E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem38 FETÖ elebaşına 2988 kez ağırlaştırılmış müebbet talebi---

38 FETÖ elebaşına 2988 kez ağırlaştırılmış müebbet talebi

38 FETÖ elebaşına 2988 kez ağırlaştırılmış müebbet talebi
04 Mart 2017 - 06:13 borsaningundemi.com

Ülke tarihine kara bir leke olarak geçen 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili en kritik dava açıldı. FETÖ elebaşı Gülen ve ilk kez açıklanan 37 Yurtta Sulh Konseyi için tam 2 bin 988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak, cumhuriyet tarihine de geçecek en kritik davayı açtı. Genelkurmay Başkanlığı karargâhı odak alınarak hazırlanan iddianamede, 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi üyeleri (Semih Terzi Ömer Halisdemir tarafından öldürülmüştü) ve Fethullah Gülen hakkında 2 bin 988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 2 bin 581 sayfalık çatı iddianamede ideolojisi farklı olsa da 27 Mayıs darbesi gibi organize edilen 38 kişilik “Yurtta Sulh Konseyi”nin, firari Adil Öksüz’ün organize ettiği toplantılarla darbeyi planladığı, Öksüz’ün darbe planını 1 numaralı sanık Fetullah Gülen’e onaylattığı, Gülen’in de haki renkli cübbeyle örgüt üyelerine harekete geçme talimatı verdiği kaydedildi. MİT Müsteşarlığı’na 15 Temmuz’da giderek MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a yönelik suikast hazırlığı olduğu ihbarında bulunan asker için de iddianamede, “örgüt üyesi” tespiti yapıldı. Darbenin 03.00’te planlandığı, ancak Genelkurmay’a gelen Fidan’ı gören sözde konsey üyelerinin tutuklanacakları korkusuyla hareketi erkene çektikleri vurgulandı.

15 firari şüpheli

İddianamedeki 221 şüphelinin biri orgeneral, üçü korgeneral, dördü tümgeneral, 16’sı tuğgeneral, üçü tuğamiral, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı, kalanların ise daha alt rütbeli askerler olduğu belirtildi. Örgüt lideri Gülen’in de aralarında bulunduğu 15 firari şüpheli hakkında yakalama kararı bulunduğu kaydedildi.

Şüphelilerden 12’sinin, öğretmen, memur ve esnaftan oluşan siviller olduğu, bu kişilerin üçünün tutuklu, ikisinin adli kontrol şartıyla serbest, yedisinin de firari olduğu belirtildi. Yakalama kararı çıkarılanların isimleri de şöyle sıralandı:

“Örgüt lideri Fetullah Gülen, Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Kurmay Albay Tevfik Gök, Kurmay Yarbay Özcan Karacan, Kurmay Yarbay Turgay Sökmen, Üsteğmen Mehmet Aytaç, Üsteğmen Turgay Er, Genelkurmay Başkanı Emir Astsubayı Serhat Pasha ile siviller Şener Doğrugören, Ali Irmak, Adem Özer, Serkan Coşkun, Tayfun Özek, Birol Kurubaş.”

İddianamede, olay gecesi öldürülen general Semih Terzi dışındaki 37 Yurtta Sulh Konseyi üyesi ile Gülen hakkında 2 bin 988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 33 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Görevi biliyorlardı

İddianamede “Devlet içindeki gücünü kaybedeceğini ve geçmişte yargı eliyle gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı operasyonların açığa çıkacağını ve akamete uğrayacağını anlayan FETÖ, devlet içinde 40 yıldır elde ettiği kazanımları kaybetme riskini göze alamamış ve bir an önce darbe yapılması için TSK’da yuvalanmış terör örgütü mensuplarını yüreklendirmiştir. Gerek bu teşvik ve yüreklendirme, gerekse de kendilerine karşı yürütülecek tasfiyenin kaçınılmaz olduğunu anlayan örgüt, son çare olarak darbe girişiminde bulunmaya karar vermiştir” denildi.
İddianamede, eyleme başlama mesajlarında darbenin fiilen başlayacağı saat haricinde talimat yer almadığı belirtildi. Buna rağmen planlanandan 5 saat önce başlatılan darbeye iştirak edenlerin, organize biçimde görevlendirildikleri yerlere gittiği, darbe planının çok önceden ve detaylı olarak hazırlandığı, görevlerin önceden tebliğ edildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Hâki renkli cübbe

