E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazin3 asırlık Şam Odası müzeye kaldı---

3 asırlık Şam Odası müzeye kaldı

3 asırlık Şam Odası müzeye kaldı
14 Nisan 2014 - 03:35 borsaningundemi.com

Tatlıcı Ailesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın karşı karşıya geldiği davada son sözü mahkeme söyledi. Tatlıcı Ailesi kararı Danıştay'a taşıdı

Dört yıla yakın bir süreden beri savaşın yaşandığı Suriye’nin başkenti Şam, Antalya’da görülen bir davada da gündemdeydi. Tarihi eser davasında konu, Osmanlı döneminde ‘Şam Odası’nı oluşturan parçalardı. Dinçer Gökçe'nin Hürriyet'teki haberine göre 3 milyar dolarlık miras ile davalara konu olan Tatlıcı Ailesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın karşı karşıya geldiği davada, mahkeme ‘Eserler etnografik değerde Taşınmaz Kültür Varlığı’ dedi ve müzeye taşınmasını uygun buldu.
 
SARAY UZMANLARI: ‘MÜZEYE TAŞINSIN’

Antalya Belek'teki Tatlıcı’lara ait ‘Tatbeach Golf Otel'inde bir dizi tarihi eserin olduğu ihbarı sonrası Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu harekete geçti. İhbara konu eserler üzerinde ilk incelemeyi Topkapı Sarayı uzmanları yaptı. 14 Kasım 2011 tarihli uzman raporunda eserlerin müzeye taşınması gerektiği kaydedildi. Hazırlanan rapor sonrası ilgili kurumlar arasındaki yazışmalar 10 ay kadar sürdü. En son Antalya Müze Müdürlüğü, Antalya Valiliği’ne bir yazı yazarak eserlerin otelden alınmasını istedi. Valiliğe bağlı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün olumlu yöndeki kararı ise itiraza konu oldu.
 
‘ESERLER BİZİM’
 
Salih Tatlıcı’nın ikinci eşi Nurten Tatlıcı’nın avukatları, söz konusu eserlerin turistlere sergilendiğini, mülkiyetinin ise müvekkillerine ait olduğu kaydedilerek idarenin verdiği kararın iptali istendi.
 
Antalya 1. İdare Mahkemesi’nde Nurten Tatlıcı’nın açtığı davada, davalı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Valiliği yer aldı. Mahkemeye savunma sunan bakanlık yapılan işlemde mevzuata aykırılığın olmadığı davanın reddi yönünde karar verilmesini istedi. Valilik ise söz konusu eserlerin, ilgili kanun gereği, müzeye teslim edilmesinin gerektiği kaydedildi.
 
‘ŞAM ODASI’ OTEL LOBİSİNDE
 
Mahkeme, 30 Nisan 2013 günü verdiği ara kararda dosyanın bilirkişiye verilmesini eserler üzerinde inceleme yapılması kararı verdi. Bilirkişi olarak Arkeolog Prof. Dr. Taner Korkut ile Prof. Dr. Gül Işın ve Sanat Tarihçisi Hacer Şahan heyette yer aldı. Heyet eserler üzerinde yerinde keşif yaptı. Eserlerin önemli bir bölümünün otel lobisinde, bir bölümünün ise bahçede bulunan depoda oldukları görüldü.
 
‘BU 3OO YILLIK BİR ŞAM ODASI’

Yapılan incelemeler sonrası hazırlanan raporda özetle şu sonuçlara varıldı: Eserler 18-19 yüzyıl Şam Odası özellikleri taşıyor ve bir evin baş odası. Şam’da Osmanlı dönemine ait bu oda ile aynı özellikleri taşıyan odalar vardı. Baş oda olarak tanımlanan odanın bir benzeri de Kahire’de yer alıyordu. Ancak, montaj sırasında odanın orijinaline sadık kalınmamış. Montaj sırasında bazı parçalar çıkarıldı, depoya konuldu. Yerlerine ise uyumlu parçalar konuldu. Bu eserler etnografik değerde Taşınmaz Kültür Varlığı; ve müzeye kaldırılmaları gerekir. Depoya kaldırılan parçalar ise uygun ortamda korunmuyor.”
 
‘TAŞIMA KARARI DOĞRU’
 
Hazırlanan bilirkişi raporu taraflara tebliğ edildi. Davacı taraf avukatları rapora itiraz etti. Mahkeme itirazları yerinde görmedi ve raporun hükme esas alınabilir nitelikte olduğunu kaydetti. Mahkeme geçtiğimiz 30 Ocak günü verdiği kararında, müzeye taşınan eserler ile ilgili bir hukuka aykırılık olmadığını hükmetti. Davacı taraf kararı Danıştay’a götürdü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)