E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ve DAİB verilerinden yapılan derlemeye göre, ocak-nisan döneminde birliğin faaliyet bölgesindeki Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Hakkari, Muş, Şırnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirt'ten 189 ülkeye ürün gönderildi.
DAİB'in ocak-nisan dönemindeki 4 aylık ihracatı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yılın aynı döneminine kıyasla yüzde 5,78 azalarak, 546 milyon 797 dolar olarak kayıtlara geçti.
Tarım ihracatı artarken, sanayi ihracatında düşüş gözlendi
Geçen yıl ocak-nisan döneminde 452 milyon 557 bin dolarlık sanayi, 97 milyon 302 bin dolarlık tarım ürünü satan DAİB üyesi firmalar, bu yıl aynı dönemde sanayide yüzde 8,23'lük düşüşle 327 milyon 460 bin dolarlık, tarımda yüzde 11,21'lik artışla 108 milyon 212 bin dolarlık dış satıma imza attı. Tarım ürünleri ihracatındaki artış dikkati çekti.
Bu dönemde madencilik sektörünün ihracatı ise 23 milyon 126 bin dolar olarak gerçekleşti.
Bu yılın ocak-nisan döneminde en çok ihracat yapılan sanayi sektörlerinden ilk sırayı 70 milyon 993 bin dolarla makine sektörü aldı. Bu sektörü 65 milyon 599 bin dolarla kimya, 56 milyon 743 bin dolarla hazır giyim, 54 milyon 46 bin dolarla otomotiv izledi.
Aynı dönemde DAİB üyesi firmalar hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatından 12 milyon 7 bin dolar, yaş meyve ve sebze ihracatından 19 milyon 986 bin dolar, yaş sebze ve meyveden 19 milyon 986 bin dolarlık gelir elde etti.
Mobilya kağıt, orman ürünlerinin 4 aylık ihracatı ise 42 milyon 189 bin dolar oldu.
İhracat yapılan 189 ülke içinde Irak liderliği koruyor
Birliğin ocak-nisan döneminde ihracatı ülkelere göre değerlendirildiğinde, 112 milyon 978 bin dolar ile ilk sırada Irak yer aldı.
Bu ülkeyi 37 milyon 968 bin dolar ile Azerbaycan-Nahçıvan, 37 milyon 913 bin dolarla Almanya, 19 milyon 539 bin dolarla İran ve 13 milyon 425 bin dolarla Libya takip etti.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı ve TİM Denetim Kurulu Üyesi Ethem Tanrıver, AA muhabirine, ocak- nisan döneminde 189 ülkeye 546 milyon 797 bin dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi.
Kovid-19 salgını nedeniyle ihracatta düşüş yaşandığını ifade eden Tanrıver, "İhracatımızın Kovid-19'dan mümkün olduğunca az etkilenmesi ve firmalarımızın sevkiyatlarının hızlı ve sağlıklı şekilde yapılabilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığımız ve TİM ile sürekli irtibat halindeyiz." dedi.
Tanrıver, birlik olarak yeni pazarlara ve daha fazla ülkeye ihracat yapılması için yoğun çalıştıklarına değinerek, "Kovid-19 salgının geçtikten sonra oluşan kayıplarımızı telafi edeceğiz. DAİB olarak 17 ilimizdeki ihracatçılarımız başta olmak üzere ülkemizdeki tüm üyelerimizle bu sıkıntılı günlerin aşılması için seferber olduk. İhracat kayıplarını telafi edeceğiz. Ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada inşallah salgının etkileri azalır ve hızlıca normal koşullara döneriz." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya mesajlar
Türkiye ve Ukrayna'nın potansiyeli yüksek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İsrail Büyükelçiliği’nin sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “10 yıl aradan sonra ilk kez bir @EL_AL_AIRLINES kargo uçağı bu sabah İstanbul’a iniş yaptı. Bugünden sonra, #THY’nin yanı sıra ELAL da #TelAviv-#İstanbul arasında karşılıklı uçuşlar gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ticaretin yeni rekor seviyelere ulaşmasına katkı sağlayacak.”
Lan cahil algıcı, deterjan olarak ne kullanıyorsun. Bak bakalım kimin markası o. Siyaseten aynı fikirde olmayabşlirsin ama akla uygun ticaret yapabılırsın. Bu kadar cahilliğinizi belli etmeyın yada ahmakca algı calısması yapmayın..komiksiniz ama guldurmeyıp acındırıyorsunuz kendinize
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:21)