E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Varlık Fonu (TVF), 3 kamu bankasının sermayesinin 21 milyar TL artırılacağını ve Ziraat Bankası'nın tamamına, Halkbank'ın da çoğunluk hisselerine sahip olan TVF'nin Vakıfbank’ta da hissedar olacağını açıkladı.
Konuyla ilgili olarak TVF tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye Varlık Fonu (TVF) olarak Nisan 2019’da yaptığımız açıklamada, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde ve TVF’nin finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda kamu bankalarına toplam 3,7 milyar euro ilave ana sermaye desteği sağlanması konusunda üstlendiğimiz görevi duyurmuştuk.
Yine aynı misyon doğrultusunda T.C. Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Halk Bankası AŞ ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’nun sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi amacıyla çekirdek sermayelerinin toplam 21 milyar TL artırılması için gerekli çalışmaları başlatmış bulunmaktayız. Hali hazırda T.C. Ziraat Bankası AŞ’nin tamamı, Türkiye Halk Bankası AŞ’nin ise çoğunluk hissesi TVF bünyesinde bulunmaktadır.
TVF’nin Vakıfbank’ta da hissedar olacağı bu işlemle birlikte üç banka arasındaki koordinasyon ve sinerji daha da güçlenmiş olacaktır. Söz konusu sermaye desteği ile finansal ve ekonomik istikrarın sağlanmasında kritik rol üstlenen kamu bankalarının COVID-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkileri ve buna bağlı küresel piyasadaki dalgalanmalara karşı daha güçlü hale gelmeleriyle önümüzdeki dönem büyüme stratejilerini sürdürmeleri amaçlanmaktadır.
Söz konusu işlemin finansmanı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ikrazen ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin piyasa rayicinden bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılanacaktır. İşlemlere ilişkin detaylar Türkiye Halk Bankası AŞ ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’nun yaptığı Özel Durum Açıklamaları’nda yer almaktadır. TVF olarak süreçle ilgili gelişmeleri kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.
HALKBANK'TAN AÇIKLAMA
Halkbank sermayesini, nakit sermaye artırımı yoluyla toplam satış hasılatı 7 milyar TL olacak şekilde artırmaya karar verdi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bankamızın kayıtlı sermaye tavanı altında kalmak kaydıyla, her biri 0,01 TL nominal değerde paylardan oluşan toplam 1,25 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin, 'tahsisli satış' yöntemi ile mevcut tüm ortakların rüçhan haklarının tamamen kısıtlanarak, nakit sermaye artırımı yoluyla toplam satış hasılatı 7 milyar TL olacak şekilde, Borsa İstanbul AŞ'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak toplam nominal sermaye tutarı kadar artırılmasına karar verildi."
"Artırılan sermaye tutarını temsil edecek payların tamamının halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemi ile banka hissedarlarından Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) Borsa İstanbul AŞ pay piyasasında toptan alış satış işlemi yolu ile satılmasına, işbu sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek, toplam satış hasılat tutarı 7 milyar TL'ye karşılık gelecek fonun nominal sermaye bedeline denk gelecek paylarının imtiyazsız ve borsada işlem görebilir nitelikte olmasına, işbu sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek her biri 0,01-TL (Bir kuruş) nominal değerli payların satış fiyatının, nominal değerden düşük olmayacak şekilde Borsa İstanbul AŞ'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenmesine ve bu doğrultuda artırılacak çıkarılmış sermaye tutarının tayin edilmesine karar verildi."
Açıklamada, ihraç belgesinin Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanmasını takiben ihraç edilecek payların ilgili mevzuatta belirlenen sürelerde satılması hususunda Halk Yatırım Menkul Değerler AŞ ile sözleşme imzalanmasına karar verildiği belirtildi.
Sermaye artırım işlemlerinin gerçekleştirilmesi, gerekli izinlerin alınması, işlemlerin ifası ve başvuru işlemlerinin tamamlanması için her türlü merci ve kurumlara gerekli başvuruların ve bildirimlerin yapılması ve Borsa İstanbul AŞ'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü düzenlemeleri çerçevesinde gerçekleşecek nihai satış işlem fiyatının belirlenmesi ile ilgili olarak banka genel müdürlüğünün yetkilendirildiği aktarıldı.
