E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
15 milyon öğrencinin yanı sıra ekonomik büyüklüğü ile teknoloji şirketlerini de yakından ilgilendiren FATİH Projesi'nde 'Tablet Bilgisayar Seti Alımı' ihalesi 24 Haziran’a ertelendi. İlk olarak 27 Mayıs’ta yapılması planlanan ihale 17 Haziran’a ertelenmişti. Ancak Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Eğitim Bilişim Sistemleri ikinci bir erteleme yaparak ihalenin 24 Haziran saat 14:30’da yapılacağını duyurdu.
6 Milyar TL bütçe ayrıldı
İlk etapta 11 milyon, sonraki her yıl için 2 milyon tablet daha alma garantisi verilecek ihalede dünya devleri kapışacak. Türkiye, böylece 11 milyon tablet alacak ve daha sonraki her yıl 2 milyon tablet alma garantisi verecek. Ancak bu ihale sadece okullarda tabletli eğitime geçişle sınırlı değil. Türkiye'ye birçok yönden getiri sağlayacak. Türkiye teknoloji üssü haline gelecek, ihaleyi alan firma da satış rakamlarını büyük bir oranda artırarak dünya tablet liginde birinci sıraya yerleşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık 11 milyon adetlik ilk paket için toplam 6 milyar 600 milyon TL bütçe ayırdı. İhaleye girecek olan isteklilerin 7 coğrafi bölgede servis istasyonları bulunduracaklarına dair taahhütnameyi teklifleri ile birlikte verecek. İhalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatı, sadece en düşük fiyat esas alınarak belirlenecek. FATİH projesi kapsamındaki 11 milyon tablet için dev bilişim firmaları ihale dosyası aldı. Apple, Samsung, Vestel, Arçelik, General Mobile, Intel ve Çinli Shanghai Fezxun ihalede kozlarını paylaşacak. Bu firmalar ihale şartnamesini alarak Türkiye ekonomisine şimdiden 700 bin TL katkı sağladı.
Üretim Türkiye'de olacak
Şartnameye göre, ihaleyi kazanan firma, üretimini Türkiye'de yapmak zorunda. Yani firma 11 milyon tableti Türkiye'de üreteceği gibi dünyaya da Türkiye'den ihraç edecek. Böylece Türkiye'de tablete bağlı olarak yedek parça ve yazılım sektörü de birbiriyle yarışacak. Ayrıca ihaleyi alan firmanın fabrikasını Türkiye'ye taşıması sayesinde Türkiye'nin ödeyeceği para ülke içinde kalacak. Projenin bir etkisi de istihdama olacak. Şu anda bilişim sektöründe 130 bin işçi çalışırken tablet üretimine geçilmesiyle sektörde yaklaşık 400 bin kişiye istihdam kapısı açılacak.
FATİH projesi nedir?
Fırsatları Arttırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi ile her sınıfta internete bağlı bir bilgisayar bulunması hedeflenecek. Daha önce okullara kurulan bilgisayar teknoloji (BT) sınıfları, proje tamamlanana kadar kullanılmaya devam edilecek. Projenin hayata geçmesiyle BT sınıflarındaki bilgisayarlar okul içerisinde dağıtılacak. Projede, kara tahtanın yerini akıllı tahta alacak. Öğretmenler; bilgisayar, projeksiyon cihazı, özel kalem, tahta olarak kullanılacak platform ve yazılımdan oluşan “akıllı tahtada” harita, grafik ve video gösterimleri yapabilecek. Üç yılda tamamlanacak proje ile 42 bin okuldaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, internet ve çok amaçlı yazıcı ve akıllı tahta sağlanacak. Sınıflarda, e-kitaplarla ders yapılacak. Öğretmenler, klasik tahta yerine, doğrudan bilgisayara bağlı tahtalarla ders işleyecek. Öğrenciler, işlenen konuları, tahtadan kendi bilgisayarına aktarabilecek. Proje kapsamında tablet bilgisayarların kırılmaları veya bozulmalarına dönük tedbirler de alındı. Servis ağı ve garantisi olacak. Öğrenci, tablet bilgisayarını düşürüp kırarsa, tamir edilecek, olmazsa da yedek tablet bilgisayarlar verilecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
koça ihale yok
Paralar biber gazına gitti demek
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:34)