplam 431 milyon dolar bonservis ücreti ödedi. Suudi Arabistan'da transfer sezonu ekimde kapanacak.
İtalyan kulüpleri, bonservis gelirinin neredeyse iki katı kadar harcama yaptı. Fransız kulüpleriyse harcadığından fazla bonservis geliri elde etti. Bonservis geliri bakımından İtalyan kulüpleri 425 milyon dolar, Fransız ekipleriyse 756 milyon dolar kazandı.
Belçika'nın satışları dikkat çekti
Yurt dışı transferinde toplam 110 milyon dolar bonservis ücreti ödeyen Belçika kulüplerinin futbolcu satışından 412 milyon dolar kazanması dikkat çekti.
'Borsa Lig'inde lider Beşiktaş
Mertens'in kankası! Osimhen transferinin perde arkası
Galatasaray açıkladı! İşte Kerem'in transferinin detayları...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ülke olarak altyapı tesislerini adam gibi liyakat sahibi bu işten anlayanları göreve getirsek hiç transfere gerek yoktur.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:25)