E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak6 bölgenin yıldızı parlıyor---

6 bölgenin yıldızı parlıyor

6 bölgenin yıldızı parlıyor
05 Mayıs 2012 - 03:11 borsagundem.com

İşte İstanbul’da son yıllarda gelişme gösteren bölgeler...

İstanbul’da son yıllarda gelişme gösteren bölgelerin başında Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu, Kağıthane ve Zekeriyaköy gelirken, Anadolu yakasında ise Kartal, Tuzla ve Batı Ataşehir gibi yerler geliyor
İstanbul’un gelişme gösteren bölgeleriyle ilgili konuşan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Makbule Yönel Maya, kent merkezinde büyük ölçekli nitelikli proje geliştirilebilecek arsanın kısıtlı olduğu için bu durumun arsa fiyatlarını doğrudan etkilediğini söyledi. Gayrimenkul geliştirme firmalarının yaptığı fizibilite çalışmalarına değinen Maya, arsa fiyatlarının karar verme aşamasında önemli bir etken olduğunu belirterek, kent merkezine görece yakın olup, özellikle ulaşım anlamında güçlü bağlantılara sahip olan ve ulaşım projeleri planlanan bölgelerin yatırımcının ilgisini çektiğini anlattı.
İstanbul genelinde 2012’de konut piyasasının önceki yıllara göre daha yavaş seyrettiğini dile getiren Maya, “2012 başından itibaren lansmanı yapılan proje sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla daha az oldu. Konut piyasasındaki yavaşlığın sebebi olarak ise kredi faiz oranlarında geçtiğimiz yılsonuna doğru yapılan artırım olduğu düşünülüyor” şeklinde konuştu.
Kent genelinde özellikler bazı bölgelerin oldukça hareketli olduğunun altını çizen Maya, Kağıthane, Kartal, Basın Ekspres Yolu, Zekeriyaköy, Batı Ataşehir ve Tuzla gibi semtleri bu bölgelere örnek olarak gösterdi.
ZEKERİYAKÖY’DE FİYATLAR ARTACAK
İstanbul deprem haritasında en sağlam bölge olarak görülen Sarıyer’in güvenlik ve lüksü bir arada isteyenler için tercih edilebilen en önemli ilçelerinden biri olduğunu söyleyen Maya, özellikle Zekeriyaköy, Uskumruköy bölgesinin, imar çalışmalarının başlaması ve tünel inşası sonrasında popülaritesini arttırdığına dikkat çekti.
‘7 Tepe 7 Tünel’ projesi kapsamında 2008 yılında yapımına başlanan Sarıyer – Çayırbaşı tünelinin inşaatının tamamlandığını hatırlatan Maya, bağlantı yollarının ve kavşaklara ait köprü imalat çalışmalarının devam ettiğini, tünelin bu ay içinde faaliyete geçmesinin planlandığını aktardı.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun, Sarıyer-Garipçe ile Poyrazköy arasında konumlanacak 3. Köprü’yü geçerek Anadolu’ya bağlanmasının planlandığını da söyleyen Maya, 3. Köprü güzergâhının Zekeriyaköy’e yakın konumdan geçecek olmasından dolayı bölgeye olan talebin artacağını, bu durumun da bölgedeki arsa ve konut fiyatlarında yükselişe sebep olacağını anlattı.
Zekeriyaköy’deki konut tarzının son yıllardaki değişimine de değinen Maya, çok geniş kullanım alanlarına sahip konutlarla başlayan gelişimin bugün yerini daha küçük konut tiplerine bıraktığını aktararak, “Müstakil villa tarzı evler ile bahçe dubleks ve çatı dubleks daire tarzı konutların son zamanlarda ilgi çektiği görülüyor” dedi.
BASIN EKSPRES’İN AVANTAJI LOKASYON
“İstanbul genelinde Anadolu Yakası’nda Kartal, Avrupa Yakası’nda ise Basın Ekspres Yolu ve yakın çevresinin şantiye şehir görünümde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” diyen Makbule Yönel Maya, Basın Ekspres Yolu’nun ise en büyük avantajı olarak Atatürk Havaalanı’na yakınlığı ve Avrupa yakasındaki MİA alanlarından biri konumunda olmasını gösterdi. Bölgede arsası olanlar ve arsa arayan yatırımcılar bulunmakla birlikte yeni projelerin ağırlıklı olarak konut projeleri olduğu anlatan Maya, konut, ofis, otel ve AVM gibi fonksiyonların bir arada olduğu karma kullanım projelerin de bulunduğunu anlattı.
KAĞITHANE YENİ YATIRIMLARI ÇEKİYOR
Avrupa yakasında Kağıthane-Ayazağa-Seyrantepe üçgenine değinen Makbule Yönel Maya, bu bölgeler gerek ulaşım bağlantı yollarına yakınlığı gerekse de kent merkezinde yer almaları nedeni ile son dönemde birçok gayrimenkul geliştiricilerinin dikkatini çektiğini söyledi.
Bölgede yeni yapılan markalı konut projelerine değinen Maya, bölgenin Türkiye’nin en önemli merkezi iş alanı olan Maslak’ın hemen arkasının nitelikli bir konut ve yaşam alanı haline geleceğini vurguladı. Kağıthane, Cendere Caddesi boyunca halihazırda büyük geliştirici firmaların özellikle ticari kullanımlı projelerinin devam ettiğini anlatan Maya, bölgede konut projelerinin dışında ofislerin de yer aldığını aktardı.
