E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son akaryakıt zamları ile birlikte İstanbul'da bir litre 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı 4,70 liraya yükseldi, yeni nesil motorin olarak bilinen eurodizel ürünün litre fiyatı ise 4,05 liraya ulaştı. Türkiye'de üzerindeki yüksek vergi yükü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinden daha pahalıya satılan otomobiller yüksek fiyata sahip akaryakıtla yol alıyor. Yeni bir otomobil almak için birkaç yıllık kredi borçlanması yapan, ya da birkaç yıllık birikimini kullanan sürücüler aynı zamanda 4 ya da 5 yılda, bir otomobil fiyatı kadar da akaryakıta harcama yapıyor. Yani, bir otomobil birkaç yıl içinde kendisi kadar bedeli akaryakıt istasyonuna bırakıyor!
İşte size geçen yıl 24 binin üzerinde müşteriye ulaşarak en çok satanlar listesinde yer alan Ford Fiesta üzerinden bir örnek; Fiesta'nın Titanium donanımlı 1.4 litrelik 96 beygir güç üreten benzinli motora sahip otomatik şanzımanlı modeli bugün kampanyalı olarak 39 bin 100 liraya alınabiliyor. Bu rakama aynı zamanda 8 bin 320 litre kurşunsuz benzin satın alınabiliyor. Peki bu otomobil bu kadar yakıtı ne kadar sürede ya da yolda tüketebilir? Söz konusu modelin 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi 6,6 litre, şehir içinde ise 8,9 litre. Aracı tamamen şehir içinde kullanırsanız 93 bin 400 km sonunda yakıt maliyetiniz aracın fiyatı kadar olacak. Şehir dışı ağırlıklı ortalama bir kullanım gerçekleştirdiğinizde ise bu mesafe 126 bine kadar uzayabiliyor. Bireysel kullanıma yönelik otomobiller genellikle yılda 20-25 bin km yol alıyor. Dolayısıyla B sınıfı bir otomobili alırken ödediğiniz bedelin bir benzerini 4-5 yıl içinde benzin istasyonuna da bırakıyorsunuz.
Gelin aynı modelin dizel versiyonu için de bir hesaplama yapalım; 95 beygir güç üreten 1.6 litrelik titanium donanımlı dizel Fiesta'nın bedeli 44,4 bin lira. Bu rakamla aynı zamanda 10 bin 962 litre Eurodizel yakıt satın alabilirsiniz. Söz konusu aracın 100 km'de şehir içi yakıt tüketimi 4,9 litre, ortalama tüketim verisi ise 4,1 litre. Aracı tamamen şehir içinde kullandığınızda 223 bin km sonunda kendi fiyatı kadar rakamı akaryakıt bedeli olarak ödemiş oluyorsunuz. Bu rakam da yaklaşık iki katı kadar menzil ve süre anlamına geliyor.
Dizel otomobil, fiyat farkını ancak 2 yılda amorti ediyor
Akaryakıt fiyatlarındaki artış tüketiciyi dizel araçlara yönlendiriyor. Geçen yıl otomobil satın alan her 100 müşterinin 62'si dizel modelleri tercih etti. Aslında Türkiye'de rafineri çıkış fiyatları benzine göre daha yüksek olan dizel yakıt, vergi sayesinde benzine göre litresi 65 ile 72 kuruş arasında daha avantajlı olarak satışa sunuluyor. Bu fiyat farkına ilave olarak dizel motorların kilometrede benzine göre daha az tüketim sergilemesi ortaya avantajlı bir tüketim grafiği çıkarıyor. Ancak, dizel motor gerek geliştirme maliyetleri gerekse servis maliyetleri ile benzinli motorlardan ayrılıyor. Modeline göre değişmekle birlikte aynı donanımlara sahip benzinli model ile dizel model arasında 5 bin liradan başlayan bir fark ortaya çıkıyor. Peki dizel modeller ne kadar süre içinde aradaki farkı amorti edip avantajlı hale gelmeye başlıyor?
Örneğin Ford Fiesta'nın 1.4 litrelik benzinli manuel şanzımanlı modeli şehir içerisinde 100 km'de 7,6 litre yakıt tüketiyor. Bu aracın km başına yakıt maliyeti yaklaşık 35 kuruş olurken Fiesta'nın benzer motor gücüne sahip dizel versiyonunun şehir içinde km başına yakıt maliyeti 20 kuruş civarında. Yani dizel model, her kilometrede 15 kuruş daha az yakıt maliyeti sergiliyor. Ancak, benzinli modelin satış fiyatı 36 bin 495 lira iken dizel model 44,4 bin liraya müşteriye ulaşıyor. Yani arada 7.9 bin lira fark var. Bu bedel dizelin ekonomisi ile ancak 53 bin km yol yapıldığında sıfırlanmış oluyor. Bu da ortalama 2 yıl anlamına geliyor. Farklı modellerde menzil değişiklik gösterse de bu değerler ortalama olarak alınabilir.
Zaman Ekonomi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:27)