E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa6 ayda 13 şirket gözaltı pazarına atıldı---

6 ayda 13 şirket gözaltı pazarına atıldı

6 ayda 13 şirket gözaltı pazarına atıldı
11 Ocak 2014 - 09:47 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul'da finansal yapılarında sorun olan şirketler gözaltı pazarına alınıyor

Borsa İstanbul’da işlem gören ancak finansal yapılarındaki eksiklikler nedeniyle gözaltı pazarına gönderilen şirket sayınında artış gözleniyor. Gözaltı pazarına en son gönderilen şirketlerden biri de Ataç İnşaat. Şirketin işlemlerinin durulma gerekçesi olarak fiyat-miktar hareketleri gösteriliyor.
 
Zaman'ın haberine göre, Perşembe günü Borsa İstanbul’da (BIST) yaşanan 4 saatlik arızanın ardından dün de hisse senedi piyasasında işlem gören Ataç İnşaat’ın işlem sırası durduruldu. BIST’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada Ataç İnşaat hisselerinin (ATAC.E) pay işlem sırası, anılan payın piyasasında meydana gelen olağandışı fiyat-miktar hareketleri nedeniyle ‘Borsa İstanbul otomatik seans durdurma sistemi’ tarafından seans sonuna kadar durdurulduğu belirtildi. Şirket, BIST’in 2 Ocak 15.49’daki kararıyla 3 Ocak’tan itibaren de mali yapısını düzeltemeyenlerin atıldığı gözaltı pazarına gönderilmişti. Gözaltı pazarındaki şirketlerin finansal tablolarında hâlâ düzelme olmazsa Borsa’dan da atılıyor. Son dönemde bu durumun çok sık gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar, “Son dönemde yaklaşık 13 firma benzer gerekçelerle gözaltı pazarında işlem görüyor. Bunlardan 3 tanesi de tamamen Borsa’dan ihraç edildi. Geçen hafta ÇBS Boya ve ÇBS Printaş da gözaltı pazarına atılıp Borsa kotundan çıkarılmıştı.” diyor.

KAP’a yapılan açıklamada durdurmaya gerekçe olarak fiyat-miktar hareketleri gösteriliyor. Ancak, gözaltına atılan şirket hisselerini kimse elinde tutmak istemediğinden zaten tabandan işlem görüyor. Ataç İnşaat da benzer bir tecrübe yaşayarak 0,50’lerden 0,20’lere kadar geriledi. Burada ‘Olağandışı hareket nedir?’ tekrar tanımlanması gerektiğini savunan uzmanlar, seans durdurma sisteminin olağandışı hareket tespit ettiğinde hissenin işlem görmesini engellediğini ancak bunun pek inandırıcı olmadığını belirtiyor. İşlem durdurmanın BIST’in kendisi tarafından yapıldığına inanılıyor.

Son dönemde Borsa İstanbul’da işlem gören ancak finansal yapılarındaki eksiklikler nedeniyle gözaltı pazarına gönderilen şirket sayısında artış gözleniyor. Borsa İstanbul finans piyasasında işlem gören, mali yapılarında düzeltme yapmaları uyarısı almış olan şirketler gerekli düzenlemeleri yapmadıkları takdirde gözaltı pazarına gönderilebiliyor.  Son dönemde gözaltı pazarına gönderilen şirketler arasında Ataç İnşaat, Transtürk, Şeker Piliç, Ansa, Ekiz, Feniş, İdaş, Mango, Ran Lojistik ve Gediz İplik bulunuyor. Borsa kotundan çıkarılan şirketler ise şöyle: Goldaş, ÇBS Boya ve ÇBS Printaş.

Teknik arızaya farklı iddialar

Borsa İstanbul’un 2 gün önce yaşanan ve tarihindeki en uzun teknik arızasının neden olduğuna dair sektörde spekülasyonlar dolaşıyor. Bunlardan biri, mevcut yazılıma yama yapılmak istenmesi. Halihazırda kullanılan teknolojik altyapının işlem yoğunluğunu kaldıramadığını BIST yönetimi de kabul ediyor. İddialara göre bu yazılımın verimliliğini artırmak için yapılan ‘yama’ işlemi başarısız olmuş. Hatta bu durum teknik ekibe fatura edilerek işten çıkarılmış. Diğer taraftan ise dışarıdan Borsa İstanbul yazılımına korsan saldırı şüphesinden bahsediliyor. Teknik uzmanların bunu telafi edip sistemi tekrar aktif hale getirmesi o yüzden uzun sürmüş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat13 Ocak 2014 09:32

    Denetim firmalar güya 6 ayda bir bağımsız denetimden geçmiş finansal rapor yayınlıor. ne kadar bağımsız hikaye... bence belli kriterlerdeki şirketlerin finansal raporlarını denetleyen bağımsız kuruluşları SPK'nın ataması.

