E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un Devlet Planlama Teşkilatı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen araştırmasına göre, yüzde 83’ü Avrupa ülkeleri olmak üzere yurtdışında yaşayan ve çalışan Türklerin sayısı 3.7 milyona yaklaşıyor. Avrupa’da yaşayan Türk sayısı 3.05 milyon civarında bulunurken, bu kişilerin 1.04 milyonu işçi olarak çalışıyor.
KKTC dahil olmak üzere Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan Türk sayısı ise 71 bin. Araştırmaya göre, Türk Cumhuriyetlerinde yaşayanların yüzde 60’ı işçi statüsünde görev yapıyor. Bunların dışında, ABD’de 251.5 bin, Kanada da ise 41 bin Türk bulunuyor. ABD’de yaşayan Türklerin yüzde 45’i, Kanada’da yaşayan Türklerin ise yüzde 71’i işçi olarak çalışıyor.
Ortadoğu ülkelerinde ise 90 bini işçi olmak üzere 173 bine yakın Türk yaşıyor. Ortadoğu’da 70 bin Türk işçisi ile en çok işçimizin bulunduğu ülke Suudi Arabistan. Ayrıca Afrika kıtasında 26 bin, Avustralya’da ise 70 bin Türk ikamet ediyor. Bunların yanı sıra Rusya’da 59 bin, Japonya’da ise 3 bin 600 bin Türk yaşıyor.
Almanya ilk sırada
Yurtdışında ikamet eden Türklerin yüzde 45’i ise Almanya’da bulunuyor. Almanya bu oran ile tüm ülkeler arasında birinci sırada. Fransa yüzde 12.4 ile ikinci, Hollanda ise yüzde 10 ile üçüncü sırada yer alıyor. Almanya’da yaşayan 1.66 milyon Türk’ün yüzde 33’ü, Fransa’da yaşayan 460 bin Türk’ün yüzde 43’ü, Hollanda’da yaşayan 373 bin Türk’ün ise yüzde 34’ü bu ülkelerde işçi olarak çalışıyor.
TÜİK verilerine göre, yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları, yüzde 54’ü yakınlarını ziyaret amaçlı olmak üzere, Türkiye’ye her yıl 4.5 milyon ziyaret gerçekleştiriyor. Başta Avrupa, yurtdışında yaşayan Türklerin uygun fiyatlı uçak bileti arayışlarında tercih ettikleri bir marka haline geldiklerini belirten www.enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Sadece yurda geliş gidişlerde değil, yurtdışında farklı noktalar arasındaki uçuşlarda da uygun fiyatlı uçak bileti bulunmasına yardımcı oluyoruz. Şu anda uçak bileti modülü kullanıcı profilimizin yüzde 4’ünü temsil eden yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarımızın payını önümüzdeki bir yıl içerisinde yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
778 bin Türk Alman vatandaşlığına geçti
Enuygun.com’un araştırması ayrıca, çeşitli yıllar arasında başka ülke vatandaşlığına geçen Türklerin çoğunun Avrupa ülkelerini tercih ettiğini de ortaya koydu. Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre, 1972-2009 yılları arasında 778 bin Türk Alman vatandaşlığına geçerken, 1946-2008 yılları arasında 260 bin Türk Hollanda vatandaşlığına; 1985-2008 yılları arasında ise 130 bin Türk Belçika vatandaşlığına geçti. 1991-2008 yılları arasında Fransız vatandaşlığına geçen 71 bin Türk’ün yanı sıra 1999-2009 yılları arasında Avusturya vatandaşlığına geçen 89 bin Türk bulunması da dikkat çeken veriler arasında yer alıyor. Çeşitli yıllar arasında başka ülke vatandaşlığına geçen Türklerin sayısı ise 1.54 milyona yaklaşıyor. Avrupa ülkeleri dışında ayrıca, 1996-2006 yılları arasında 40 bin Türk’ün de Avustralya vatandaşlığına geçtiği görülüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
nufusun %30 olsa guzel olurdu genclerin onunu acin yurusunler her yerde
3.7 milyon mu,250 milyon olmasın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:13)