E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa4 aşamada piyasa döngüsü---

4 aşamada piyasa döngüsü

4 aşamada piyasa döngüsü
08 Nisan 2024 - 18:10 borsagundem.com

Piyasalar birçok farklı şekilde anlamlandırılsa da, bunların arasında en popüler olanı piyasaların döngüsel hareket ettiğidir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların belirsizliği yatırımcıları ve uzmanlar, geleceğe dair tahminlerde bulunmaya yöneltir. Ancak bu sanıldığı kadar olumlu sonuçlar vermez.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kısa vadede piyasalar öngörülebilirlikten oldukça uzaktır ancak uzun vadede fiyat hareketleri yatırımcılara bazı şifreler sunar.

4 aşamada piyasa döngüsü

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, uzun vadeli bir grafikte piyasa döngüsünün dört aşamadan oluştuğunu öne sürüyor. Bu aşamlar, birikim, yükseliş trendi, dağıtım ve düşüş trendi aşamaları olarak sıralanıyor. Burns, en düşüklerden en yükseklere ve tekrar en düşük seviyelere doğru tam bir döngü devam ederken, tüm piyasaların eninde sonunda bu aşamaların dördünden de geçme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Burns, piyasa döngüsünün 4 aşamasını ve bu aşamaların neleri ifade ettiğini açıklıyor.

Birikim aşaması ve umut

Birikim aşaması, piyasanın bir dip noktası bulmasının ardından meydana gelir. Bu aşamada değer yatırımcıları ve dip seviyelerden alım yapmayı tercih eden yatırımcılar, en kötünün bittiğine inanarak fiyat en düşük seviyeye ulaştıktan sonra alım yapmaya başlar. Değer yatırımcıları, hisse senetlerinin düşük fiyatına karşılık şirketlerin temel değerlerini onaylarken trader’lar grafikteki aşırı satış teknik okumalarına dayanarak düşüşü satın alır. Umut bu aşamada hakim olan birincil duygudur.

Yükseliş aşaması ve açgözlülük

Grafikler, yükseliş aşamasında daha yüksek en yüksekler ve daha yüksek en düşükler yapmaya başlar. Bu aşama, piyasanın düşük bir fiyat belirlemesi ve daha sonra zaman içinde tanımlanmış bir alım satım aralığı oluşturması ve ardından direnci kırıp fiyatın yükselişe geçmesinden sonra meydana gelir. Bu, büyüme odaklı hisse senedi yatırımcılarının, gelirlerine ve ürünlerine göre yeni piyasa liderleri olabilecek şirketleri satın almakla ilgilenmeye başladıkları, momentum trader’larının teknik kırılmaları satın aldığı ve trend trader’larının grafiğin yükselişi yönünde işlem almaya başladığı aşamadır. Açgözlülük bu aşamadaki hakim duygudur.

Dağıtım aşaması ve şüphe

Dağıtım aşaması, satıcıların kar realizasyonuna geçmesiyle ve grafiklerin yeni yüksek zirvelere çıkamaması ve ters yönde ilerlemeye başlamasıyla başlar. Grafikler zirveye ulaştıkça baş ve omuz veya çift tepe gibi düşüş yönlü grafik formasyonları oluşmaya başlar. Döngünün bu bölümünde kar elde etme hakimdir. Şüphe bu aşamada birincil hissiyat ve düşüncedir.

Düşüş aşaması ve korku

Düşüş trendi aşaması, aralıksız satış baskısı nedeniyle grafikteki fiyatın daha düşük en yüksek ve daha düşük en düşük seviyelere geri çekilmesiyle ortaya çıkar. Bu aşama, zarar kesmelerin tetiklendiği, fiyatların giderek düşmesine neden olan ve yükselişlerin daha yüksek tepeler oluşturamayıp yeni satış fırsatları olarak kullanıldığı aşamadır. Korku bu aşamadaki birincil duygudur.

Hisse senedi piyasalarında işlem döngüsü ve ideal yatırım stratejileri

Yatırımcılar, kullanmaları gereken en doğru stratejiyi anlamak için yatırım yaptıkları piyasanın söz konusu aşamalardan hangisinde olduğunu bilmelidir. Bu, yatırımcılara büyük bir avantaj sağlar. Piyasanın döngünün hangi aşamasında olduğuna göre en iyi alım satım stratejileri ise şu şekilde sıralanır:

Birikim ve dağıtım aşamalarında fiyat belli bir aralıkta hareket edeceğinden, döngünün bu aşamalarında desteklerde alım dirençlerde satış yapılmalıdır.

Yükseliş trendinde geri çekilmeler ve kırılmalar satın alınmalıdır.

Düşüş trendinde ise ralliler ve kırılmalar açığa satılmalıdır.

Piyasa döngüsünün 14 psikolojik aşaması

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Başarılı bir yatırım sistemini bozan 10 hata

 

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)