E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDöviz3 ülke eurodan çıksın, kriz biter---

3 ülke eurodan çıksın, kriz biter

3 ülke eurodan çıksın, kriz biter
21 Aralık 2010 - 08:32 borsagundem.com

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’e yaşadıkları borç krizini aşmaları için eurodan çıkması önerildi

Avrupa Birliği’nin (AB) Euro Bölgesi’ndeki üyelerinden Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’e yaşadıkları borç krizini aşmaları için dünyanın en büyük tahvil fonlarından ABD’li Pimco şirketinden Euro’dan çıkmaları önerisi geldi.
Pimco’nun Başkan Yardımcısı Andrew Bosomworth, Yunanistan İrlanda ve Portekiz’in ekonomilerini düze çıkarmak istiyorlarsa, Euro’dan çıkmaları gerektiğini söyledi. Alman sigorta devi Allianz’ın da iştiraki olan Pimco’nun Münih bürosu portföy yönetimi başkanı da olan Bosomworth, “Yunanistan, İrlanda ve Portekiz kendi ulusal paraları olmadan ya da önemli yardım görmeden kendi ayakları üzerine basamaz. Borç sorunlarını halledemezlerse Euro Bölgesi’nden çıkmalılar ” dedi.
Düşük ihracatla hızlı büyürler
Üç ülke için AB ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) öngördüğü şekilde büyüme oranları da beklemediğini söyleyen Bosomworth şöyle konuştu: “Bu ülkeler kendi paralarıyla daha ucuza ihracat yapabilirler, ihracatlarındaki artış, gerekli ekonomik büyümeyi sağlayacaktır. Daha düşük döviz kuru ile yapacakları ihracatta rekabette avantaj yakalayacak olan bu ülkeler böylelikle daha hızlı büyüme fırsatı bulabilirler. Borçlarını da ancak bu şekilde hızlı büyüme ile gelen para ile ödeyebilirler.”
Güçlenince Euro’ya yeniden katılırlar
AB’nin kalıcı çözüm mekanizması kurulması konusunda anlaştığını kaydeden Bosomworth, “Ancak bu kalıcı kurtarma mekanizması da tek para birimi ile zordaki ülkelerin ekonomik olarak güçlenmesine yardımı olamaz. Politikacılar AB’deki sorunlara daha fazla gözlerini kapatamazlar. Sorunları hızlı büyüme ile çözen ülkeler piyasalarda gerekli güveni sağladıktan sonra yeniden Euro’ya katılıp entegre olabilirler” diye konuştu. İspanya, İtalya ve Belçika ile ilgili değerlendirmede de bulunan Bosomworth, bu ülkelerin para birliğinde kalarak sorunlarını aşabileceğini, ancak ortaklarından ciddi destek görmeleri gerektiğini ifade etti.
OECD: İspanya toparlanıyor ancak kemeri daha da sıkmalı
OECD’nin raporunda, İspanya’nın ekonomik büyümesini canlandırmak ve borç yükünü azaltmak için sıkı emeklilik ve istihdam piyasası reformları uygulaması gerektiği belirtildi. İspanya ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0.9 ve 2012 yılında yüzde 1.8 büyüyeceği tahmin edilen raporda, yüzde 20’ler seviyesindeki işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 19.1’e ve 2012 yılında yüzde 17.4’e düşmesinin beklendiği kaydedildi. Hükümetin ‘önemli mali konsolidasyon’ çabalarının yanı sıra istihdam piyasasında uzun süredir devam eden eksikliklerin giderilmesi için attığı adımların bilindiği belirtilen raporda, “İspanya, finansmanı düzeltmek ve istihdam yaratmak için şimdi önemli reformları uygulamaya koymalı” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)