E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geride bıraktığımız günde yurt içerisinde TCMB’nin gerçekleştirdiği yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı takip edildi. Burada iki unsur piyasalar açısından önemliydi TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun değerlendirmeleri ve bankanın yılsonu enflasyon tahminini hangi ölçüde revize edeceği… Öncelikle Kavcıoğlu, kredi büyüme hızının ve kompozisyonunun kritik önemde olduğunu ve Ocak ayı sonlarından itibaren yeniden artış eğilimine girdiğini belirtti . Tabii bu durum iç talep kaynaklı enflasyonist risklerin yukarı yönde olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla TCMB’nin hızlı bir şekilde faiz oranlarında indirime gitmesinin önünde engel teşkil edebilir. Enflasyona ilişkin yorumlarda ise görünümün olumsuz etkilerinin devam ettiği dile getirildi. İthalat fiyatlarındaki artışların enflasyonda görülen yükselişte önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarı temel aracı doğrultusunda tüm araçları kullanmaya devam edileceğini söylemesinin yanında politika faizinin, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği daha önceki yapılan açıklamalara paraleldi.
Yılsonu enflasyon tahmini ise Ocak ayında belirlenen %9.4’den %12.2 (280 bp) seviyesine revize edildi. Bilindiği üzere TCMB’nin yayınladığı ve piyasa katılımcıları ile gerçekleştirdiğini ankette yılsonu enflasyon beklentisi %13 seviyelerine yükselmişti. TCMB’nin revizyonu her ne kadar piyasa beklentisinin altında kalsa da bu beklentilere yakınlaştırılmış olması pozitif olarak değerlendirebilir. Genel olarak hem enflasyona yönelik açıklamalar hem de yılsonu enflasyon tahmininde yukarı yönde tatmin edici revizeye gidilmiş olması, bankanın sıkı para politikasını kolaylıkla gevşetmeyeceği algısının güçlenmesini sağlayarak TL’de değer kayıplarını beraberinde getirdi.
Küresel piyasalarda ise ABD kaynaklı güçlü veriler ile karşılaştık. İlk olarak birinci çeyrek büyüme verisinin %6.4 ile beklentileri aştığını hatırlatalım. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 553 bin ile pandeminin başlamasından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
Haftanın son işlem gününde en önemli gündem maddesi FED’in favori enflasyon göstergesi olan ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) verisi olacak. Dataların beklenti üzerinde gelmesi enflasyona yönelik endişeleri yeniden canlandırabilir.
Günün önemli şirket haberleri 30/04/2021
Yabancıların en çok alım satım yaptığı hisse senetleri
Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:52)