E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Üçüncü havalimanı ihalesi, TV’den maç seyredermiş gibi heyecan yaratmayacak. Firmalar sırayla görüşme odasına alınacak.
Dünyanın en büyük havalimanı hedefiyle yola çıkılan İstanbul’a 3. havalimanı ihalesi için belirlenen ihale yöntemi, teklif vermeye hazırlanan ulusal ve uluslararası şirketlerde sıkıntı yarattı. Vatan'dan Gülümhan Gülten'in haberine göre, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından ‘İstanbul yeni havalimanı görevlendirme şartnamesine’ göre ihale, kamuya açık şekilde ve açık artırma yöntemiyle yapılmayacak. Şartnamede açıklanan yönteme göre, firmalar sırayla tek tek bir odaya alınacak. Teklif zarfları da o odada kapalı kapılar ardında açılacak, firmalarla birbirlerinden ayrı ve kapalı odada pazarlık yapılacak. Açık ihale olmayacak ve firmalar kamuoyu önünde açık artırma yapmayacak.
İhale yöntemine göre firmalar 3. havaalanı için 25 yıllığına devlete kira bedeli teklif edecek. En yüksek kira bedelini teklif eden firma ihaleyi kazanacak.
Özel yetkili komisyon
İhale şartnamesine göre tekliflerin pazarlığını DHMİ’nin oluşturacağı bir komisyon yapacak. Şartname ayrıca ihale komisyonuna özel yetkiler de veriyor. Şartnamede ‘Komisyon pazarlık görüşmeleri sırasında ortaya çıkabilecek yeni durumlar karşısında yeni esaslar belirleyebilir’ deniliyor.
Şirketler tedirgin
Şartnamedeki tekliflerin değerlendirilmesi başlığını taşıyan bölüm, şimdiden ihaleyle ilgili firmalarda gerginlik yarattı. Bugüne kadar özellikle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca (ÖİB) yapılan büyük ölçekli ihalelerin tamamı, kamuya açık ve açık artırma yöntemiyle yapılmıştı. Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesi de açık artırmayla sonuçlandırılırken, Türk Telekom, Tekel gibi büyük ihaleler de açık artırmayla yapılmıştı. Son dönemdeki elektrik dağıtım ihaleleri de kamuoyunun önünde, açık artırmayla yapıldı.
Sabiha Gökçen Havalimanı 37 turda satıldı
İstanbul’un Kuzeyi’nde inşa edilecek üçüncü havalimanı ihalesinin yöntemini tartışanlar 2007 yılında yapılan Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini hatırlatıyor. 9 Temmuz 2007’de yapılan ihale 10.30’da başlamış ve tam 37 turun ardından gece yarısı bitmşti. Son turlarda Limak’ın başını çektiği konsorsiyum ile Içtaş-Fraport konsorsiyumunun çekişmesi Fenerbahçe-Galatasaray derbisi gibi seyirci toplamıştı.
DHMİ: Burada amaç müşteri kızıştırmak
DHMİ yetkilileri, söz konusu ihale yöntemine ‘müşteri kızıştırmak’ amacıyla karar verildiğini belirtti. Firmaların ihale yöntemiyle ilgili sıkıntılarının yersiz olduğunu belirten bazı yetkililer, şöyle konuştu:
“Biz ihale yöntemine karar verirken, açık artırma ya da diğer yöntemler arasında, o da olabilirdi, bu da olabilirdi. Ama biz son noktaya kadar firmaları zorlamak, verebilecekleri en üst limite kadar çıkmalarını sağlamak amacıyla bu yönteme karar verdik. Bu yöntemde pazarlık görüşmesine giren firma, her zaman ‘acaba diğer firmalar benden daha mı çok verdiler’ endişesi içinde oluyor. Biz İzmir Havalimanı’nı da bu yöntemle vermiştik. Bu sayede fiyat beklenenin çok daha üzerine çıkmıştı. Açık artırmada tüm firmalar birbirlerinin artırdığı tutarı duyuyor, biliyor. Bir firma bir tutarda kesildiğinde, fiyat o noktada kalıyor, daha fazla yükselemiyor. Yani açık artırmada, bu yöntemle ulaşılan fiyata ulaşılamama riski bulunuyor. Ayrıca burada şeffaflıkla ilgili bir sorun yok çünkü odada bir noter oluyor, herşey kayıtlı şekilde sonuçlanıyor.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
3. havalimanı ihalesi çok karmaşık. O yüzden farklı şekilde yapılmalı, ama böyle aynı anda değişik kapalı odalar durumu uygun değil. Komisyon üyeleri çok rahatlıkla açık verebilir. İhaleye 2inci sırada başlayan en şanslı olur. İlk oda ise malesef en şanssız olacak. Tur kendisine geldiğinde fiyat şişmiş olacak. İkincinin avantajı ise ihale komisyonu ilk odadan alacağı sonuç nedeni ile hem tavırlarından hem de ilk fiyatı özylemek zorunda olduğundan açık verecek. İlk odada neler döndüğünü bilmek büyük avantaj sağlar. Diğer odalarda ise çok avntaj veya dez avantak yok, kendilerinden önceki odaları atırt edemezler. Mesela ilk odaya Limak girmiş ise, ikinci odada TAV var ise, TAV gelen fiyatın Limak'ın teklifi olduğunu bilir. Komisyon üyelerinin tavrından Limak'ın zorlayarak mı teklif verdiğini de anlar.
peşkeş olucak ya bizde yedik
NE OLDU YEMEDİ ŞEFFAFLIK GALİBA İSTEDİKLERİ FİRMAYA VERECEDKLER İŞE GİRER GİBİ TAZILIDAN 100 PUAN AL MULAKATTAN KAL YAZILIDAN 20 PUAN AL MULAKATTAN 100 PUAN YANDAŞ FİRMAYA VEREÇEKLER
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:49)