  • adanalı13 Ocak 2014 09:24

    şeffaflık önemli alan satan anlık görünecek patronlar bistte direk hisse satmamalı. açığa satış kaldırılmalı. denetim yapanlar denetlenmeli. defter değerinin altına düşenlerin yönetimine el konulmalı bunlar tavsiye olarak görülebilir.

  • elene13 Ocak 2014 08:37

    Goldaş hissesi yorumlarına katılım oranına bakınca,olumlu sonuçu umut etmeye bile tahammül edemeyenler var.RTE SPK ya evet demeseydi bu süreç başlamazdı,ona göre bir de düşünsünler :)

  • Yusuf eren13 Ocak 2014 07:51

    Yok bırader bu bist bize göre değil. goldaş bist 30 daydı bir günde gözaltı pazarına oradanda kot dişına atıldı . Bir gün önce bist 30 da işlem gören hisse ne oldu da bir gün sonra gözaltı pazarına alındı bir günde mi yedi sermaye yi birileri göz yumdu patron elindeki lotları küçük yatırımcıya devredince operasyon bitti .inanın goldaşın sahibi küçük yatırımcı kadar zarar etmemiştir Bu bist te patrona hiç birsey olmaz

  • favorizede13 Ocak 2014 00:22

    Hırsızlığın alası malesef borsada.Bist 30 dışındakilerin hiç biri güvenilir değil.Acı tecrübeyle test ettim.ytd

  • doğanzede12 Ocak 2014 09:54

    dyhol hurgz..dohol..1 lota 1 ekmekkk alamıyoz...bumları gören yokmu..4 sene oldu..

  • PL12 Ocak 2014 02:28

    Sert bir yaptırım olmayınca şirketler de nasıl olsa hafif cezalarla atlatırız diye göz göre göre borsaya gelip soyuyorlar milleti. Kağıdı 2 liradan halka arz edip 0,50 liraya mı düşmüş? Her bir hissedarın kağıdını 4 liradan tıpış tıpış geri alacaksın diyecek SPK. Almazsan patrona kadar tıkarım içeri diyecek. Hisseye gir-çık yapıp zarar eden herkes başvurduğu zaman zararının 2 katını şirketten tahsil edecek tazminat olarak. Bak bakayım içi boş bir şirket bile borsaya geliyor mu? Millet dolandırılıyor mu bir daha???

  • muammer ekim12 Ocak 2014 00:33

    karsan ve tskbyide almaları lazım...hareketlerine bakınca utanıyor insan.nerden nereye karsan allah seni bildiği gibi yapsın 10 kuruşta olsan satmak yok...

  • Ali11 Ocak 2014 23:49

    Borsamiz maalesef kumardan darki yok...ky nin zarar edip patron ve spek in para kazandigi bir yer.

  • ankara11 Ocak 2014 23:03

    her önüne gelen borsaya kota oluyor, borsayı kendileri için kurtuluş görüyorlar. 60 milyona borsada şirket al sermayeyi artır ver ky eline yıllarca sürüm sürüm sürünsün şu anki kervansaray holdiğ gibi.böyle adamları tıkacaksın içeri.borsadan men edeceksin yedi sülalesini yaklaştırmayacaksın.

  • Borsacı11 Ocak 2014 22:14

    Ihlas hol 17 Aralık operasyonundan sonra 1 hafta boyunca tabandan kapattı. Bist ve spk bunlar olurken tatile mi gitmişti?

  • özdemir11 Ocak 2014 22:08

    Gözaltındaki hisse sayısı, defter değerinin altındaki şirketlere bakarsanız 60 ın üzerinde.

  • KIZILBAŞ11 Ocak 2014 22:00

    BU ÜLKE HERŞEYİ İLE DÖKÜLÜYOR.İLKELLİK BANA NECİLİK CEHALET KÜSTAHLIK ZORBALIK KÖTÜ OLANA DAİR HERŞEY BU ÜLKEDE.iyi olan her şey bir güvercin kanadında bi “güvercin tedirginliğinde “ bu ülkeyi terk etti.

