Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Ankara Spor Salonu'nda, Karayolları İşçileri ile Buluşma Toplantısı'nda 6 bin 417 karayolları işçisinin kadroya geçirildiğini müjdeledi. Davutoğlu, konuşmasına, alın teriyle evlerine helal rızık götüren ve Türkiye'nin her bir köşesinden gelen emekçileri selamlayarak başladı.
Emekçilerle hem bir bayram kutlaması hem de bir müjdeyi paylaşmak için geldiğini vurgulayan Davutoğlu, "Yarın 1 Mayıs. Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun. İnşallah biraz sonra vereceğim müjdeyle 6 bin 417 karayolları işçisinin kadrosu hayırlı olsun" dedi.
Dünya'daki emekçilerin, 1 Mayıs Emek Dayanışma Günü'nü de kutlayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"1 Mayıs, bundan sonra 12 Eylül darbesinin yasaklamalarından bir daha etkilenmeyecek ve ebediyete kadar emek günü, dayanışma günü olacaktır. Buradan tüm işçi kardeşlerime, yarın alanlara çıkacak olanlara, yarın emek ve dayanışma günü için Türk-İş gibi Zonguldak'ta meydanlara çıkacak işçilere sesleniyorum: Yarını bir düğün gibi, şölen gibi kutlayalım. Emekçilerin emeğine saygı gösterilen bir aziz gün olarak kutlayalım. Sakın ola ki marjinal grupların, birtakım provokatörlerin oyununa gelmeyelim. Ben bir kez daha, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de hayatını kaybeden vatandaşlarımız için buradan taziyelerimi sunuyorum"
"İlk fırsatta karanfillerle vatandaşlarımızı anacağım" "Taksim'in, yarın, vatandaşları anmak için gelecek olan, sembolik anlamda gelecek olan herkese açık olduğunu" kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Gelsinler, karanfillerini koysunlar, hürmetlerini göstersinler. İlk fırsatta ben de gidip orada karanfillerle vatandaşlarımızı anacağım inşallah. Hem onları anacağım hem de tekrar tekrar çağrıda bulanacağım. 7 Haziran'a doğru seçime giderken, bu ülkede tekrar kaos çıkarmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Tüm kaybettiğimiz dostlarımızın, emekçilerin, gençlerin hatıralarını analım. Ama bunu yasa dışı gösterilerle bir çatışma ortamında yapmayalım."
"En ufak tavize izin vermeyeceğiz" Başbakan Davutoğlu, 62. Hükümeti kurar kurmaz, ilk Bakanlar Kurulu'ndan sonra yaptığı ilk istişare toplantısının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde, bütün sendika başkanlarının katılımıyla iş güvenliği konusunda olduğunu ve yaklaşık 7 saat sürdüğünü anımsattı.
Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Orada hep birlikte karar verdik. Masa etrafındaki bütün sendikalar, hükümet olarak biz oturduk tek bir hedefe odaklandık. Acaba emekçilerimizin iş güvenliğini nasıl sağlarız? Karşılıklı iki taraf olarak değil, tek bir taraf olarak konuştuk ve elhamdülillah 62. Hükümetin en fazla onur duyduğum hizmetlerinden biri İş Güvenliği Yasası'nı çıkarmış olmamızdır. İşte şimdi, bundan sonra çok yakın bizzat takip edeceğim.
"İlk taşeron uygulaması 1936'da başlamıştır" Taşeron meselesinin AK Parti iktidarlarının çıkardığı bir mesele olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, "Biz bunu avucumuzun içinde bulduk. Taşeron meselesini ilk çıkaran 1936 Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıdır. İlk taşeron uygulaması 1936'da başlamıştır" diye konuştu.
"Biz önümüzde bulduğumuz bu devasa problemi çözebilmek için birçok adım attık" diyen Davutoğlu, attıkları adımları şöyle sıraladı:
"Her şeyden önce alt işveren olarak çalışan bu alandaki işçilerimizin haklarını tanzim ettik. Onlara alt işveren olarak üç yıllık sözleşme şartı getirdik. Ayrıca ücretli izin hakkı sağladık. Toplu iş sözleşmelerinden yararlanma hakkını taşeron işçilerimizi de kapsayacak şekilde genişlettik. Ücretlerin tam ve zamanında ödenmesi şartını getirdik. Kıdem tazminatlarının doğrudan kamu tarafından ödenmesi şartını da getirdik. Geçen sene 2014 Eylül ayında taşeron işçilerle asıl işçiler arasındaki eşitsizlikleri giderdik."
"Asıl iş yapan, taşeron işçisi olarak çalıştırılmayacak" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığında, 2014 Eylül ayında başlayan yasal sürecin tamamlandığını ve ilk defa taşeronların düzenlenmesi ile ilgili yasal bir çerçeve oluşturulduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Bu yasal çerçeveye göre artık asıl iş yapan hiç kimse taşeron işçisi olarak çalıştırılmayacak. Net bir ayrım getiriyoruz, asıl iş yapanlar, yardımcı iş yapanlar. Bunları tanımlayacağız. Bakanlar Kuruluna bu yetki verildi. O günden beri tüm kurumlarımızla tek tek tasnif ediyoruz, belirliyoruz. Asıl iş yapılan alanlarda taşeron işçi uygulamasına son vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Yardımcı iş hizmet alımı olan alanları da tek tek tanımlayıp sınırlandıracaklarını açıklayan Davutoğlu, "Belli ihtisas konularında yardımcı iş uygulamasına devam edeceğiz. Ama bunlar hiçbir zaman asıl işlerde çalıştırılmayacaklar. İnşallah seçim sonrasında bu konuda net adımlar atacağız. Bunun ilk adımı olarak karayollarında çalışan taşeron işçilerimize kadro imkanı veriyoruz" dedi.