Ayrıca Seyrantepe’nin de yeni projelerle konutun yanı sıra, ofis, otel ve ticari alanlarda da öne çıktığını dile getiren Maya, “Yeni projelerle birlikte bölgenin önemli bir konut alanı haline geleceği öngörülüyor. Bu bölgenin yakın çevresinde birkaç yeni arsa için de orta vadede yeni inşaat çalışmalarının başlayabileceği düşünülüyor” diye konuştu.
TUZLA’DA ORTA SINIF HAREKETİ
Maya, Tuzla ve yakın bölgesinin ise konut sektörü açısından incelendiğinde E-5 Karayolu’nun kuzeyinde kalan kısmının konut projeleri bakımından yoğun olduğunu vurgulayarak, Evora İstanbul gibi söz konusu projelerin daha çok orta gelir grubuna hitap ettiğini anlattı.
Bölgede E-5 Karayolu’nun kuzeyinde yer alan Aydınlı bölgesinin de Sabiha Gökçen Havalimanına, Sabancı ve Okan Üniversitelerine yakınlığı sebebiyle yakın zamanda konut arzı bakımından hareketlilik gösterdiğini aktaran Maya, “Tuzla bölgesinde ailelere hitap eden daire tiplerinin yanında stüdyo, 1.5+1 daire tiplerinin de talep gördüğü söylenebilir” şeklinde konuştu.
FİNANS MERKEZİ YILDIZINI PARLATTI
Özellikle Finans Merkezi projesiyle Batı Ataşehir’de hareketliliğin arttığını vurgulayan Makbule Yönel Maya, “Ağırlıklı olarak ofis projeleri şeklinde gelişimin görüleceği bölgede sınırlı da olsa konut fonksiyonunun yer alacağı tahmin ediliyor” dedi.
Finans Merkezi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın master planından önce ruhsatı alınan ve inşası devam eden projeler olduğunu dile getiren Maya, “Sarphan Finanspark bölge içinde ilk başlayan proje olarak karşımıza çıkıyor. Proje kapsamında ofis ve konutların yanı sıra otel ve AVM fonksiyonlarının da yer alması planlanıyor” dedi.
KARTAL ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELİYOR
Anadolu yakasındaki Kartal’da yapımı devam eden Adalet Sarayı, metro, kentsel dönüşüm projesi ve marinaya değinen Maya, bölgenin çekim merkezi haline geldiğini vurguladı. “Adalet Sarayı’nın bu bölgede konumlanmış olması bir çok hukukçunun bu bölgede yatırım yapmasına neden oldu” diyen Maya, Kartal’da bulunan devlet ve özel hastanelerin sayılarının artmasının da doktor ve hemşirelerin bölgeye talep göstermelerine neden olduğunu söyledi.
İnşası devam eden Kadıköy-Kartal Metro güzergâhına da değinen Maya, Kartal da özellikle Adliye Sarayı’nın yakın çevresinde inşa çalışmaları devam eden ofis projeleri olduğunu da dile getirdi.
GÜNÜN PROJESİ
Uygun fiyat politikası tuttu bahçeli evlerin yarısını sattı
Dekar DK tarafından Bahçeşehir’de inşa edilen bahçeli ev konseptindeki Asmalı Evler projesinde altı ayda konutların yüzde 50’sinin satışı tamamlandı
Dekar DK tarafından, bahçeli bir hayata adım atmak isteyen aileler için tasarlanan Asmalı Evler Projesi, Bahçeşehir’e yeni bir anlayış getiriyor. Bahçeli ev konseptine sadık kalınarak tasarlanan projenin en önemli özelliği, her evin kendine ait 40 ile 300 metrekare arasında değişen bahçelere sahip olması. İlk etabın Kasım 2012, ikinci etabın Haziran 2013’te teslim edileceği projede, üçüncü etabın ise Eylül 2013’te tamamlanması planlanıyor.
Dokuz farklı ev tipinden oluşan Asmalı Evler, toplam 55 bin metrekare arsa alanı içerisine inşa ediliyor. 40 tane 3+1, 130 tane 4+1 olmak üzere 170 konuttan oluşan projede, tek katlı ve dubleks bahçeli daireler yer alıyor. Tek katlı daireler 156 m2 ile 160 m2 brüt alanlardan oluşurken, dubleks dairelerin büyüklükleri ise 134 ile 180 metrekare arasında değişiyor. Üç etap olarak tasarlanan proje, az katlı bahçeli ev konseptiyle dikkatleri üzerine çekiyor. 34 bloktan oluşan projede, konutlara özel bahçelerin dışında, yarı olimpik yüzme havuzu, kafe ve fitness salonunun yer aldığı sosyal tesis, kapalı ve açık otoparklar, rekreasyon alanları ve yürüyüş parkurlarına yer veriliyor.
Ulaşılabilir fiyat politikası
Asmalı Evler’in bahçeli ev konusundaki deneyimleri sonucu ortaya çıkan yenilikçi bir konsept olduğunu belirten Dekar DK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Ana konseptimiz tüm evlerin kendi bahçelerinin olmasını sağlayarak, müstakil konut yaşamını komşuluk ilişkileri ile birleştirmek üzerine kuruludur” dedi. Projede ulaşılabilir fiyatlarla bahçeli bir ev sahibi olunabileceğini söyleyen Kuzu, “Konutlarımızda, alan kullanımını verimli hale getirerek bu sayede yataya yerleşmiş tümü bahçeli evlerden oluşan ve genel giderleri makul seviyelerde bir konsept geliştirdik” dedi.