İddianamede, darbenin sivil unsurları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş’in ABD seyahatlerine de yer verildi. Öksüz’ün, 17 Mart’ta ABD’ye gidip 21 Mart 2016’da Türkiye’ye döndüğü seyahatinde nihai kararın iletildiği belirtildi. Sembollere ve gizli haberleşmeye çok önem veren Gülen’in, aynı tarihte uyuyan hücre sistemiyle yapılandırılan örgütün üyelerinin karşısına hâki renkli cübbeyle çıkıp darbe girişiminin emrini verdiği, sonra da Ankara’da toplantılar yapıldığı kaydedildi.

Bu toplantılardan en geniş kapsamlısının Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi’ndeki “Mahrem Hizmetler” soruşturmasının şüphelilerinden Serkan Aydın’ın kiraladığı üç katlı villada yapıldığı ve toplantıların 10 gün devam ettiği kaydedildi. Her kuvvetten rütbeli ve st düzey örgüt imamlarının katıldığı toplantıda Öksüz’ün yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimini organize eden Tuğgeneral Sönmezateş, Albay Bilal Akyüz, Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Orhan Yıkılkan’ın da yer aldığı belirtildi. Öksüz’ün örgüt üyelerine namaz kıldırdığı 15 Temmuz’da yapılacak ilk iş olarak cezaevlerindeki örgüt mensuplarının kurtarılması talimatı verdiği anlatıldı.

Öksüz, Gülen’i aradı

Öksüz’ün telefonla Gülen ile görüştüğü, darbe planı ile ilgili bilgi verdiği, 11 Temmuz 2016’da ABD’ye giderek Gülen’e planı onaylattığı, eyleme başlama tarih ve saatinin 16 Temmuz 2016 Cumartesi 03.00 olarak belirlendikten sonra 13 Temmuz’da İstanbul’a döndüğü belirtildi. İddianamede, imam hatipte öğretmenlik yapan şüpheli Ali Irmak’ın örgütün eylemlerinde kullanılmak üzere telefon hattı ve cihazları alarak darbe girişiminde etkin rol alan şüphelilere dağıttığı kaydedildi.

27 Mayıs benzeri

İddianamede, Yurtta Sulh Konseyi ile 27 Mayıs darbesinin planlama ve icra saflarının benzeştiği kaydedilerek bu noktalar da sıralandı.
38 kişilik konseyin 15 Temmuz günü Genelkurmay Karargahı Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi (MEDAS) üzerinden tüm kuvvet komutanlıkları ve bakanlıklara sıkıyönetim mesajları gönderdiği kaydedildi.

Atama listeleri

İddianamede, mesajların ekinde yer alan atama listelerinde 84 darbeci askerin Sıkıyönetim Komutanı olarak görevlendirildiği, 413 kişilik Sıkıyönetim Mahkemeleri görevlendirme listesi ile ayrıca kritik askeri ve sivil makamlar için de 450 kişilik atama listesi hazırlandığı kaydedildi. İddianamede, atama listeleri incelendiğinde darbeyi planlayanların örgüte sempati duyduğunu veya darbe karşısında yer almayacağını düşündükleri kişilere de görev verdiğinin görüldüğü ifade edildi.

Saat saat yaşananlar

İddianamede 15 Temmuz’da 14.00 sıralarında Genelkurmay karargâhında yaşananlar da saat saat sıralandı. İddianameye göre Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler başkanlığında İnönü toplantı salonunda Teröristle Mücadele Harekâtı (TMH) toplantısı başladı. EDOK Komutanı Korgeneral Metin İyidil, 14.25’te karargâha gelerek darbeci Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile görüştü. 16.00-20.00 arasında, aralarında emir komuta ilişkisi bulunmayan şüpheliler Doğan Öztürk, Orhan Yıkılkan, Cemil Turhan, Gökhan Eski ve Partigöç arasında darbe girişiminin icrasına yönelik görüşmeler yapıldı. 16.16’da KKK Orgeneral Salih Zeki Çolak YAŞ hazırlıkları kapsamında karargâha girdi.

