E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak tanımlanan, Hristiyanların Noel sofralarının vazgeçilmezi, doğal vitamin ve lezzet kaynağı, Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden, kuru incirde ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte ilk gemi ile 6 bin 649 ton karşılığı, 34 milyon 322 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İlk gemi ile kuru incirin lezzet yolculuğu 54 ülkeye ulaştı.
2017/2018 kuru incir ihraç sezonu 11 Ekim 2017 tarihinde başladı. Türkiye 11-14 Ekim 2017 tarihleri arasında 54 ülkeye 34 milyon 322 bin dolarlık kuru incir gönderdi. 2016/17 sezonunun ilk haftasında ise 5 bin 196 ton karşılığı 22 milyon 329 bin dolarlık kuru incir ihraç edilmişti. Kuru incir ihracatı miktar bazında yüzde 28, değer bazında ise yüzde 54 artış gösterdi. Kuru incir ilk ihraç tarihinin 11 Ekim 2017 olarak belirlenmesi sonrasında bazı kesimlerden kuru incirin fiyatının düşürülmek istendiği, dünya pazarlarında Türk incirinin yerini Yunan incirinin aldığı şeklinde eleştiriler olduğuna dikkati çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, bu eleştirilerin ne kadar haksız olduğunu, ihracat rakamları ortaya koyduğunu, üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi.
Panik yapmadan 65-70 bin ton ihracat hedefliyoruz
Türk incirinin dünya genelinde bir marka olduğunu dile getiren Celep, “Türk incirinin en yüksek değerden ihraç edilmesi için çaba gösteriyoruz. Yapacağımız doğru hamlelerle Türk incirini daha katma değerli ihraç etmek için çalışıyoruz. Bu yıl 78 bin 200 ton ile tarihi bir rekoltemiz var. Bu rekolte kimsenin gözünü korkutmasın, panik olmadan bu rekolteyi ihraç edeceğiz. Hedefimiz 70 bin ton ihracat” şeklinde konuştu.
Kuru incir ihracatında 2016/17 sezonunun başarılı bir şekilde geride kaldığı bilgisini veren EKMİB Başkanı Birol Celep, Türkiye’nin geçtiğimiz sezon kuru incir ihracatından 232 milyon 913 bin dolar döviz girdisi elde ettiğini, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı ihracatındaki gerilemeye karşın kuru incir ihracatının artış gösterdiğini sözlerine ekledi.
En fazla ihracat Fransa, Almanya ve İtalya’ya oldu
2017/18 sezonunun ilk haftasında kuru incir ihracatında ilk sırayı 6 milyon 251 bin dolarla Fransa alırken, ikinci Almanya 5 milyon 833 bin dolarlık kuru incir ithal etti. Almanya’yı 4 milyon 25 bin dolarlık kuru incir alımı ile İtalya takip etti. Bu ülkeleri 2 milyon 539 bin dolarlık tutarla ABD ve 2 milyon 178 bin dolarlık kuru incir ithalatı ile İsviçre izledi.
2016/17 sezonunda 63 bin 605 ton kuru incir ihraç edildi
Kuru incir ihracatında Türkiye, 2016/17 sezonunu 63 bin 605 ton’luk ihracatla tamamladı. 2015/16 sezonunda ise 67 bin 530 ton kuru incir ihraç edilmişti. Kuru incir ihracatı miktar bazında gerilemesine karşın değer bazında yüzde 1’lik artışla 232 milyon 913 bin dolara ulaştı. Bu değişimde kuru incirin ortalama ihraç fiyatındaki artış etkili oldu.
Kuru incir ihracatında uzun yıllardır lider ülke konumunda olan Fransa, 2016/17 sezonunda 34 milyon 489 bin dolarlık tutarla zirvedeki yerini korurken, Fransa’yı 30 milyon 465 bin dolarlık ihracatla
Almanya ve 25 milyon 672 bin dolarlık kuru incir alımı ile ABD izledi. 2016/17 sezonunda kuru incir lezzetini 98 ülkeye ulaştırdık.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tamam gemi gittiğine göre geri boş gelmesin 100 adet akıllı tefefon alın parası ile....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:10)