E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak2B için son itiraz---

2B için son itiraz

2B için son itiraz
11 Şubat 2012 - 07:28 borsagundem.com

2B için son itiraz Anayasa’nın 169. maddesine dayandırıldı

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını öngören 2B Yasa Tasarısı için tepki gösteren son isimler İMO ve Tema Vakfı oldu. Tasarının sorunu çözmek yerine işgalciyi ödüllendirip yeni işgallere vesile olacağını ifade eden Tema Vakfı Genel Müdürü Serdar Sarıgül, kanun tasarısını benimseyen TBMM İçişleri Komisyonuna, konuya ilişkin görüşlerin, yapılaşmaya açıldığını iddia ettiği ormanların fotoğraflarını da ekleyerek yazılı olarak sunulduğunu belirtti.
Anayasa’nın 169’uncu maddesine atıfta bulunarak “Bu maddeye göre devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır.Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir” diye konuşan Sarıgül, söz konusu maddede orman arazilerinin satılabileceği yönünde bir düzenleme olmadığının altını çizdi.
Bu arada Anayasa Mahkemesi’nin, 2B arazilerinin satışına ilişkin daha önce yapılan düzenlemeleri iptal ettiği de hatırlatan Sarıgül’ün dikkat çektiği bir diğer nokta da tapu kayıtlarına güvenerek taşınmaz satın alanların ve hatta iskan ruhsatı alabilenlerin karşısına yıllar sonra ‘Burası 2B arazisi’ denilmesi oldu. Sarıgül, “Onların tapuları iptal edildi ve mağdur oldular” dedi.
Sarıgül, kendi çözüm önerilerinin ise 2B adına tapu iptali uygulamasının son verilmesi ve ormana dönüştürülecek alanlarda ise kamulaştırma yapılması olarak ifade etti.
ÜÇÜNCÜ KİŞİLERDE SATIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada orman vasfının yitirildiği gerekçesi ile orman bütünü içinde kalan bir bölüm arazinin satılarak yapılaşmaya açılmasının ekosistemin parçalanmasına da neden olacağı belirtildi. Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde imara açılacak alanlara yapılaşmanın bir gereği olarak altyapı hizmetlerinin de götürüleceği ve böylece 2B arazisi olarak tanımlanan bölge dışındaki ve çevresindeki alanların da yapılaşma nedeniyle olumsuz etkileneceği belirtildi.
2B arazilerinin kamuoyunca sadece orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilindiğinin, ancak konun çok karmaşık olduğunun altı çizilerek şu ifadelere yer verildi: “2B Yasa Tasarısı ile orman niteliğini kaybettiği iddiasıyla orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin, rayiç değeri üzerinden hak sahipleri dışında üçüncü kişilere de satışı öngörülmektedir. Bu yerleşim yerlerinde arazinin hak sahibine ya da üçüncü kişilere satılması, devredilmesi çeşitli siyasal ve toplumsal sonuçlar doğuracaktır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)