E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları"50 dolar altı petrol fiyatı kabul edilemez"---

"50 dolar altı petrol fiyatı kabul edilemez"

50 dolar altı petrol fiyatı kabul edilemez
09 Eylül 2016 - 08:50 borsagundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, OPEC toplantısını ve petrol fiyatlarını değerlendirdi

Petrol 50-60 dolar arasına gidebilir

OPEC üyeleri petrol fiyatı konusunda yeniden farklı bir yaklaşım peşindeler. Ham petrol fiyatı biraz artsın ama ABD üreticilerini aşka getirecek kadar artmasın diye sürekli yeni yaklaşımlar düşünüyorlar. OPEC, 26 Eylül günü toplanacak.

İran Petrol Bakanı Bijan Zaganeh ile OPEC Genel Sekreteri Muhammet Barkindo Salı günü bir araya geldiler ve petrol fiyatını varil başına 50 ile 60 dolar arasında çıkartmak yani şu andaki 47 dolardan yukarıya götürmek konusunda anlaştılar. OPEC 26 Eylül'de Cezayir’de toplanacak.

Petrolcular daha önceleri 70 dolarlık bir fiyattan bahsediyorlardı. Ama şimdi petrol fiyatı 60 doların üstüne çıkarsa ABD üreticilerinin yeniden piyasayı karıştıracaklarını düşünüyorlar.

2014 yılından bu yana petrol fiyatının düşmesinde ABD shale oil sistemli üreticilerin rolünün büyük olduğunu düşünülüyor. OPEC daha önce yaptıkları gibi üretimi kısmak yaklaşımını kullanmak yerine, farklı yaklaşım peşine gitmeyi düşünüyor. Suudi Arabistan ve İran ise üretimi çok arttırıp fiyatı iyice düşürmek yoluna gitmişlerdi.

Son aylarda Cezayir ve İran varil başına 70 dolara razı olmuşlardı. Ama OPEC üyeleri Rusya ile konuştuktan sonra 70 dolardan da vazgeçtiler.

Cezayir Petrol Bakanı Nurettin Boutarfa İran ile konuştuklarını ve 50-60 dolar arasına razı olduklarını gündeme getirdi. Rusya da birçok ülke ile konuşup petrol üretimini fiyatı olduğu yerde tutabilecek şekilde ayarlayabileceğini de söyledi.

Birçok petrol üreticisi petrol 50 doların altına düşerse ABD shale oil firmalarının üretimi durduracağını düşünmüşlerdi. Petrol fiyatı 50 doların altına indiğinde bazı ABD petrolcüleri üretimi kesse de, bu yaz petrol fiyatı 50 doların altında iken de yeniden üretim hazırlığı yapmaya ve kuyu açmaya başladılar.

Bunu gözlemledikten sonra da OPEC tayfası 60 doların üstündeki fiyat talebinden vazgeçti.

Ama gene de OPEC içinde anlaşmazlık var. Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Venezuela çok yüksek enflasyondan (yüzde 500 üzeri) ve de gıda kıtlığı yaşadığından (çok da döviz borcu olduğundan ve de ülkede isyan çıktığından) 70 dolarda ısrarcı.

OPEC tayfası genelde bir tek şeyde ısrarlı. Cezayirli Boutarfa OPEC ve Katar yöneticilerinin Doha’daki toplantısında 'bugünkü 50 dolar altı petrol fiyatı kabul edilemez' diye ısrar etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)