"Bundan sonra sizin emeğinize ihtiyacımız var" Bu karara ulaşmak için saatlerce görüşmeler yaptıklarını anlatan Davutoğlu, "Tek tek sizlerin ne şartlarda çalıştığınızı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan ve Ulaştırma Bakanlığımızdan dinledim. Açık bir şekilde gördüm ki karayollarında çalışan işçiler asıl iş yapıyorsunuz, yardımcı iş yapmıyorsunuz. Onun için de bu gerekçeyle ilkesel olarak sizlerin kadroya alınmasının bizim sorumluluk alanına girdiğine karar verdik" şeklinde konuştu.
"Bundan sonra sizin emeğinize ihtiyacımız var" diyen Başbakan Davutoğlu, işçilere şöyle seslendi:
"Daha çok yollar yapacağız çok. Sizinle 17 bin kilometre duble yol yaptık, şimdi bu duble yolların yanına binlerce kilometre otoyol yapmaya var mısınız? Şöyle alnınızın terini silerek bundan sonraki nesillere armağan olsun diye karayollarını, otoyollarını Türkiye'nin her yerine yaymaya var mısınız? İnşallah Türkiye'nin bir ucundan giren, bir ucundan çıkan 'bir yabancı dünyada bu standartta karayolu yok, bu standartta otoyol yok' dedirtmeye var mısınız? Sizde bu aşk varken, bu yıllar bize cennete giden yollar olur inşallah. Bu yolları hep beraber katedeceğiz. Helal rızk ile güzel emeklerle inşallah geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz. Ülkemizi örnek cennet bir ülke haline getireceğiz inşallah."
"Bütün taşeron işçilerimize bu müjdeyi vereceğiz" Bu ilk aşamadan sonra diğer yardımcı iş grubunda çalışan bütün sektörlerde de tek tek tasnif yapılacağını açıklayan Davutoğlu, "Seçim sonrasında yapacağımız düzenlemelerle, asıl işte çalışan bütün taşeron işçilerimize de bu müjdeyi vereceğiz" dedi.
Başbakan Davutoğlu "Tek kriterin asıl işte çalışıyor olmak" olduğunu ifade ederek, "Devletimiz muktedirdir. İşçilerimizin emekçilerimizin döktüğü alın teri ile daha güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devletine hep beraber yürüyeceğiz. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Allah emeklerinizi bereketli kılsın" dedi.
1 Mayıs'ta çatışma 1 Mayıs kutlamalarına da dikkati çeken Davutoğlu, "Allah, 1 Mayıs'ı hep beraber şölen içinde bayram olarak kutlamayı nasip etsin. Aramıza nifak sokup 1 Mayıs'ta çatışma çıkarmak isteyenlere fırsat vermesin" diye konuştu.
İşçilerden söz almak istediğini belirten Davutoğlu'nun "1 Mayıs'ı bir bayram, bir şölen olarak kutlayacak mıyız? Bayram ve şölen olarak kutlarken bir takım gruplar, marjinal gruplar provokasyon yaparsa onlara dur demeye var mısınız? Onlara fırsat vermeyeceğiz değil mi?" sözlerine, salondakiler "Evet" yanıtını verdi.
Başbakan Davutoğlu, sözlerini "Allah bu hayırlı müjdeyi güzel günlerde ailelerinizle birlikte yaşamayı nasip etsin inşallah. Eşlerinizle çocuklarınızla güzel bir 1 Mayıs, güzel bir gelecek temenni ediyorum. Ailenize bizden selamlarımızı iletin. Allah'a emanet olun" diyerek tamamladı.
Kadro müjdesi işçilere şapka fırlattırdı Başbakan Davutoğlu, Karayolları İşçileri ile Buluşma Toplantısı'nın gerçekleştiği Ankara Spor Salonu'na girişinde işçilerin sevgi gösterileriyle karşılandı.
Konuşması sık sık ''Türkiye sizinle gurur duyuyor" sloganları ile kesilen Davutoğlu'nun kadro müjdesini açıkladığı sözlerinin ardından salondaki işçiler şapkalarını havaya fırlattı.
Konuşmasının sonunda Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile sahnede hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bu arada salona "Umutluyduk mutlu olduk", "İşçinin hakkını alın teri kurumadan veriniz", "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs bayramınız kutlu olsun", "Karayolunda çalışan işçilere müjde" ve "Hep birlikte nice 1 Mayıslara" yazılı pankartlar asıldı.
5 yıllık fark alacaklar Bu arada Hürriyet'te yer alan habere göre kadroya alınan yol işçileri 5 yıllık fark alacak. hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan YOL-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, kadrolu devlet işçisi haline gelen taşeron işçilerin 30 gün içinde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne müracaat edeceklerini söyledi. Ağar “Geriye dönük maaş farklarını alacaklar. Ama bu 5 yılla sınırlı olacak. Şu anda asgari ücretli olarak, 949 lira maaşla çalıyorlar. Şimdi maaşları net 2 bin liraya yaklaşacak. Yılda 4 maaş da ikramiye alacaklar. Ne yıllık ne de haftalık izinleri vardı. Şimdi hem haftalık izin yapacaklar hem de kıdemlerine göre 24 ila 40 gün arasında yıllık izinleri olacak. Ayrıca taşeron olarak çalışmaya başladıkları günden itibaren ‘devletin kadrolu’ işçisi sayılacaklarından emekli olurken ikramiyelerini de buna göre alacaklar” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.