İşte ‘Yurtta Sulh Konseyi’

İddianamede, Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. FETÖ’nün asker üyelerinden oluşan ve “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi olarak tespit edilen 38 şüpheliye de yer verildi. Buna göre Yurtta Sulh Konseyi; Akın Öztürk, Ahmet Bican Kırker, Ahmet Özçetin, Ali Kalyoncu, Ali Osman Gürcan, Ali Yazıcı, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Doğan Öztürk, Erhan Caha, Ertuğrul Terzi, Fırat Alakuş, Gökhan Şahin Sönmez-ateş, Hakan Evrim, Halil Gül, İlhan Talu, Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, Mehmet Partigöç, Mehmet Şahin, Muhsin Kutsi Barış, Murat Aygün, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Muzaffer Düzenli, Orhan Yıkılkan, Osman Kardal, Osman Kılıç, Osman Ünlü, Ömer Faruk Harmancık, Özcan Karacan, Özkan Aydoğdu, Ramazan Gözel, Savaş Kabaklı, Semih Terzi, Sinan Sürer, Turgay Sökmen ve Ünsal Coşkun’dan oluştu.

Darbeciden eşine ‘Affet’ notu...

İddianamede şüpheli Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün Genelkurmay Başkanlığı’nda ele geçirilen sırt çantası içinde elle yazılmış.

“1- Sevgili eşime ve kızlarıma, hayatım ülkem ve milletim için mücadele ile geçti, 2- Geldiğimiz aşamada ülkemizin kötü gidişine dur demek de bize düştü. 3- Hakkınızı helal edin” yazılı imzasının bulunduğu sarı renkli not kağıdı bulunduğu belirtildi. İddianamede ayrıca bir adet yine el yazısı ile yazılmış, “Canım eşim, seni gerçekten her şeyden çok sevdim. Ama bu başkaldırıyı yapmasaydım da beni hayatımın sonuna kadar hapse atacaklardı, Beni Affet...” ifadeleri bulunan not kağıdı bulunduğu kaydedildi.

74 tank, 35 uçak 37 helikopter kullandılar

İddianame kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavvcısı Yüksel Kocaman ile Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen, Cumhuriyet savcıları İstiklal Akkaya ve Kemal Aksakal’ın da katıldığı toplantıyla basını bilgilendirme yapıldı. Basın için hazırlanan bilgi notunda, darbe girişimine 8 binden fazla asker elbisesi giyen örgüt mensubunun katıldığı, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı, 183’ü sivil, 4’ü asker, 63’ü polis 250 kişinin şehit olduğu, 23’ü asker, 154’ü polis 2 bin 735 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Org. Akar’ın tavrı önledi

İddianameye göre aynı saatlerde 4. Ana Jet Üssü’nde toplanan 33 ÖKK’cı Genelkurmay karargâhına yola çıktı. Karargâhtan 20.07’de ayrılan Tümgeneral Dişli 20.46’da karargâha döndü ve Orhan Yıkılkan’ın odasına geçti. Atama listeleri Partigöç, Yıkılkan, Dişli ve Kurmay Albay Ramazan Gözel arasında organize edildi. 20.51’de Dişli ve Yıkılkan Akar’ın odasına çıktı. 21.00 sıralarında Dişli, “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz” diyerek, darbeyi tebliğ etti. Akar’ın tepki göstererek bu girişimi hiçbir şekilde desteklemeyeceğini net olarak belirttiği kaydedilen iddianamede, “Genelkurmay Başkanı’nın bu duruş ve söyleminin, darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının en büyük nedenlerinden biri olduğu” ifade edildi. Darbeci askerler 21.22’de karargâha tam teçhizatlı ve silahlı olarak girdi. Orgeneral Akar, derdest edildikten sonra darbeci Dişli ve beraberindekilerle birlikte 23.03’de karargâhtan çıkarılarak, Akıncı Üssü’ne götürüldü. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de elleri ve gözleri bağlandıktan sonra darbeciler tarafından Akıncı’ya götürüldü. İddianamede Genelkurmay Başkanlığı’nın hazırladığı soruşturma raporu temel oluşturdu. Darbecilerin Genelkurmay karargâhı içindeki suç faaliyetleriyle ilgili çok sayıda fotoğrafa da yer verildi. Darbecilerin tanklarla ezerek yok etmeye çalıştıkları harddisklerdeki görüntüler kurtarılarak hangi subayın o gece ne yaptığı tek tek belirlendi. Komutanların rehin alındığı görüntüler de yer aldı.

