E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi50 şirket, üretimi cezaevine taşıdı---

50 şirket, üretimi cezaevine taşıdı

50 şirket, üretimi cezaevine taşıdı
06 Ekim 2013 - 08:30 borsaningundemi.com

Kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan şirketler, çözümü cezaevlerinde arıyor

Yaklaşık 27 bin tutuklu ve hükümlünün çalıştığı atölyeleri keşfeden firmalar, üretim ihtiyaçlarını cezaevlerinden karşıla-maya başladı. Zaman Gazetesi'ne konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Menderes Çelebi, “Cezaevlerinde kalan mahkûmların ekonomik faaliyetleri de sınırlanıyor. Atölyeler bu anlamda hem onlara hem Türkiye’ye çözüm sunuyor.” dedi.

Kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan şirketler, çözümü cezaevlerinde arıyor. Yaklaşık 27 bin tutuklu ve hükümlünün çalıştığı cezaevlerindeki iş yurtlarını keşfeden şirketler, mobilyadan tekstile, hayvancılıktan inşaata, çini işlemeciliğinden hizmet sektörüne kadar 130’dan fazla işkolunda sipariş talebinde bulunuyor. İş yurtları şu ana kadar aldıkları teklifler çerçevesinde 50’ye yakın şirkete üretim yapıyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İşyurtları Daire Başkanlığı Ar-Ge ve Tanıtım Pazarlama Şube Müdürü Menderes Çelebi, özel sektörle yakın işbirliği içinde olduklarını belirterek, “İş yurtlarında 50’ye yakın firmaya üretim yapıyoruz. Özellikle tekstil ve ayakkabı şirketleri, üretimlerinin büyük bölümünü cezaevlerinde yapıyor. Bu şekilde hem kalifiye eleman sorununu çözüyor, hem de işgücü sıkıntısı yaşamıyorlar.” dedi.

Türkiye genelindeki 360 cezaevinden 230’unda iş yurtları bulunuyor. Buralarda endüstri ürünleri, tarım ve hayvancılık, süt ürünleri, hizmet sektörü, sosyal tesis işletmeciliği ve hediyelik eşya olmak üzere altı ana dalda, 130’dan fazla işkolunda mal ve hizmet üretiliyor. Bu faaliyetlerde, 27 bin civarında tutuklu ve hükümlü çalışıyor. Jandarma, Deniz ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının bütün tekstil ürünleri ve ayakkabıları iş yurtlarında üretiliyor. Askerî birliklerin birçoğunun süt, yoğurt, peynir ve yumurta ihtiyacı da yine buralardan karşılanıyor. Son yıllarda özel sektör de iş yurtlarının üretim potansiyelini keşfetti. Birçok resmî kurumun ihtiyacını karşılayan iş yurtları, özel şirketlerden de büyük talep görüyor. Cezaevlerindeki kalifiye işgücü potansiyelini fark eden birçok işletme, üretimlerinin bir bölümünü iş yurtlarında yapıyor.

Cezaevlerindeki üretim potansiyeli hakkında bilgi veren Şube Müdürü Menderes Çelebi, “Cezaevlerinde kalan mahkumların, mahkeme kararıyla özgürlükleri kısıtlanıyor. Bu kişilerin aynı zamanda ekonomik faaliyet özgürlüğü de sınırlanıyor. Dolayısıyla âtıl birer işgücü haline geliyor. Bunu tekrar canlandırmak için her açılan cezaevine bir de iş yurdu tesis ediyoruz.” diye konuştu.

ÇALIŞAN HÜKÜMLÜLERİ, TAHLİYE OLUNCA İŞE ALIYORLAR

Üretim yaptırmak isteyen firmalarla protokol imzaladıklarını anlatan Menderes Çelebi, “Şirketler, makine tesisatını ve ustasını kendisi getiriyor. Biz de atölye ve işgücü tahsis ediyoruz. Devlete maliyet bindirecek her şeyi firmalar karşılıyor. Hükümlülerin gündeliğini, sigorta bedelini ödüyor. Enerji giderlerini karşılıyor. Bundan her kesim kârlı çıkıyor. Devlete yük olmuyor. Tutuklu ve hükümlüler, hem çalışıyor hem de tecrübe kazanıyor. Sanayici de kalifiye eleman sıkıntısını aşmış oluyor. Ayrıca işgücü temin ettiğimiz şirketlere, tahliye olan hükümlülerin bir kısmını işe alma şartı koyuyoruz. Şirketler de yetenekli gördüklerini tahliye olunca direkt işe alıyor.” bilgilerini verdi.

İstanbul Kartal Açık Cezaevi’nde deri kemer imal eden Ezio Kemer Ltd.Şti. sahibi Mustafa Sarıbacak ise bu amaçla 1 milyon liralık makine yatırımı yaptığını, 50 hükümlü ve tutukluya iş imkanı sağladığını söyledi. Şu anda sadece kemer ürettiklerini, yakın zamanda cüzdan imalatına da başlayacaklarını aktaran Sarıbacak, “Bir gazetede, cezaevindeki üretimi devletin teşvik ettiğiyle ilgili bir haber okudum. Araştırdım, İşyurtları Daire Başkanlığı’ndan Kartal Cezaevi’ne yönlendirdiler. Cezaevi müdürü çok iyi karşıladı. Bunun üzerine 1 milyon liralık makine yatırımı yaptık. Çalışacak hükümlülere üç dört ay eğitim verdik. Şu an yılda 60 bin kemer üretiyoruz. Bu kemerlerden bir kısmını Almanya, Fransa ve İran’a da ihraç ediyoruz.” diye konuştu. Greyder markasıyla ayakkabı imal eden Kavsan Ayakkabı Sanayi AŞ Fabrika Müdürü Mehmet Ergün de Bafra Cezaevi Savcısı’nın teklifi üzerine işyurdunda üretime geçtiklerini söyledi. Burada yılda 40 bin civarında ayakkabı sayası diktirdikleri bilgisini veren Ergün, “Üretime başlamadan önce usta ve teknisyenlerimizi göndererek mahkumları eğittik. Şu anda 45 hükümlü ve tutuklu, ustabaşı nezaretinde üretim yapıyor.” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)