  • elene11 Ocak 2014 20:14

    SPK,GOLDAŞ SINAVINDAN BAŞARI İLE ÇIKACAKTIR.BEKLEYİP GÖRECEĞİZ.

  • ebadural11 Ocak 2014 19:50

    atacın ıstıraklerıne bakın bunda baska bır dumen var gayrı menkullerı mutıs bunu burdan topluyorlar bence

  • flamenco7211 Ocak 2014 17:49

    Türk Borsa şirketlerinin çoğu adam gibi hiçbi halt üretemedikleri için çoğunlukla sıfır toplam kuralı çalışıyor..KAzan kazan yok yaniii...Kazanın dibi var:)

  • BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM11 Ocak 2014 17:45

    DEVLET ÇOK ACİL BAĞIMSIZ DENETİCİLERİ VE YMM LERİ GÖZLEM ALTINA ALMALI VE DENETLEMELİDİR. BATAN ŞİRKETLERDE MUTLAKA ŞİRKETİ YÖNETEMLERİN MAL KAÇIRMASI VARDIR. BUNLARA ÇANAK TUTAN VE KAMU GÖREVİ YAPTIĞI HALDE BU GÖREVİ KÖTÜYE KULLANAN DENETİCİLER ÇOK ACİL SORGULANMALI, BUNA MÜSADE EDEN DENETİCİLER ACİLEN GEREKLİ HUKUKİ YAPTIRIMLA KARŞI KARŞIYA BIRAKILMALIDIR. SİSTEM ÇALIŞMADIĞI SÜRECE DAHA ÇOK BATAN DEĞİL, BATIRILAN ŞİRKET GÖRÜRÜZ.

  • ortaboy yatırımcı11 Ocak 2014 17:26

    ortada bir borsa yok bütün hisseler kurulu işlem yapanı hemen kumpasa alıyorlar alıcı satıcı aynı kişiler borsanın tümden gözaltı pazarına gitmesi lazım !!bu borsada kimse para kazanamaz !!!!!

  • KILIÇ11 Ocak 2014 16:55

    BORSADA DÜRÜST PATRON ŞİRKETİNİ KORUR, NE YAZIK Kİ VURGUN AMAÇLI ŞİRKET PATRONLARI ÇOGUNLUKTA ONLAR SADECE SERMAYE OYUNLARI KURUP YATIRIMCIDAN VURGUN PEŞİNDE AYRICA ZARAR GÖSTERİP ŞİRKET KURUP SOYGUNA DEVAM ETMESİDE DÜŞÜNDÜRÜCÜ,

  • elene11 Ocak 2014 16:48

    Yargılama süreçi başlamış olan GOLDAŞ hissesi,SPK için değişimin örneği,küçük yatırımcı için borsaya güvenin kavşağı halindedir.hiç bir durum niyeti bu kadar net kılmayacaktır.SPK bunu kanıtlaması için gereğini yapacaktır...

  • Yusuf Hakan11 Ocak 2014 16:35

    Yatırımcıyı bekleyen en büyük tehlike şirketlerin borsa dan çıkma yolunun açılmasıdır. Burada ki tuzaklar bir çok iyi niyetli yatırımcının perişan olmasını sağlayacaktır. Her borsa dostuna düşen bu durumu sevdiklerine söylemek ve borsayı bilmeyen iyi niyetli yatırımcının buradan uzak durmasını sağlamaktır. Peşinden koştuğumuz Avrupa birliğinde böyle bir uygulama yoktur. Yatırımcısına Temettü vermeyen fakat zevk ve sefa içinde yaşayan bazı şirket yöneticileri ve sahipleri zamanı geldiğinde akla hayale gelmeyecek senaryolarla borsadan çıkmak isteyecekler ve komik fiyatlarla istediklerine kavuşacaklardır. Masum insanlar için bu duruma sessiz kalmayın ve herkesle paylaşın.

  • PL11 Ocak 2014 16:34

    Eee halka arz yapacam diye içi boş şirketleri getirirsen olacağı bu. Daha OZBAL var sırada halka arz 4,10 son haftalarda 0,86 ya kadar düştü. Yakında o da gelir merak etmeyin...

