E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 26 Nisan ile biten haftada yaklaşık 839 milyon dolar azalışla 180.41 milyar dolara geriledi.
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları yerel seçimlerin hemen öncesindeki haftada 181.93 milyar dolar ile tarihi rekor seviyedeydi. Yaklaşık altı aylık süreçte lokaller döviz birikimlerini aralıksız her hafta artırmayı tercih etmişti.
Son birkaç haftada ise döviz biriktirme eğiliminin zayıfladığı görülüyor. Lokaller tarihi zirveye göre yaklaşık 1.5 milyar dolar döviz bozdurdu. Lokallerin döviz biriktirme veya bozdurma eğilimleri TL açısından da yön belirleyici oluyor.
Yurt içi yerleşikler 5 Nisan haftasında 50 milyon dolar, 12 Nisan haftasında 543.5 milyon dolar ve 19 Nisan haftasında 88 milyon dolar bozdurmuştu.
TCMB verilerine göre 26 Nisan ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları yaklaşık 66.6 milyon dolar azalışla 108.31 milyar dolar olurken; kurumların ise 772 milyon Dolar azalışla 72.1 milyar dolara geriledi.
En son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden bireyseller yerel seçimlere kadar takip eden 26 haftada döviz birikimlerini kesintisiz artırmışlardı.
TCMB verilerine göre 5 Ekim 2018 haftasında 89.8 milyar dolar olan bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları aralıksız artışın yaşandığı 6 aylık dönemde 20 milyar dolara yakın yükseliş göstermişti.
Bu artışın ana nedenleri olarak geçen yılın Ağustos ayında yaşanan kur şokunda bireysel yatırımcıların kâr amaçlı bozdurduğu 8 milyar doları yerine koyma eğilimi ile beklentiler nedeniyle birikimleri döviz cinsinden tutma alışkanlığının etkili olduğu belirtiliyor.
Öte yandan TL mevduat getirilerinin enflasyonun altında kalması da yurt içi yatırımcıları döviz birikimine yönlendiriyordu.
Son dönemde ise TL mevduat faizleri yükselirken bazı bankalar enflasyondan koruma amaçlı mevduat kampanyaları da yaptılar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
normal piyasa bu, krizli piyasada, otomobil, araç gereç, düyünler, tatiller, ev alımı, dükkan, mal alımı, turizm yatırımları , vb. vb. zaten bugunler için biriken küçük paralar, meblalar ucuzlayan ve turizm yatırımları sonucu piyasaya giriyor. usd almadaki amaç usd de dursun zarar etmiyim mantıdı zaten . ki pertlemiş ucuzlamış yatırımlarda alınabiliyor. hacizli tarlalar, evler, otomobiller, eşyalar vb. vb. o bakımdan vatandaştaki usd tl ye dönerek mala mulke dönüşüyor, yoksa oakdar para nereye girdi? ekonomide başka yere aktırımı yok o paranın TL olarak.
30 yıldır yabancılar BORSADA % 60 ın altına neden düşmediğini hiç DÜŞÜNDÜNÜZMÜ ? TÜRKİYEDE halka döviz alın diyen yabancılardan yalnız almanlar 7100 tane şirket,amerikalılar 1850 tane şirket neden kurdular acaba ?
YAZ GELDİMİ TURİZM SEZONU BAŞLAYACAK ŞU ANDA REZERVLER DOLMUŞ TABİKİ DOLARDA GÜMBÜR GÜMBÜR GELECEK .ELİNDE KALAN YANAR.BU FİYATLARI ARAMAKTANSA BOZDURMAK DAHA MANTIKLI.
Mb rezervi ne kadar.
Bu dolarizasyon tezgahını bozmanın bir tek yolu var o da bellidir. Ne bu be bankalara ver sendikasyon kredilerini, bankalar da ekonomiyi kilitlesin! Üstelik bu dürzüler hangi ülkeden ne çıkıyor sabah akşam internetten izliyorlar! Bunlar doları ve sterlini ilah haline getirdiler; ülke ekonomilerini 2,3 sene düzgün denebilecek tarzda ucuz doları önce genellikle bankalar yoluyla sisteme sokuyorlar! Doğal olarak ta bankalar dolar karşılığı paralarını yüksek faizle satmak istiyorlar! Döviz kullanımı sınırlandırılsın döviz büroları kapatılsın! En son yapılacak bir şey daha var o da Rusya Türkiye İran ortak olarak yapılabilir!
Doları toplayıp abd de çiftlik alan kim
doların getirdiği ile borsanın getirdiğinin yanına yaklaşamaz ayrıca doların değerlenmesi hepimizin cebini yakıyor dolara yatırım yapan doları bozdurup borsaya gelmeli
2000 ocakta 5000 lot ,2006 şubatta 15000 lot ,2019 mayısta 150000 lotla bir ev alan arkasında bankası olan bir HİSSE almayan insan pişman olacaktır 36 ay içinde.
Mehmet Yılmaz'ın yazdığından anlayan varsa; bana Allah rızası için açıklasın.
Mehmet Yılmaz,pek anlamıyorsun bu işlerden anlaşılan.
sanırım alanlar daha çok ağlıyor mehmet
TÜRKİYEDE hisse senedi almayan 36 ay içinde HÜNGÜR HÜNGÜR ağlar.
🤣🤣🤣🤣🤣
Alanlar yıllardır ağlıyor,borsaya giripte ağlamayan bir kişi bulamazsın...
Nakiti olanlar ya da varlığını satanlar döviz ve faize parasını yatırıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:55)