Referansla satış yapıyor
Bahçeşehir’de bahçeli ev konseptine yoğun bir ilgi olduğunu dile getiren Salih Kuzu, “Birçok kişi yüksek katlı ve çok bloklu sitelerde yaşamak yerine, evinden hemen bahçesine çıkabileceği, kendini daha ayrıcalıklı hissedebileceği yapıları tercih ediyor” diye konuştu.
Sektörde bahçeli ev yapan gayrimenkul firmasının çok az olduğunu aktaran Kuzu, büyük bir taleple karşılaştıklarını anlatarak, “Asmalı Evler’in altı ay gibi kısa bir sürede, üstelik hiç kampanya yapmadan yarısının satılmış olması da bu beğeninin çok güzel bir göstergesi. Satışlarımızın önemli bir bölümünü referans yolu ile yapıyoruz” dedi.
YAKIN PLAN
Projenin adı: Asmalı Evler
Projenin yeri: Bahçeşehir
Yapımcı firma: Dekar DK Konut A.Ş.
Projenin mimarı: Deniz Çağlar Duman
Projenin konsepti: Bahçeli ev konsepti
Projenin arsa büyüklüğü: 55.000 m2
İnşaat alanı: 30.000 m2
Blok sayısı: 34
Toplam daire sayısı: 170
Daire tipleri: 3+1, 4+1 (dubleks)
Daire metrekareleri: 134-180 metrekare
İnşaata başlama tarihi: Eylül 2011
Teslim tarihi: Eylül 2013
Konut fiyatları: 353.000-613.000 TL
Kentsel dönüşümü uzmanlar tartışacak
Yapı-Endüstri Merkezi ve İstanbul İnşaatçılar Derneği, kentsel dönüşümün farklı açılardan ele alınacağı toplantıda konunun uzmanlarını bir araya getiriyor. “Kentsel Dönüşüm ve Türkiye Toplantısı”, ünlü mimarlık tarihçisi Prof. Doğan Kuban’ın İstanbul’un tarihi boyunca yaşadığı dönüşümleri anlatacağı "Çağlar Boyu İstanbul'da Dönüşüm" konuşması ile başlayacak. Ardından Yapı- Endüstri Merkezi Genel Müdürü Dr. Barış Onay’ın yöneteceği “Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Süreci ve Aktörler” başlıklı panele Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Ahmet Murat Binark, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güvenç ve Atelye 70 Şehir Planlama ve Tasarım Grubu Kurucusu Prof. Hüseyin Kaptan konuşmacı olarak katılacaklar.
6 konut ve 1 işyeri projesini satışa çıkardı
1997 yılından bu yana Türkiye'de ve yurtdışında bir çok dev şirketin taahhüt işlerine imza atan Denge İnşaat Mimarlık, 2004 yılında girdiği kat karşılığı konut üretimi işi kapsamında yepyeni konut ve işyeri projelerinin lansmanına hazırlanıyor. Firma, Kadıköy, Bağdat Caddesi ve Ataşehir bölgesinde 1+1' den 4+1'e değişik metrekarelerde toplam 148 daire ve
12 işyeri bulunan 6 konut ve 1 işyerinden oluşan projesini satışa çıkardı.
Beykoz’daki ihalede Torunlar adı kesinleşti
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın taşınmaz satışı ve imar planı değişikliklerine ilişkin kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Gayrimenkul A.Ş.’ye ait İstanbul’un Beykoz İlçesindeki taşınmazların satış ve 3 bin 935 m2 yüzölçümlü iskele-rıhtım ve dolgu alanının 49 yıllığına kullanma izninin devri yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesini 355 milyon TL’ye Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (GYO) kazandı.
Peşin fiyatına, 40 ay sıfır faiz uyguluyor
Babacan Yapı'nın Bahçeşehir bölgesinde inşa ettiği, Cron Deluxe projesi peşin fiyatına, 40 ay boyunca sıfır faiz ile satışa sundu. 13 dönüm arazi üzerine çift 2 blok imalatının hızla ilerlediği proje, hemen tapu teslim ediliyor. Projede 83 m2’lik
1+1 private suit’ler 163 bin liradan, 114 m2’lik 2+1 new family suit’ler 238 bin liradan ve 180 m2’lik
3+1 comfort suit’ler 368 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
Tahincioğlu yeni projelere 860 milyon dolar yatıracak
Özellikle ticari gayrimenkul sektöründe atağa kalkan Tahincioğlu Gayrimenkul, bu yıl gerçekleştireceği projeler için 860 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor
Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, piyasalara pozitif hava pompalandığını ve görünümün pozitif olduğunu ve tahminlerin ötesinde yılın ilk çeyreğini iyi geçirdiklerini söyledi.
Yıl sonuna kadar 860 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Tahincioğlu, TAO Gayrimenkul ve Mesa ile beraber Zeytinburnu'nda bir arazi için teklif verdiklerini söyledi.
