E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem3,9 trilyon dolarlık potansiyel için 'HAK' kurulacak---

3,9 trilyon dolarlık potansiyel için 'HAK' kurulacak

3,9 trilyon dolarlık potansiyel için 'HAK' kurulacak
18 Eylül 2017 - 16:46 borsaningundemi.com

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Bakanlar Kurulunun son toplantısında Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş Kanun Taslağı'na ilişkin sunum yaptıklarını ve söz konusu düzenlemenin imzaya açılmasına karar verildiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünya ticaretinde standartların, denetim ve kalitenin her zamankinden daha önemli hale geldiğini ancak 1,8 milyar Müslümanın helal ürün ihtiyacına ilişkin belgelendirmenin henüz küresel çapta tamamlanamadığını söyledi.

Helal ürün belgelendirmesi hususunda İslam dünyasında çok başlılık bulunduğuna işaret eden Zeybekci, İslam ülkeleri arasındaki farklı uygulamaların ticaretin gelişmesinin önüne geçtiğini anlattı.

Helal belgelendirme konusunda 2010 yılında Türkiye öncülüğünde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında önemli adımlar atıldığını dile getiren Zeybekci, "Helal Gıda Standardı" ve "Helal Akreditasyon Standardı"nın İİT bünyesinde kabul edildiğini, merkezi Türkiye olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) kurulduğunu ve uluslararası bu teşkilatın üye sayısının 36'ya yükseltildiğini bildirdi.

"Türkiye'nin kural koyucu özelliğini belirginleştirecek"

Zeybekci, helal standardı kadar, helal belgeli ürünlere güven temini ve belgelerin karşılıklı tanınmasına zemin oluşturması açısından helal akreditasyon sisteminin önem arz ettiğini, bu bağlamda Türkiye'nin helal belgelendirmesi ve akreditasyonu konusundaki merkez konumunu güçlendirecek bir kuruluşa ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Bu çerçevede Ekonomi Bakanlığınca "Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Kuruluş Kanun Taslağı" hazırlandığını ve temmuz ayında Başbakanlığa sevk edildiğini belirten Zeybekci, hafta başında Bakanlar Kurulunda da bu konuda sunum yaptıklarını ve düzenlemenin imzaya açılmasına karar verildiğini söyledi.

Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

"HAK, ülkemizin helal belgelendirmesi ve akreditasyon alanındaki merkez konumunu güçlendirecek, Türkiye'nin bu alandaki kural koyucu ve yön belirleyici özelliğini belirginleştirecek. Bugün dünya genelinde yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık helal gıda potansiyeli mevcut ve her sene hızla artıyor. Kozmetik, eczacılık ve diğer pek çok ürünü dahil ettiğimizde küresel helal ürün potansiyeli 3,9 trilyon dolara ulaşıyor. Türkiye, İslam ülkeleri arasında en büyük üretim merkezi olma özelliği taşıyor. Bu nedenle de küresel helal ürün pazarından azami derecede istifade etmemiz gerekiyor. İslam ülkeleri arasında, kültür coğrafyamızda, trendleri ve tüketim alışkanlıklarını önümüzdeki dönemde Türkiye'nin belirlemesini hedefliyoruz. Bu nedenle helal ürün pazarındaki 3,9 trilyon dolarlık potansiyele kayıtsız kalmayacağız, bu konuda öncü olacağız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realist18 Eylül 2017 23:21

    Saçma sapan ticari kurallar getirmek,İslam toplumunu bir şekilde sömürmeye yeltenmek son derece yanlış bir yol.Zaten hiç bir zaman da İslam ülkeleri biraraya gelemez ve de anlaşamaz.

  • Yönetim tavsiyesi18 Eylül 2017 18:11

    Ülkesinde 15 yıldır inşaat yapmaktan başka birşey yapamayan bir yönetim olarak çok fazla iddacisiniz . Dış politika ise eksilerde uluslararası konularda dünya ile hep ters düştük. Turkiyede bugüne kadar en büyük iç tehdit bence akp gün geçtikçe kontrolünü kaybediyor . Artık insanlarimiz cinnet geçirip bütün ailesinin ve kendisinin canina son veriyor. Egitim sistemine öğretmen ve öğrenciler değil siyasi showmenler yön veriyor 15 yıldır sayısız kere değişen sistem artık çocuklara zarar veriyor. Akp 15 yıldır ab yalanı ile turkiyeyi oyaladi ve artik paralar ne ceplere ne kasalara sığmaz oldu.AMA BU ÜLKEYE ZARAR VERENLER SONUNDA KAHRAMAN OLUYOR İSTE BU HALKA YAPILAN EN BÜYÜK HAKARETTİR.