E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş sektöre yapılan yatırımların da gerilemesine neden oldu. Uzmanlar yatırımların artmaması halinde 3 yıl sonra arzın hızla artacak talebi karşılamayacağını belirtiyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yeni üretim yatırımlarında son 2 yıldır yaşanan düşüşün, Petrol üretiminde atıl kapasite seviyesini son 14 yılın en düşük seviyesine indirdiğine işaret ederek 2020’den sonra arzın talebi karşılamakta zorlanacağını ve fiyatlarda keskin düşüşe yol açacağını savundu.
IEA, gelecek 5 yıllık dönem için piyasayı analiz ettiği “Petrol 2017” başlıklı raporda, Petrol fiyatlarında yakın zamanda keskin bir artış beklemediğine işaret etti.
Ancak raporda 2015 ve 2016’da Petrol arama-üretim harcamalarının 800 milyar dolardan 450 milyar dolara inmesinin taşıdığı riske de işaret edilerek yeni projelerin devreye alınmaması halinde dünyanın bir Petrol arz sıkışıklığı yaşayabileceği uyarısı yapıldı.
FİYAT ARTIŞI ÖNEMLİ
Petrol fiyatlarının 60 dolar/varil seviyelere yakın kalmaya devam etmesi halinde 2022 yılına kadar global Petrol arzının, büyük bölümü ABD kaya gazı üretiminden gelmek üzere 1.4 milyon varil artacağını tahmin eden IEA, fiyatların daha yüksek olması halinde üretimin daha güçlü artabileceğini de vurguladı.
IEA raporunda, “Eğer fiyatlar 80 dolar/ varile yükselir ise ABD’nin üretimi 5 yılda 3 milyon varil/gün artabilir” değerlendirmesi yapılırken, 50 dolar/ varile yakın bir fiyatta ise ABD’nin kaya gazı üretiminin düşebileceğine dikkat çekildi.
DÜNYANIN PETROL REZERVİ 2.6 TRİLYON VARİL SEVİYESİNDE
- Halen dünyada günlük olarak tüketilen Petrol miktarı toplam 96 milyon varil seviyesinde.
- Araştırmalara göre dünya üzerinde kalan toplam Petrol miktarının ise 2,6 trilyon varil olduğu belirtiliyor.
- Bu Petrol ün büyük bölümü okyanus ve kutup bölgelerinde bulunuyor. Çıkarılma maliyetleri de çok yüksek.
- Maliyetlerin yükselmesi Petrol şirketlerini yeni Petrol kaynaklarını arama projelerinden uzak tutuyor.
- Gelecek 5 yıl içerisinde talepte yaşanacak hızlı bir artış arz tarafından karşılanamayacak.
2022’DE GÜNDE 103 MİLYON VARİL Petrol TÜKETİLECEK
2022 yılına kadar global Petrol üretim kapasitesinin 5.6 milyon varil/gün artmasını bekleyen IEA, OPEC’in üretim kapasitesinin ise 2022’ye kadar mevcut 35.9 milyon varil/günden 37.85 milyon varil/güne yükseleceğini tahmin etti.
2022’ye kadar OPEC dışı arzın 3.3 milyon varil/gün artarak 60.9 milyon varil/güne yükseleceğini tahmin eden IEA, Petrol talebinin ise 2019 yılında 100 milyon varil/ güne, 2022’de 103.6 milyon varil/ güne yükseleceğini öngörüyor. (Habertürk)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:25)