Zeytinburnu-Seyitnizam bölgesinde yer alan nakliye ambarlarının yerine konut projesi yapmaya hazırlandığını belirten Tahincioğlu, “Bu proje için Mesa Mesken, TAO Gayrimenkul ve Tahincioğlu Gayrimenkul ile birlikte NAKO’ ya teklif verdik. NAKO yönetim kurulu da münhasırlık verilmesine karar verdi. 232 adet nakliye ambarının hasılat paylaşımı sistemi doğrultusunda, geliştirilmesi açısından başlangıç yapıldı. Sözleşme hazırlıkları başladı. Daha sonra genel kurula aktarılacak” dedi.
Yıl sonuna kadar konut, avm ve ofis projelerine imzasını atacak olan Tahincioğlu, E-5 üzerinde hayata geçirdiği Nida Kule projesinin de teslimlerine hazırlanıyor.
Türk insanının gayrimenkulü sevdiğini söyleyen Tahincioğlu, “Ödenebilir şartların artmasıyla birlikte talep arttı. Abartmayı seven bir toplumuz. Konut alışlarımızda da bu gözlemlenebiliyor” diye konuştu.
Bardağın dolu tarafı
Konut kredilerinde gayri safi yurtiçi hasıla oranının yüzde 5 olduğuna değinen Tahincioğlu, “Gayrimenkulde kat edilecek çok yol var. Avrupa'da bu oran yüzde 50'lerde, Amerika'da ise yüzde 60 olarak belirtiliyor”diye konuştu.
İş hayatında bardağın dolu tarafına bakmayı sevdiğinden bahseden Tahincioğlu, konut alımlarında belirlenen yüzde 25'lik öz kaynak limitinin, ticari gayrimenkullerde yüzde 50 olmasını adaletli bulmadığını söyledi.
Gerçek konut ihtiyacı olanların konut almasını daha doğru bulduğunu da belirten Özcan Tahincioğlu, “Ticari gayrimenkullerin getirisi konuttan daha fazladır. Çünkü firmalar sermayelerini ofis alımlarına değil, işe yatırmayı tercih ediyorlar. Kira ödemeyi tercih edip, masraf olarak gösterip bunu vergiden düşürdükleri için kiracı olmaktan vazgeçmiyorlar bu da yatırımcı için düzenli kira getirisi demek oluyor” diye konuştu.
Malİyet artışı fİyata yansır
Konut maliyetlerinde yüzde 25'lik artış olduğunu söyleyen Özcan Tahincioğlu, bu artışın sadece yüzde 10'unun konut fiyatlarına yansıdığını söyledi. Rekbaetten dolayı yansımanın yavaşladığını belirten Tahincioğlu, “Faizlerin düşeceğine inanmıyorum. Yüzde 1 seviyesinde seyredecek. Konut alımı için en doğru zaman olduğunu düşünüyorum” dedi.

Finans Merkezi’nde arazi satın aldı
Finans Merkezi’nde 50 bin metrekarelik kiralama alanlı arsa aldıklarını belirten Tahincioğlu, “Projeye başlar başlamaz 2 sene içerisinde bitireceğiz”diye konuştu. Yıl sonunda Levent'te ofis projesine ve Şişli'de karma projeye başlayacaklarını anlatan Tahincioğlu, yıl sonunda Çengelköy'de lüks konut projesine başlamayı planlıyor. Tahincioğlu, yine kendi arazisinde Seyrantepe'de konut projesine başlamaya hazırlanıyor. Antakya merkezde ilk AVM inşaatına da devam eden firma, Palladium Antakya adını verdikleri AVM'yi 2013 Eylül'de açmayı planlıyor.
860 milyon $ yatırım
Tahincioğlu'nun bu yıl içerisinde hayata geçireceği projelerin toplamı 860 milyon Dolar olacak. İstanbul Göztepe'de hayata geçirilen Nida Kule'nin sonuna geldiklerini belirten Özcan Tahincioğlu, temmuz ayında teslimlere başlayacaklarını söyledi.
Ataşehir'de yükselecek Palladium Tower projesinin temellerini bu ay içerisinde atacaklarını kaydeden Tahincioğlu, metrekarenin 5 bin dolardan başlayacağını kaydetti.
Fikirtepe’den çıktı Adana’ya giriyor
Fikirtepe dönüşüm alanlarıyla ilgilendiklerini söyleyen Tahincioğlu, yaşanan ve çözülemeyen sıkıntılar yüzünden Fikirtepe'den çıktıklarını ifade etti. Tahincioğlu, “Oradaki bütün büyük oyuncuları bıktırdılar. Nitelikli çoğunlukla oy toplanabildiğinde kentsel dönüşüm hızlanacak” diyerek, Fikirtepe'nin dışında Kartal'ın ilgi alanları içinde olduğunu söyledi. Karma projelere sıcak baktıklarını söyleyen Tahincioğlu, Adana'da Soyak ile ortak bir proje gerçekleştireceklerini, karma olarak tasarlanan projenin arazisinin 220 dönüm olduğunu ve Ankara’nın da ilgi alanlarına girdiğini belirtti.
GÖKTÜRK’TE ARSA STOKU BİTTİ YENİ UMUT 2B ARAZİLERİ OLDU
İntegral Gayrimenkul ofisinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Engin Sevinç, Göktürk’teki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyip, bölgeyi analiz etti.