Erdoğan da şikâyetçi

İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Güler, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga şikayetçi olarak yer aldı. İddianamede, darbe girişimi sırasında şehit olanların isimleri de tek tek yer aldı. Genelkurmay Başkanlığından 1’i asker 12 kişinin şehit olduğu belirtildi. Şehit olan sivillerin isimleri şöyle: Celalettin İbiş, Erhan Dural, Gökhan Yıldırım, Mehmet Şengül, Mesut Acu, Mucip Arıgan, Mustafa Avcu, Resul Kaptancı, Yıldız Görsoy, Yusuf Çelik, Ziya İlhan Dağdaş. Olaylar sırasında Genelkurmay’da şehit olan askerin ismi ise Bülent Aydın. İddianamede, 15 Temmuz akşamı ve sonrasında şehit olan 250 kişinin isimleri de yer aldı.

İhbarcı subay örgüt üyesi

Bu saatlerde Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli, örgüt üyesi bir subay MİT’e giderek örgüt üyesi askerlerce Müsteşar Hakan Fidan’ın alınmasına yönelik kuruma bir saldırı olacağına dair ihbarda bulundu. Fidan, Güler’i telefonla arayarak bilgi verdi ve bir müsteşar yardımcısını bilgi vermek için karargâha gönderdi. 17.32’de karargâha gelen müsteşar yardımcısının 17.54’te ayrılmasından sonra Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a gelişmeleri bildirdi. Akar, Fidan’ı karargâha çağırmayı teklif etti. Fidan ve Güler arasındaki toplantıya Çolak da katıldı. Akar, Çolak’ı Kara Havacılık Komutanlığı’na gönderdi. Akar, Çolak’ı gönderirken olayın maskelenmesi için bir adet B-200 uçağı hazırlanarak Ankara dışına gideceği intibası uyandırmasını, herhangi bir uçuşun olması halinde uçuş yapanları derhal tutuklamasını istedi. Çolak, Fidan karargâha geldikten sonra 18.24’te karargâhtan ayrıldı.

Fidan 18.10’da geldi

MİT Müsteşarı Fidan, saat 18.10’da karargâha geldi. Fidan, gelen ihbarın daha büyük bir planın parçası olabileceğini söyledi. Akar, bunun üzerine saat 18.30’da Komuta Merkezi’ni arayarak, havadaki bütün araçların indirilmesi emrini verdi. Akar’ın emri 19.19’da tüm komutanlıklara ulaştı. Akar ayrıca 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Gürak’a da Etimesgut’tan hiçbir tank ve zırhlı aracın çıkmamasını emretti.

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı, ancak kendisine ulaşamayınca koruma müdürü ile görüşerek güvenliği ile ilgili bir problem olup olmadığını sordu.

Darbe erkene alındı

19.26’da Güler’in özel kalem müdürü şüpheli Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner’in, Tuğgeneral Partigöç’ün odasına girerek, komutanlar ve MİT Müsteşarı arasında yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdiği kaydedildi. Bu sırada 20.09’da Akar’ın makamından çıkan ve Fidan’ı gören şüpheli Korgeneral İlhan Talu’nun şüpheli Kurmay Albay Cemil Turhan’a giderek, Çolak’ın Kara Havacılık Komutanlığı’na gittiğini, FETÖ mensubu personelle ilgili tutuklamaların hemen başlayacağını söylediği kaydedildi.
İddianamede, darbecilerin endişe ile Öksüz ve diğer sivil örgüt üyelerinin bilgisi dahilinde 16 Temmuz 2016 saat 03.00 olarak belirlenen darbe faaliyetine, 15 Temmuz 2016 20.30 sıralarında başladıkları belirtildi. Fidan’ın da 20.22’de karargâhtan ayrıldığı kaydedildi. (Milliyet / Türker Karapınar)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)