E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Greenpeace, tavukçuluk sektörünün doğal koşullarda üretim yapmasını harekete geçirmek için “Yutmayız” sloganıyla bir kampanya başlattı.
Dün Beyoğlu Cezayir Toplantı Salonu’nda “Bile Bile Lades: Endüstriyel Tavukçuluk İçin Yolun Sonu” başlığı altında düzenlenen toplantıda, tavuk şirketlerinden 2020’ye kadar tüm üretim zincirini sağlığa ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlemesi talep edildi.
Tavuk yemi GDO’lu
Greenpeace Tarım ve Gıda Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Dünyayı Tüketmek” başlıklı rapor hakkında Milliyet’e şu bilgileri verdi:
“Bu kampanyayı başlatmamızın temel nedeni, endüstriyel hayvancılık sektörünün dünyanın kaynaklarını tüketen en sorunlu sektörlerden birisi olması. bugün sera gazı salınımlarının yüzde 18’i hayvancılıktan kaynaklanıyor. Bunun içinde tavukçuluğun payı yüzde 8. Türkiye’deki tavukçuluk sektörü tamamen ithalata bağımlı bir sektör. Türkiye’yi GDO’lu yemlere mahkum etmeye çalışıyorlar. Türkiye’de tüketilen her 1 kilo tavuk eti için, yarım kilo GDO’lu soya ithal ediliyor. 2014 yılında tüm hayvancılık sektörü 1.5 milyar dolar GDO’lu soya ürünlerinin ithalatına para harcadı. Her türlü GDO’lu ithal yemden vazgeçilerek, yerli üretim yapılmalı. Şirketler yönetmelikleri örnek gösterip ‘antibiyotik kullanmıyoruz’ diyorlar. Ancak yasal düzenlemeler antibiyotik kullanmalarına izin veriyor.”
‘Civciv yediriyorlar’
Dr. Yavuz Dizdar ise, tavukçuluk endüstrisinde kullanılan antibiyotiklere dikkat çekti. Dizdar, “Tavuk endüstrisinde antibiyotikler civcivlerin hızlı büyütülmesinde anahtar rol oynuyor. 2015 yılında yapılan araştırmalar antibiyotiklerin bilinenin aksine, yapısal proteinlerin senteziyle de etkileştiğini gösterdi. Bunun tüketiciye en belirgin yansımalarından biri hayvanın 20 dakikada dağılacak kadar çabuk pişmesidir. Eskiden 115 günde kesilen tavuklar şimdi 45 günde kesilir oldu. Civcivi tavuk diye yediriyorlar. Antibiyotik tavuğun kızartılması için de kullanılıyor. Antibiyotik olmasa doğal tavuklar lastik gibi olur. Gerçek tavuk 2 saatten önce pişmez” diye konuştu.
Türkiye’de tavuk tüketimi fazla
- 42 günlükken en fazla 435 gram olması gereken tavuk, şimdi verilen antibiyotikler nedeniyle 2.5 kilogram oldu.
- Tavuklar 1 kilo alabilsin diye atmosfere 2.35 kilo karbondioksit salındı, 4 ton su harcandı.
- Dünya ortalamasının 1.5 katı tavuk Türkiye’de tüketiyor.
- 2 dakikalık sürede 4 bin 200 tavuk kesildi.
- Dünyadaki ekilebilir alanın 3’te 1’i hayvancılık için kullanılıyor. Yağmur ormanlarının 5’te 1’i yem için yok ediliyor.
- 2014 rakamlarına göre 17.2 milyar adet yumurta ve 1.9 milyon ton piliç eti tüketildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:54)