KONJONKTÜR: Göktürk’te gayrimenkul piyasasının yılın her döneminde tatminkâr bir hareketliliği olmuştur. Özellikle 2004-2008 yılları arasında ale devrini yaşayan konut sektörünün son 3 yıldır durağan bir zeminde seyretmesi bir çok bölgede gayrimenkul fiyatlarının da stabil kalmasına, hatta gerilemesine yol açmıştı. Ancak bu konuda en şanslı bölgelerden biri yine Göktürk ve Kemerburgaz bölgesi oldu. Birçok lokasyonda fiyatlar gerilerken Göktürk’teki projeler liste fiyatlarını korumakta direndi. Bölgede proje geliştirmeye müsait imarlı arsanın kalmaması 2B konusundaki beklentileri artırırken irili ufaklı devam eden projelerde de halen ciddi bir satış sirkülasyonu söz konusu.
YENİ YATIRIMLAR: Göktürk’te konut projelerini, kurumsal ve köklü firmalar tarafından üretilen ve sosyal aktivasyonları çeşitlilik arz eden nitelikli site projeleri, orta ölçekli, mütevazı siteler ve yapsatçıların gerçekleştirdiği apartmanlar olarak ayırabiliriz. Son dönemde kompakt bir yaşam kültürü egemen olduğu için bu durum bölgedeki projelere de yansıdı ve konutlar 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere daha minimal hacimde çizilmeye başlandı.
KİRALARDA DURUM: Son dönemdeki trend satın alma yapmadan önce bir süre için kiralama. Kurumsal firmalar tarafından üretilen nitelikli konut projelerinde kira fiyatları, örneğin 1+1 daire için 1000 ile 1200 lira arasında. Bu standarttaki sitelerde geniş aileler için öngörülen konutların kiraları ise 5 bin liraya kadar çıkıyor. Tabi üst sınır bu değil. Bazı projelerde 6-7 dönüm arazi içinde 500-600 metrekare kullanım alanına sahip göl kıyısında ahşap bir orman evinin kirası 15-20 bin dolar civarında.
SATILIKDA DURUM: Özellikle İstanbul Caddesi hareketli ve tercihen buradaki projeler mahalle içlerindeki projelere oranla daha fazla rağbet görüyor. Bazı projelerde metrekare fiyatları 2 bin 800 ile 3 bin 500 dolar arasında seyrederken, bazılarında ise 100 metrekare 2+1 daireyi 250 bin ile 400 bin lira arasında bulabilmek mümkün.
ALICI PROFİLİ: Bölgeyi tercih edenlerin tamamına yakını Maslak-Levent-Mecidiyeköy-Şişli-Taksim aksında çalışan mavi ve beyaz yakalılar. Plaza ve ofis çalışanları olarak ta ifade edilebilecek bu geniş kitle mesai saatleri içindeki trafik, gürültü ve kaos bileşiminden oluşan İstanbul algılamalarından en azından akşam eve gidince bölgenin doğal ve sakin atmosferinde uzaklaşmayı amaçlıyor.
PRİM FIRSATLARI: Bölgenin İstanbul içiyle bağlantı noktası olan Hasdal Kavşağı’nın yeniden yapılması, bölgeden teğet geçerek Karadeniz kıyılarına kadar ulaşacak olan otoban yolundaki genişletme çalışmaları, 3. köprü bağlantı yollarına olan yakınlığı şu an için çıplak gözle görülebilen dinamikler. Göktürk’ten sonraki köylerde yaşanılan arsa spekülasyonları, olası havaalanı ve nostaljik trenyolu projeleri ve Kanal İstanbul yeşillikler içindeki Göktürk mahallesinin yatırımcı için ihmal edilmemesi gerektiği sonucunu ortaya koyuyor.
TİCARİ GAYRİMENKUL: En fazla 5 kata kadar imar hakkı verildiği bölgede yüksek katlı ticari yapılaşma oluşmadı. Ofis projeleri için elverişli olan her yere çok yakın olma durumu bölge için geçerli olmadığından, bir Kağıthane haline gelemedi. İstanbul Caddesi’ne cepheli dükkanların kiraları 10 bin dolar civarında seyrediyor. Göktürk Caddesi, Cumhuriyet Caddesi’nde 200 bin ile 250 bin lira civarında mahalle içi konumda yeni binada apartman altı dükkanlar da bulabilmek mümkün olabiliyor.
