E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem4 eski Bakan Meclis kürsüsünde---

4 eski Bakan Meclis kürsüsünde

4 eski Bakan Meclis kürsüsünde
05 Mayıs 2014 - 05:54 borsaningundemi.com

17 Aralık sonrasında istifa eden 4 eski bakan hakkındaki önergeler bu hafta Meclis'te. Eski bakanlar kürsüde iddialara yanı verecek

Meclis, haftaya 17 Aralık soruşturmasından sonra istifa eden 4 eski bakan hakkındaki soruşturma önergelerini görüşerek başlayacak. Genel Kurul, bugün toplanarak, Ak Parti ve CHP’nin dört eski bakan hakkındaki Meclis soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeleri görüşecek. Genel Kurul’da önce Ak Parti milletvekillerinin, soruşturma önergesi ele alınacak.

SAVUNMA YAPACAKLAR
  
17 Aralık soruşturmasından sonra istifa eden Ak Partili İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bugün Meclis’te kendilerini savunacaklar.  
Ak Parti, CHP’nin her bir eski bakan için ayrı ayrı verdiği önergelerini reddedip, kendi önergesini kabul ederek eski bakanlarla ilgili tek bir Soruşturma Komisyonu kurulmasını amaçlıyor. TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde, önergeyi verenlerden ilk imza sahibi veya onun göstereceği bir diğer imza sahibi, şahısları adına üç milletvekili konuşacak. İddialara, adı geçen eski bakanlar cevap verecek. Daha sonra Genel Kurul’da yapılacak gizli oylamada eski bakanlar hakkında soruşturma komisyonu kurulup kurulmamasına karar verilecek. Ak Parti’nin önergesinde eski bakanlarla ilgili ayrıntılı iddialar ve fiiller sıralanıyor.

SORUŞTURMA GİZLİ OLACAK

TBMM İçtüzüğü ile Anayasa’nın 100. maddesinde yer alan “Meclis Soruşturması ve Yüce Divan’a Sevk” hükümlerine göre, soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, soruşturmanın yürütülmesi görevi, yine aynı maddeye göre, Başkanlıkça Genel Kurul’da yapılacak ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik komisyona verilecek. Komisyonun çalışmaları gizli yapılacak. Soruşturma komisyonu, raporunu iki ay içinde verecek. Komisyon, Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek.
Görüşmeler tamamlandıktan sonra Komisyon raporu, Genel Kurul’ca gizli oyla karara bağlanacak. Komisyonun, Yüce Divan’a sevk yönündeki raporları ile Genel Kurul’un Yüce Divan’a sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilecek. Komisyonun Yüce Divan’a sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divan’a sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün olabiliyor. Yüce Divan’a sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınabilecek.
TBMM’de Yüce Divan’a sevk kararı alınırsa dosya, en geç 7 gün içinde Başkanlıkça dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)