  • Broker11 Ocak 2014 15:17

    Borsadaki şirketlerin yarısı içi boş amacına yönelk girmemiş borsaya, hiç br zaman kar edemeyen temettu dağıtmayan, tamamen tahta oyunlarıyla yatırımcıları soymak için borsadalar.

  • halil11 Ocak 2014 15:14

    Borsada halka açılan gib şirketlerinini çoğuda gözaltı pazarı şirketleri gibi. Bu gözaltı pazarı derhal kaldırılmalı.

  • kemal11 Ocak 2014 14:36

    Borsada bazi sirketlerin sahiplerinin hic bir yerde internet de bile ne resimleri nede cisimleri var.Kimler olduklarini sir gibi sakliyorlar korktuklari icin ..Genelde borsada ki sirketlerini Kücük yatirimciyi soyma platformu olarak gören kisilerden bahsediyorumm..Bu konuyu bir düsünün derim...

  • kenan11 Ocak 2014 13:56

    şirketi gözalnitına alıp yatırımcıyı perişan edeceginize bu duruma düşürenleri göz altına alın bakalım daha şirketler dökülürmü

  • dAVuT11 Ocak 2014 13:45

    Doktor Doktor Kalksana Lambaları yaksana Atam Elden Gidiyor Çaresine baksana...şiiri sadece goldaşı geri getirebilir...:)

  • mhmttrk11 Ocak 2014 13:44

    arkadaşlar ne işiniz var bu hisselerde bist 30 alın rahatınıza bakın

  • Hepsi bos sirketler11 Ocak 2014 13:34

    Sirada galiba Özak GYO var. 2 sene oldu arz olali, fiyati 1,5. Halka arz fiyati 2,5 idi.

  • elene11 Ocak 2014 12:52

    hukuksal düzenlemeler ve spk değişiklikleri olumlu olduğu için,artık kimse eskisi gibi haksızlık yapamayacak.borsa kotundan çıkarılan goldaş için yasal süreç devam ediyor.

  • soruşturma gerekli11 Ocak 2014 11:40

    çoğu yeni halka arz. 1 liralık şirket 6 liradan halka arz edilecek rapor düzenletiyor. nakit parayı fatura işleri ile şahsına geçiriyor. şirketin çoğunluğunu satıp, posasını halka bırakıyor. buna izin veren kurumlar da dahil, çok geniş kapsamlı bir soruşturma şart. hemde çok acil şart. yoksa türkiye ayağa kalkacak..

  • tv 11 Ocak 2014 11:18

    bu şirket sahipleri nasıl insan içine çıkacaklar merak ediyorum masa sandalye alan halka arz oluyor spk ve bist göz yumuyor olan yerli yatırımcıya oluyor allahın kukuda birşey yapamıyor

  • TOTALLLİLER.11 Ocak 2014 10:51

    Arkadaşlar bopşa nefeslerinizi tüketmeyin başbakan erdoğan ne demişti TV yon kanallarında banane benim borsada hesabım yokki oynayan düşünsün zaten bunlar geldiğinden beri BORSAYI bir kumar gibi görüyorlardı şimdi sen batmışsın kimin umurunda borsaya kote edilen şirket sahiplerini bir araştırın bakalım bunlar kime yada kimlere hizmet veriyor burada canı yanan dsadece vatandaş oluyor buyüzden bunlar iktidarda olduğu sürece borsada BATARSINIZ .sizlere destek verdiğim günlere ve yaptığım emeklerre haram zıkkım olsun .

  • xyz11 Ocak 2014 10:48

    peki borsa kotundan çıkarında yatırımcıların durumu ne olacak onla ilgili bir bilgi..

  • Muşavir11 Ocak 2014 10:42

    evet bunlar yanısıra br kaç şirketin daha durumu görüşülüyormuş. umarız sadece tahta oyunu için borsaya sokulmuş butuk kağıtları temizlerler

  • Stocker11 Ocak 2014 10:38

    Sırada Kervansaray yatırım holding ve metur varmış. zaten bu şirketleri bu yapılarıyla kim borsayagirmesine izin ermiş anlamak mumkun değil.

  • ahmet11 Ocak 2014 10:35

    royal halı işlem gördüğü günden beri arz fiatını gömedi bu nasıl iş

  • ahmet 11 Ocak 2014 10:31

    allah askına bu killergyo da gözleyin işleme açildıgından beri elimde korkunç zarardayım ALLAH tan korkuları yokmu