Konut projelerİ
Adı: Palmira Konutları
Yeri: Göktürk
Yapımcı firma: Mutlu İnşaat
Teslim tarihi: Hemen teslim
Toplam konut sayısı: 73
Konut tipleri: 2+1, 3+1, 4+1, 5+1, 6+1
Konut fiyatları: 550.000-675.000 TL
Adı: İz Evler
Yeri: Göktürk
Yapımcı firma: Akro Yapı
Teslim tarihi: Hemen teslim
Toplam konut sayısı: 44
Konut tipleri: 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 dubleks
Konut fiyatları: 375.000-690.000 TL
Adı: Riverside Göktürk
Yeri: Göktürk
Yapımcı firma: Paralel Gayrimenkul
Teslim tarihi: Haziran 2012
Toplam konut sayısı: 95
Konut tipleri: 1+1, 2+1, 3+1,
Konut fiyatları: 360.000-530.000 TL

Adı: Country Life
Yeri: Göktürk
Yapımcı firma: Keleşoğlu, Metal Yapı Konut
Teslim tarihi: Ağustos 2012
Toplam konut sayısı: 237
Konut tipleri: 1+1, 2+1, 3+1, 4+1
Konut fiyatları: 420.000-725.000 TL
Adı: Kemercity
Yeri: Göktürk
Yapımcı firma: Gün İnşaat
Teslim tarihi: Hemen teslim
Toplam konut sayısı: 45
Konut tipleri: 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+1
Konut fiyatları: 500.000-560.000 TL
Adı: NeoGölpark
Yeri: Bolluca
Yapımcı firma: Neo Yapı
Teslim tarihi: 2. Mahalle Eylül 2012, 3. Mahalle Kasım 2013
Konut tipleri: Bahçeli 4+1, 6+2 dubleks villa
Konut fiyatları: 760.000-1.710.000 TL
Gayrimenkulde arz fazlasıyla gelen fırsat
Gayrimenkul sektöründe danışmanlık hizmeti sunan Proje Beyaz’ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, sektördeki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gayrimenkul sektöründe arz fazlası olduğunu belirten Uzun, gayrimenkul almak veya yatırımı yapmak isteyenler için tam zamanı olduğunu vurguladı. Bazı müteahhit firmaların satış yapmakta zorlandığını ifade eden Uzun, yabancılara mülk satışının önünün açılmasının piyasa da yeni alıcı kitlesinin oluşmasını sağlayacağını ifade etti. Özellikle 2008 ve 2009 yıllarında büyük satışların olduğu gayrimenkul sektöründe, arz fazlası oluşması nedeniyle şu anda alım yapmak için doğru bir zaman olduğunun altını çizen Murat Uzun, 2008 ve 2009 yıllarında 7,5 yıllık kredi ile gayrimenkul alanların bile hâlâ kredi ödemeye devam ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
3 yıl geçmesi gerekiyor
“Sektörün altın çağını yaşadığı bu dönemde gayrimenkul ihtiyacı olanlar alım yaptılar. Bu nedenle özellikle son 2 yılda yapılan projeler beklenen ilgiyi çok fazla görmüyor.Müteahhit firmalar kendi finansman modellerini oluşturmaya, sıfır faizle kredi vermeye bile başladılar. Buna rağmen sektör zor günler geçiriyor. Piyasada yeniden hareketlenmenin başlaması için 3 yıl geçmesi gerekiyordu. Bu nedenle gayrimenkul yatırımı yapmanın şimdi tam zamanı.”Gayrimenkul sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumun yabancılara mülk satışı ile aşılabileceğini anlatan Uzun, şunları kaydetti: “Yabancılara mülk satışının yasalaşması halinde özellikle finans ve gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı seven Rus ve Arap yatırımcılar Türkiye’de gayrimenkul yatırımına yönelecektir. Bu da nitelikli gayrimenkul projelerinin satışının artmasını sağlar. Böylece piyasada bir rahatlama olabilir. Aksi takdirde öz sermayesi güçlü olmayan firmalarda kriz çanlarının çalmaya başlayacağını düşünüyoruz.”
Kredilerde düşen faiz konut talebini artırır
Konutkredisi.com.tr, Türkiye’de konut kredisi talep ve kullanımını analiz ederek üç ayda bir hazırladığı “Konut Kredisi Piyasasına Bakış” raporlarının ikincisini yayınladı. Konut kredisinde faizlerin geçen yıla göre yüzde 37 oranla daha yüksek olduğunun anlaşıldığı rapora göre, geçtiğimiz yıl mart ayında yıllık yüzde 9,7 olan ağırlıklı ortalama konut kredisi faizleri, 2012 Mart ayında yıllık yüzde 13,4 ile geçtiğimiz yıla göre yüzde 37 daha yüksek gerçekleşti. Konut kredilerindeki büyüme oranına da değinilen raporda, geçtiğimiz yılın ilk iki ayında yıllık yüzde 28 büyüyen konut kredisi hacminin, 2012 Ocak ve Şubat ayları sonunda yıllık bazda yüzde 1,4 büyüdüğü görülüyor.
Rapora göre, Almanya’da yüzde 46, Avrupa Birliği ortalamasında yüzde 52 olan konut kredilerinin GSYH’ye oranı, Türkiye’de ise yüzde 6 civarında seyrediyor.
Doğu’nun payı artıyor
Bölgelerdeki kredi hacminin de araştırıldığı raporda, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin konut kredisi hacmindeki payı hızla artarken, Türkiye’deki konut kredisi hacminin yaklaşık yarısını oluşturan Marmara Bölgesi’nin toplamdaki payının azaldığı sonucuna ulaşılıyor. Verilere göre, 3 büyük ilde (İstanbul, Ankara, İzmir) kişi başına düşen konut kredisi tutarı 2 bin lira iken, diğer illerde bu tutar 550 lira civarında seyrediyor.
Raporda kişi başına düşen kredi tutarının 2011 yılında 3 büyük ilde yüzde 18, diğer illerde ise yüzde 24 arttığı belirtiliyor.
Faizden kaçan daha çok peşinat ödüyor
* Faiz artışları, kredi maliyetlerinin yükselmesine sebep oluyor.
* Konut kredisi kullanarak ev almak isteyen tüketiciler daha düşük tutarlı evlere yöneliyor.
* Faiz ödemelerini azaltmak isteyen tüketiciler kısa vadelere talep göstermiş ancak, kullandırılan kredilerde bankalar taksitlerin müşteri gelirleriyle uyumlu olması için vadeleri talebe göre uzun tutuyor.
* Talep edilen ve kullandırılan ortalama kredi tutarı azalıyor.
* Faiz yükünü azaltmak isteyen tüketiciler peşinat oranlarını artırıyor.
