E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk malı algısını güçlendirmek ve markalı ihracatı artırmak için Türkiye'nin önemli şirketleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonuyla güçbirliği oluşturdu. 30 markanın katılımıyla kurulan TİM Marka Konseyi, markalı ihracatı ve ihracattaki katma değeri artırmak amacıyla çalışmalar yapacak.
TİM'in hayata geçirdiği Marka Konseyi; markalaşmanın rekabetin dinamiklerini belirlediği yeni dönemde, firmaların markalı ihracat artışlarını teşvik etmek ve ülke imajına katkı sağlamak adına bir yol haritası oluşturarak küresel endekslerde ilerleme sağlamayı hedefliyor.
5 adımda yol haritası
TİM Marka Konseyi’nin 2021 yol haritası ve ana hedefleri beş adımdan oluşuyor. Konseyin ilk etaptaki hedefi, markalı Türk ürünlerinin uluslararası alanda imajının iyileştirilmesi olacak. Bu noktada, ürün ve hizmet kalitesinin artırılması, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, Türkiye markası ile global PR, reklam ve kurumsal kimlik faaliyetlerine odaklanılacak.
Yabancı markalar satın alınacak
İkinci ana hedef, firmaların bilinen ya da gelişme potansiyeli bulunan yabancı şirket ve markaları satın alarak global pazarlara doğrudan erişim sağlamaları olacak. Bu hedef doğrultusunda ihracatçılara bilgilendirme, danışmanlık ve teknik destek sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
Konseyin üçüncü hedefi, firmaların kendi markaları ile yaptıkları ihracatın izlenmesine yönelik bilgi altyapısı oluşturulması olacak. Dördüncü hedef, markalı Türk ürünlerinin dijital platformlarda daha etkin tanıtılması olarak belirlendi. Bu kapsamda, dünyanın önde gelen büyük alıcı ve satıcılarının bir araya geldiği e-ticaret pazaryerleri aracılığıyla, firmaların bilinirliğinin artırılması hedeflieniyor. Konseyin beşinci ve son hedefi ise, Türkiye Tanıtım Grubu bünyesindeki Türkiye markası ve ihraç sektörlerine yönelik tanıtım faaliyetlerini TİM Marka Konseyi'nin çalışmalarıyla güçlendirmek olacak.
İhracatta başarı, markalaşmadan geçiyor
TİM Başkanı İsmail Gülle, konseyin yol haritasını ve ana hedeflerini, ihracatta katma değer yaratan Türkiye’nin önde gelen marka kurucularının da katıldığı bir toplantı ile paylaştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin, başlı başına güçlü bir marka olduğunu vurgulayan TİM Başkanı İsmail Gülle, "Bizler bu güçlü markayı hep birlikte daha da yükseltmek, tüm dünya ile rekabet ederken markalı ihracatımızı artırmak için TİM Marka Konseyi’ni hayata geçiriyoruz. Konsey sayesinde dünya ile yarışan marka sayımız artacak” dedi.
Bu yıl ihracatta 200 milyar dolar üzerini hedeflediklerinin altını çizen Gülle, şöyle devam etti: "İhracatta daha ileriyi hedeflemenin en önemli yollarından biri ise, markalaşmaktan geçiyor. Bu konuda ülkemizin üreticileri ve ihracatçıları, çok güzel çalışmalara imza attı, atmaya da devam ediyor. Bu girişimler, rakamlara da yansıyor. Dünyanın önde gelen marka değerleme kuruluşu Brand Finance, her yıl 'İlk 5 bin Küresel Marka Değeri'nin milli gelire oranını, bir raporda yayınlıyor. Bu raporun sonucu ilk kez geçtiğimiz yıl, Küresel İnovasyon Endeksi’nin 80 alt göstergesinden biri oldu. Endeksin 2020 sonuçlarına göre, Türkiye küresel marka değeri göstergesinde 49'uncu sıradan 44'üncü sıraya yükseldi. Firmalarımız markaya önem verdikçe ve markaya yatırım yaptıkça, küresel endekslerde çok daha yukarılara tırmanacağız."
Yabancı öğrenciler, marka elçisi olacak
Türkiye'de eğitim alan 200 bini aşkın uluslararası öğrenciyi ve 150 bini aşkın Türkiye mezunu bulunduğunu kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, bu mezunları gönüllü birer marka elçisine dönüştürmeyi amaçladıklarını belirtti. Küresel fırsatları yakından takip ederek markalı ihracatı artıracaklarını ifade eden Gülle, "Bunun sonucu olarak da ihracat birim değerimizi 2030 yılına kadar inşallah 2 doların üzerine çıkaracağız" diye konuştu.
Dünyadaki Türk firmaları taranacak
TİM Marka Konseyi'nin Başkanvekili olan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Turquality programının sadece nakit destek programı gibi görüldüğünü belirterek, "Turquality aslında firmaların kurumsal kimliğini artırma ve onları global rekabete hazırlama programı. TİM Marka Konseyi ise daha farklı bir yapıda. TİM'in bu konuda büyük deneyimi var. Dünyanın her yerinde firmalarımız var. Ciddi aramalar yapacağız. Süreç içinde konseye yeni markalar katılabilir. Hep birlikte ortak bilgi havuzu oluşturacağız. Türk markalarının dünyada daha başarı işlere imza atabilmesi için çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Konsey 30 markadan oluşuyor
TİM Marka Konseyi'nde tekstilden gıdaya, mücevherden ev ve mutfak eşyalarına kadar sektörleri önemli firmaları yer alıyor. Konsey başkanlığını TİM Başkanı İsmail Gülle'nin yaptığı konseyde; Orka, Vestel, Hassan Tekstil, Aydın Tekstil, Chakra, Desa Deri, Koleksiyon Mobilya, VSY Biyoteknoloji, İstanbul Aydın Üniversitesi, Med-Art, Sanko, Nurus, Gedik, Abdi İbrahim, TAV, Roberta Bravo, Silverline, Zorluteks Tekstil, İpekyol, Altınbaş Üniversitesi, Doğtaş, Kütahya Porselen, BG Store, Helvacızade, Öztiryakiler, Arzum, Şişecam, Akinon, Avva, Kaleseramik markaları yer alıyor.
(Dünya-İmam Güneş)
Reddit çılgınlığında yeni odak kenevir hisseleri
Yalıkavak Marina davasında karar
Dünya’nın lezzeti Selva Gıda halka arz oluyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:04)