E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi30 milyar doları yakalama hedefi---

30 milyar doları yakalama hedefi

30 milyar doları yakalama hedefi
10 Haziran 2014 - 04:48 borsaningundemi.com

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ziyareti gözleri Türkiye ile İran'ın ekonomik ilişkilerine çevirdi

DEİK Türk İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bilgin Aygül, 2012 yılında İran’la Türkiye’nin dış ticaret hacminin 22 milyar dolar olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi: “2013’de bu rakam 14.5 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu yıl bu rakamı geçmeyi umuyoruz. İki ülkenin politikacılarının söylediği 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmini de en kısa sürede yakalamayı hedefliyoruz.

Ülkede iş yapan 200’e yakın Türk firması var. Türk firmalarının yatırımlarının tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor. İnşaat firmaları çok aktif. Toplu konut, alışveriş merkezi, süpermarket inşaatı yapılıyorr. Tekstil, otomotiv, demir çelik, kimya gibi pek çok alanda Türk firmalarını görmek mümkün.

TEKNOLOJİDE POTANSİYEL

Geçen Aralık ayında iki ülke arasında tercihli ticaret anlaşması gündeme getirildi. Bu anlaşmayı parlemento onaylarsa ciddi potansiyel doğacak. Bu anlaşmayla Türkiye’nin 1 milyar dolarlık ihracatını kapsayan üründe gümrük indirimine gidilecek. Bu iki ülke arasındaki ticareti de geliştirecek. İran’daki olumlu hava Türkiye tarafından iyi kullanılırsa önemli işbirliği potansiyeli doğar. 30 milyar dolarlık hedefe de ulaşılır.

İran’a yeni yatırımlar her konuda olabilir. Ahşap, petro kimya, ev tekstili, beyaz eşyada faaliyeti olan var. Ama yeni olarak en çok potansiyel teknolojik yatırımlar alanında görünüyor. Cumhurbaşkanı Ruhani 130 kişilik işadamı ekibiyle geldi. Bölgenin refahı, barışı için iki ülke arasındaki ilişkiler olumlu noktada. İran, Ortadoğu denkleminin çözülebileceği önemli potansiyele sahip bir ülke.”

YATIRIMLAR YARIDA KALMIŞTI

İran’da yatırımı olan firmalar arasında Gübretaş, Hayat Kimya, Taç gibi Türk firmaları var. Turkcell, TAV gibi firmalar ise ülkeye yapmayı planladıkları yatırımları anlaşmazlıklar nedeniyle hayata geçirememişti.
Hayat Kimya’nın Yönetim Kurulu Üyesi Orhan İdil, ülkede kağıt ve çocuk bezi fabrikalarının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kağıt iki, çocuk bezi fabrikası ise dört yıldır var. Çocuk bezinde bayağı başarılıyız. Kağıtta da hızlı ilerliyoruz. Genç nüfusu var ve potansiyel yüksek. Özellikle çocuk bezinde uluslarası markalar olmadığı için açık bir pazar. Biz ülkede yatırım yaparken bir sorun yaşamadık.” (Hanife Baş / Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)