Binaların dış cephesine üç boyutlu teknoloji
Dünyanın önemli endüstriyel harç üreticilerinden biri olan Saint-Gobain Weber, 35’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Yapı Fuarı’nda ürün portföyünü yenilikçi bir yaklaşımla sergiledi. Saint-Gobain Weber, bu yıl da dokunmatik ekran kiosklardan, dev bir görüntü ekranına taşıyarak paylaştı. Dokunmatik ekranlar, üç boyutlu ürün modellemeleri, grafik animasyonlar, uygulama videoları ve teknik bilgi sayfalarından oluşan zengin içerikleri ile beğeni topladı.
Bu sayede ziyaretçiler, dış cepheler için farklı konut modelleri üzerinde diledikleri tekstür ve renk seçeneklerinin nasıl durduğunu görerek, beğendikleri alternatifleri birbirleriyle kıyaslayabilme imkânı buldu.
Geliştirdikleri yenilikçi yaklaşımların temelinde uluslararası Ar-Ge deneyimiyle köklü yerel bilgilerin bileşiminin yattığını belirten Saint-Gobain Weber Genel Direktörü Levent Gökçe, “Sektör adına yenilikçi bir bakış izliyoruz. Pazara yenilikçi çözümler sunarak Türkiye’de sektörün gelişimine katkıda bulunuyoruz” dedi.
704 LİRA TAKSİTLE SATILAN EVLERİ ORHAN GENCEBAY İLE TANITTI
Orhan Gencebay’ın reklam yüzü olduğu Samsun Towers projesi görücüye çıktı. Fiyatların 56 bin liradan başladığı Samsun Towers’ta 1550 konut bulunuyor
Ünlüleri reklam yüzü seçen projelerin arasında Samsun Towers da katıldı. Samsunlu iş adamalarının oluşturduğu Ersa İnşaat tarafından yapılan Samsun Towers projesinin reklam filminde oynayan ve projenin lansmanına katılan Orhan Gencebay, Ersa İnşaat’ın çok iyi bir iş çıkardığını belirterek, “Önemli olan hizmeti iyi vermektir. Samsun Towers projesi de bu hizmeti iyi bir şekilde verecek” dedi. Kendisinin de Samsunlu olmasının reklam filminde oynamasında etkili olduğunu belirten Gencebay, “Projeden ben de kendime bir daire satın aldım. Bu fiyatlar çok uygun ve birçok kişinin daire satın alabileceği bir proje. Projeyi çok beğendim ve 3+1 daire aldım” diye konuştu.
Samsun adını yaşatacak
Ersa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Helim Kurt da, Esenyurt’ta Acunkent ve Babil Kuleleri projelerinin de arsa sahibi olduklarını belirterek, “Şimdi de Samsun Towers’ı yapıyoruz. Acunkent yüzde 98, Babil Kuleleri ise yüzde 20 oranında tamamlandı. Bölgeyi daha iyi noktaya getirmek için çalışıyoruz” dedi. Kurt, Samsun’un ismini yaşatmak için projede aynı ismi kullandıklarını ifade ederek, “samsunluların yanı sıra diğer illerde ve yurtdışında yaşayanlar projemize büyük ilgi gösteriyor” diye konuştu.
Ayda 704 lira taksitle
Helim Kurt, projede çok uygun fiyat sunduklarını da belirterek, 704 liradan başlayan taksitlerle konut sattıklarını söyledi. Kurt, projede net 33 ile 106 metrekarelik dairelerin fiyatlarının 56 bin lira ile 203 bin lira arasında değiştiğini belirterek, konut almak isteyenler için Samsun’daki fiyatları İstanbul’da uyguladıklarını dile getirdi. Kurt, projede metrekare fiyatlarını düşük tuttuklarını belirterek, “Konutları metrekaresi 1225 liradan satıyoruz ama bu fiyatlar 1600 lira olacak” dedi.
5 blokta 15590 daire
33 katlı 5 bloktan oluşacak Samsun Towers’ta 1.550 daire ve 13.000 m2 büyüklüğünde bir alışveriş merkezi yer alacak. Bünyesinde yer alan mağazalar, kafeler ve sinema salonlarıyla çekim merkezi olmayı hedefleyen Samsun Towers’da 20 bin metrekarelik arsanın yüzde 80’i peyzaj alanlarına ayrılıyor. Ankastre ürünlerinden vitrifiyelere kadar en kaliteli markaların kullanılacağı Samsun Towers’ta konut teslimleri ise 2014 yılında yapılacak.
Tüm bloklarda 5’er kat aralıklarla yer verilecek kat bahçelerinin yeşil alanları artırdığı projede açık yüzme havuzu, çocuk havuzu, süs havuzları, basketbol sahası, tenis kortu, mini futbol sahası, çocuk oyun alanları ve kişisel gelişim alanlarının yanı sıra her konut bloğunun altında yer alacak fitness center, sauna, buhar odası, aktif spor alanları ve toplantı salonları yer alıyor.