VAKIFBANK'TAN AÇIKLAMA
VakıfBank da KAP'a bir açıklama göndererek, sermayesini, nakit sermaye artırımı yoluyla toplam satış hasılatı 7 milyar TL olacak şekilde artırmaya karar verdiğini duyurdu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bankamızın kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, 2,5 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak, tahsisli ve nakden toplamda 7 milyar TL toplam satış hasılatı elde edilecek şekilde Borsa Istanbul AŞ'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine ilişkin prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak nominal sermaye tutarı kadar nakit sermaye artırımı yoluyla artırılması, nakit olarak artırılacak sermayeyi temsil edecek her biri 0,01 TL (Bir kuruş) nominal değerli payların tamamının D grubu nama yazılı ve Borsa İstanbul AŞ nezdinde işlem gören nitelikte olmasına karar verildi."
İşbu sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların tamamının, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ilgili mevzuatı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ilgili mevzuatı ve Borsa İstanbul'un toptan alış satış işlemlerine ilişkin prosedürü çerçevesinde, halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemi ile Türkiye Varlık Fonu'na Borsa Istanbul'un toptan alış ve satış işlemi yoluyla satılmasına karar verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"SPK ve BDDK başvurularının yapılması, işbu sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek her biri 0,01-TL nominal değerli payların satış fiyatının, nominal değerden düşük olmayacak şekilde Borsa İstanbul Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedür çerçevesinde belirlenmesi ve bu doğrultuda artırılacak çıkarılmış sermaye tutarının tayin edilmesi, tahsisli sermaye artırım işlemleri kapsamında Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin aracı kurum olarak belirlenmesi ve Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ ile sözleşme yapılması,Tahsisli sermaye artırımı kapsamında düzenlenecek ihraç belgesinin onaylanması için SPK'ya başvurulması, ihraç belgesinin SPK tarafından onaylanmasını takiben, Borsa İstanbul'a başvuruda bulunulması ve borsa onayını takiben Borsa Istanbul pay piyasasında toptan alış satış işlemi yolu ile satılmasına, BDDK ve SPK'ya gerekli başvuruların yapılması, işlemle ilgili oluşabilecek hukuk, denetçi, SPK kurul kayıt ücreti, MKK ile ilgili ücretler ve diğer sair masraflar kapsamında tediyelerde bulunulabilmesine karar verildi."
Açıklamada, sermaye artırım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için SPK, Borsa İstanbul, T.C. Ticaret Bakanlığı, BDDK, Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ, İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ, Ticaret Sicil Müdürlüğü, noterler ve diğer tüm kamu ile özel kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılması gerekli her türlü başvurunun yapılması ve diğer gerekli işlemler için banka genel müdürlüğünün yetkilendirildiği bildirildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu gün 45 gün oldu hala beklemede... Sadece sözde var bu devlet icraat yok perişan olduk..
Halkbank yükselirken, Vakıfbank düştü ilginç.
Sayın yetkili 0,01 krş dan sermaye artışı ne anlamda böyle bir alım varlık fonu tarafından yapılmasını açıklamasını yaparsanız sevinirim
Bak git oluum
Halktan alınan vergiler Hazineye. Hazine'den varlık fonuna. Varlık fonundan kamu bankalarına, Kamu bankalarından yandaşa onlardan da dolara ve doğru yurtdışına. oh mis... 80 milyon çalışsın 80 kişi yesin.
Ülkede enflasyon yüzde 50 yi geçti. Sermayesi düşük şirketler neden tavan tavan gidiyor sanıyorsunuz. 10 sene önce maaş 800 lirayken şimdi 5 bin lira. Domates 10 sene önce 25 kuruştu şimdi 5 lira. Kriz geçerse borsadan sıfır atıldıktan sonra aya gideriz.
Borsada Garan ve akbank satıp vakıf ve halkbank alıyorlar. Ak yatırım akbankı satıp vakıfbank toplamış.
Kaynağı nereden buluyorlar merak ediyorum.
Yeni vergiler geldi. Beyaz eşyada gümrük vergisi yüzde 30 arttı. Kaynak biziz.
5.5 milyar artışla, 7 milyar tl.olacak vakıfbank sermayesi.
yok öyle bir şey kardeşim, vakıfbank hissesi 1 kuruş mu? 7 milyarlık hisse alınacak 7 milyar arttırılacak denmiyor, haberleri doğru okuyun doğru anlayın, anlamadan da yorum yapmayın. 7 milyara denk gelecek hisse alınacak.