BOĞAZ’A OSMANLI TARZI SİTE YAPIP VIP HİZMET VERECEK
Arista tarafından Çengelköy’de yapılan ‘Sultan Makamı’, Osmanlı tarzıyla dikkat çekiyor. Projede Yeniçeriler gibi giyinen görevlilerden Boğaz’da servis yapacak teknelere kadar farklı unsurlar bulunuyor
Ar Şirketler Grubu’nun iştiraki olan Arista, satışa çıkardığı yeni projesinde Osmanlı tarzını İstanbul Boğazı’na yeniden getiriyor. Arista Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, ‘Sultan Makamı’ adını verdikleri proje ile mimariden verilen hizmetlere peyzajdan çalışanların giyimine kadar her şeyin Osmanlı tarzında yapılacağını söyledi. Siteye Osmanlı tarzı kapı da yaptıklarını ve görevlileri de Yeniçeri gibi giydireceklerini vurgulayan Yalı, daha önceki projelerinde olduğu gibi Sultan Makamı’nda da özel hizmetlerle öne çıkacaklarını belirterek, “Projeye özel 2 Sultan Teknesi ve 4 tane VIP araç hizmette olacak. Bu araçlarla hem denizyolu hem de karayolu ile site sakinlerimiz en kısa sürede istedikleri yere götürülecek” dedi.
Proje üzerinde iki yıldır çalıştıklarını dile getiren Yalı, Boğaz manzarası bulunan Sultan Makamı’nın inşaatının büyük oranda tamamlandığını ve eylül ayında konutları teslim edeceklerini söyledi. Bu projede maketten değil bitmek üzere olan konutları satışa sunduklarını dile getiren Yalı, “İsteyenler dokunarak ve görerek evlerini satın alabilecek. Ayrıca konutlarımızın kat irtifakını kurduk ve satışa böyle çıkıyoruz” diye konuştu. Projenin Çengelköy’de Boğaz’a hakim bir noktada bulunduğunu dile getiren Yalı, “Sultan Makamı için Anıtlar Kurulu’ndan onay aldık” dedi.
10 yıl siteyi işletecek
Yalı, projede site yönetimini 10 yıl boyunca Arista’nın yapacağını anlatarak, ikinci el satış ve kiralamaları da kontrol altında tutacaklarını söyledi. Sultan Makamı’nı gerçek bir marka yapacaklarını ve bu markaya uygun bir yönetim sergileyeceklerini belirten Yalı, “Projede oturmanın bir prestij göstergesi olmasını istiyoruz” dedi.
24 saat sağlık hizmeti
Sosyal alanları, üst düzey kaliteli, güvenli ve lüks hizmetlerinin yanında Sultan Makamı’nda 1 ambulans sürekli hazır bekleyecek. 2 doktor, 2 hemşire ve 2 hasta bakıcının günün 24 saati nöbet tuttuğu Sultan Makamı’nda ayrıca organizasyon işleri ve bilgilendirme hizmetleri için kişisel kılavuz hizmetleri veren birim de bulunuyor.
150 milyon dolar yatırım
150 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen Sultan Makamı, 35 blok ve 79 bağımsız bölümden oluşuyor. Bahçe ve çatı dubleksleri olarak dizayn edilen projede 8 adet A tipi, 9 adet B tipi ve 18 adet C tipi blok bulunuyor. A tipi bloklarda bir bahçe ve bir çatı dubleksi bulunurken, B tipi bloklarda müstakil havuzlu villalar yer alıyor. C blokların her biri ise bir bahçe dubleksi, bir normal daire ve bir adet çatı dubleksi şeklinde projelendirildi. Sultan Makamı projesi toplam 67 bin 428 m2’lik alan üzerine kuruldu. 4 farklı tip yapıyı barındıran proje, 9 havuzlu müstakil köşk, 26 bahçe dubleksi, 26 çatı dubleksi ve 18 normal daireyi içeriyor.
Ortalama m2 fiyatı 5.800 $
Metrekare satış fiyatları 3.200 dolardan başladığı projede ortalama metrekare satış fiyatları ise 5 bin 800 dolar. Sultan Makamı projesinde ayrıca açık ve kapalı olmak üzere 2 adet havuz yer alırken, sauna, masaj odası, fitness merkezi de sosyal yaşamı renklendiriyor.
Bulut İnşaat, % 50 indirim yapacak
İstanbul ve Kıbrıs’ta projeler yapan Bulut İnşaat, yeni bir kampanyaya başladı. Firma, Sarıkamış harekatından bugüne kadar, tüm muharebe ve zorlu koşullarda mücadele ederek hayatını kaybeden şehit eşleri ve çocuklarına yüzde 50, gazi, gazi eşleri ve çocuklarına ise yüzde 30 indirim yapıyor.
Bugüne kadar yaptığı tüm indirim kampanyalarından da önce, şehit ve gazi aileleri için bu özel indirim kampanyasını planladığını vurgulayan Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, “Tüm ihtiyaç ve konforlu imkânların düşünüldüğü Esenyurt’ta bulunan Evviva Tower konutlarında, uygun fiyatlarda ev sahibi olmak isteyen şehit eşleri ve çocuklarına 1+1 60 metrekarelik dairelerde ve 2+1 118 metrekarelik dairelerde yüzde 50 indirim fırsatı sunuyoruz. Gaziler, eşleri ve çocukları da Evviva Tower konutları içerisinde ise 1+1 60 m²’lik dairelere ve 2+1 118 m²’lik dairelere yüzde 30 indirimle sahip olacaklar” dedi.
2.600 konuttan oluşuyor
28 bin metrekare alan üzerinde yüzde 75 yeşil alana sahip 2 bin 600 konutluk projesi olan Evviva Tower içerisinde, konut ve rezidansın yanı sıra 120 ticari alanı bulunan alışveriş merkezi de yer alıyor.
milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)