Vakıfbank basvurduktan 3 gün sonra verdi krediyi.
Hala haber vercekler yok
1 aydan fazla oldu Kredi başvurusu yaptım hâlâ olumlu veya olumsuz sonuç yok
2 ay oldu bireysel temel destek kredisine baş vuralı hala sonuç yok asgıda galiba ziraat bankası na
Atıyorsun, o kredi icat edileli iki ay olmadı daha
Bugün vakıfbank aldım yarını merak ediyorum
Hayırlı olsun, kazanacaksın biiznillah
Taze paralar bunlar. Matbaadan yeni çıktı sıcak sıcak. Gel vatandaş gellll. Sen de gel.
Her şeyin cevabını yarın öğreneceğiz, “gün ola hayrola” bakalım iyi mi kötü mü olmuş, yalnız merak ettiğim husus, TVF bu kadar parayı nereden bulmuş?
Hazine para bastı ya
Demek ki bunun için VAKBN hisseleri üzerinde bu kadar baskı uygulandı. Hisse fiyatının düşürülfüğü olatalamadan tahsisli hisse ihrac edilese, alıcı hisseleti ucuza edinmiş olacak. Aritmatik ortalamaya göre yatırımcının varlığı eritilmiş olacak. Hisse defter değeri 15 lira olan bir hissenin tahsisli ihrac fiyatı makul bir seviyeden olmalı. Yoksa yatırımcısı fena gol yemiş olur.... Halkbank ta durum farklı, amerikada ki davadan ne kadar ceza geleceğini bilinmeden neyin ne kadar yatırımcı lehine veya aleyhine olduğunu yorumlamak zor.
Konuya uzak ama abd de bir kaynama var.lakin abd deki savaş içlerinde bir bölünme yaratırmı?demek istedigim bekli uzak olabilir ama binde bir bile bir ihtimalde bir bölünme ihtimalinden sonra dünyadaki dolar parası ne olacak.kim tanıyacak 5 bin 10 bin km ötedeki doları....asla yatırım tavsiyesi degildir.
VakıfBak neden kudnen TVF kısman Hazine ve Maliye bakanlığına bağlı olacak? Mantık nedir?
Borsa İstanbul A.Ş.'nin 30/12/2015 tarih ve 04.PRO.03 kodlu Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü okuduğum da satışı yapılacak hisseler sermaye açıklamadan önceki hissenin 10 günlük ortalamasının - +%20 üzerinden hesaplanıyor. Buna göre hisseler yükselmesi lazım. İsterseniz sizde okuyun ben öyle anladım
İyi tarafından bakarsak batarken yalnız değiliz.
Aşağıda birkaç isimsiz yorum var finansal okur yazarlıklarından , hesap mantık ve yorumlarından dolayı tebrik ederim. Ülkemizdeki insanlarımızın her alanda okuyup kendini geliştirmesi gurur verici
Eğer bu tahviller hisse senedine dönüştürülebilenlerden ise sermayelendirilen kısımla beraber daha çok hisseye sahip olacağından defter değeri artar. Pd/dd değeri cazipligini yitirebilir. Nerden mi biliyorum krizde bazı Avrupa bankalarında batan paralarimdan biliyorum. Onlarda da tahvil alımları olmuştu bankalar batmasın diye. O tahvilleri sanki piyasaya yeni hisseler sürülmüş mantığıyla hisse fiyatı x hisse adedi hesabı sonucunda piyasa değeri artmış gibi göründü ama defter değeri yeterince artmamış oldu. Hissenin hedef değerini düşürüyor bu tahvil, sermaye, borç işleri. Hissem yok Halkbank ve Vakıfbank'ta bu arada.
Vakıf hisselerine olumlu yansır. Bu arada borsa gündem şu yuzde 20 barajını gündeme getirse iyi olur.
2015 yılında yönetim kurulu kararıyla vakıf bankın kayıtlı sermaye tavanı 10.000000 milyon kayıtlı sermaye tavanını aşmamak kaydıyla diyor ya 0.01 tl nominalden devrederse ne olacak
Güzelde nasıl olacak
Hisseye olumlu yansır
ne iş çeviriyorsunuz anlamadım, ama çok gıcık kaptım
aynen öyle kardeşim aynen öyle
ekonomi ve sermaye güven ister."Güven". inandırıcılık en önemli unsurdur. Şu an bütün dünya ekonomistleri MB rezerlerinin sağlıklı rapor edilmediği antin kuntin para birimleri üzerinden rezerv yüksekmiş miş gibi gösterildiğini yazıp çiziyorlar. Bunu yapan kafa YATIRIMCISINA NE VEREBİLİR. AL BARAKA, KUVYT TÜRK KASİYERLİĞİNDE GELEN SAKALLI HACI AMCAYA FAİZ DEĞİL DE KAR PAYI DİYE ÜTEN KAFA AYNI KAFA. ÜLKE EKONOMİSİ HEM DÜŞÜK IQ, HEM İKTİSAT BİLİMİ ÖZÜRLÜ TAKUNYALI TAYFAYA KALDI.
ne oluyor farkındamısınız eskiden yurt dışından özel bankalar borç alır ekonomiyi finanse ederdi şimdi hazine borç alma ve ekonomityi besleme telaşında kamu bankaları geçen yıl sermaye bitirdi bu yıl sermaye bitirdi hazine biten sermayelerin yerine tahvil ihraç ediyor banklara %10 faizle satıyorlat tl de kalmayanlar ise dolar alıyor merkezin döviz rezervi azalıyor kamular dövizleri satıp tahvil alıyor bu her yıl böyle dönmeyecektir.kamu borç stoku hızla artacak demektir niye tcmb faiz indiriyor şimdi daha iyi anlaşılıyor faiz ödemeleri artmasın diye çabalanıyor döviz rezerbi azalmasına rağman yapılıyor bu işler
Sizce Hisseye yansıması olumlu olurmu. Bence Sermaye güçlendirmenin olumlu olması lazım. Halk yatırım kaçgündür boşunamı hisseyi topluyor
yeni açıklanan 3 aylık bilançoya göre vakıfbank ın F/K oranı 3, P/D değeri ise 0.3 tür. bilginize...
Sermaye 10 milyon olursa fk kaç olur
ben bu durumdan bağımsız olarak, iş yatırım dan edindiğim bilgiyi burda paylaşmak istedim, yukarıda, sırasıyla 4.08 ve 0.35 yazılmış. tahsisli arttırım olsa dahi bu durum vakıfbank ın mevcut bilançosuyla bankalar arasında en ucuz banka olma özelliğini değiştirmeyecektir. zira oldukça olumlu 3 aylık açıklamış.
Sermaye artınca fk defter değeri yükselir
Yandık yarın kamu bankaları düşer
tahsisli sermaye arttırımı olacak, her bir kamu bankası için 7 milyar Tl sermaye tahsis edilecek burda önemli husus her bir banka için hisse fiyatının kaç liradan tahsis edileceği, hisselerde bölünme olmayacağından mevcut hissedarların hisse adetlerinde ve fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. örn. vakıfbank için beher hisse için 5 Tl olacaksa 7 milyar /5 = 1 milyar dörtyüz eder, bu da mevcut ödenmiş sermayesinin % 56 sına denk gelmektedir. Yani % 56 artış sözkonusu sanırım ve yanılmıyorsam hesaplama yolu bu şekildedir. Özsermayenin güçlendirilmesi adına olumlu bir durum bence.
Bedelli mi, bedelsiz mi?
TVF her bir bankadan 7 milyar liralık hisse alacak, bu mevcut hissedarların rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle ve tahsisli sermaye arttırımı yoluyla gerçekleşecek, mevcut hissedarların hisse miktarı ve fiyatı değişmeyecek.
kamu bankaları % 7,5 faizle kredi veriyor. üstelik çoğu kredide teminat da yok, geri alacak garantisi de yok. takibe düşmesi çok yüksek. şimdi devlet sıfır bedelle bastığı para ile TVF üzerinden sermaye artırıyor. üstelik tahsisli. ve halka açık statüde. yani beleşe basılan sermaye ,ileride halka satılabilir. yatırımcıya zırnık yok. yatırımcının 2-3 sene önceki maliyeti umurlarında değil .günü kurtaracak zihnisinir formuller. Kuveyttürk. albaraka mantığı .bu mantıkla yatırımcı çook çeker. çekiyoruz da.
İçleri boşalmış ki sermaye artırmaktalar.
Kıllık yapma. içleri boşalmadı, Kredi dağıtıyorlar, piyasa ayakta duruyor. Özel bankalarda paranın üstüne çöküp ülkeye hiçbişey katmıyorlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:54)