E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomideki durgunluğu firmaları daha fazla borçlandırarak aşmayı planlayan hükümetin Kredi Garanti Fonu (KGF) formülü giderek çıkmaza giriyor. Sözcü'nün haberine göre, firmaların teminat yetersizliği yüzünden banka kredilerine ulaşamadığını düşünen ekonomi yönetimi, bu sorunu çözmek için Hazine'nin KGF'ye sağladığı teminat desteğini 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarma kararı aldı. Böylece, potansiyeli yüksek ancak teminatı yetersiz firmalara KGF ile Hazine kefil olacak, bankalar bu firmalara 250 milyar liraya kadar kredi açıp çarkların dönmesini sağlayacaktı.
ÇARK DIŞ KREDİYLE DÖNDÜ
KGF'nin bankalarla protokolü tamamlayıp sistemi hâlâ başlatamaması eleştiri konusu olurken, Fitch'in kritik not indirimi, bankaların zaten çok zor olan 250 milyar liralık taze kredi bulma ihtimalini olağanüstü zorlaştırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankalar Kasım 2016 tarihi itibarıyla piyasaya 1 trilyon 703 milyar lira kredi kullandırdı. Bu kredinin 1 trilyon 430 milyar lirasını tasarruf sahiplerinden topladığı mevduatla karşılarken 273 milyar lirasını kredi notunun yüksek olduğu dönemde yurt dışından getirdiği ucuz fonlarla finanse etti.
Bankaların topladığı mevduatın tamamına yakını vadesiz ve 1 ila 3 ay vadeli tasarruflardan oluşuyor. Bu nedenle yurtdışından getirilen uzun vadeli fonlar, bankaların iç piyasaya uzun vade ve düşük faizle kredi vermesini sağlıyor.
523 MİLYAR LİRA LAZIM
Bankaların KGF sayesinde teminat sorununu çözmüş firmalara 250 milyar liralık yeni kredi açabilmesi için hem 273 milyar liralık mevcut dış krediyi yine dışarıdan yenilemesi hem de buna ilave 250 milyar lira taze dış kredi bulması gerekiyor. Toplamda bankaların dışarıdan getirmesi gereken kredi miktarı 523 milyar lirayı buluyor.
Fitch'in kararı Türkiye'deki bankaları da yakından ilgilendiriyor. Düşük notla birlikte uluslararası emeklilik fonları Türkiye defterini kapatırken bankalar için ‘nazlı kredi' dönemi başladı. Bundan sonraki dönemde bankaların yurt dışından daha yüksek faizle kredi bulabileceği belirtilirken Hazine'nin de yurtdışı kredi pazarında bankalara daha fazla rakip olabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle de KGF kredilerinde 250 milyar lira seviyesine çıkılamayacağı, üstelik kredi maliyetinin cazibesini kaybedeceği belirtiliyor.
FATURA VATANDAŞA ÇIKABİLİR
KGF sisteminde krediyi bankalar verecek, Hazine kefil olacak. Verilen kredilerin geri ödenememesi halinde, batık kredileri Hazine üstlenecek. Fitch'in not indirimiyle birlikte kredi maliyetlerinin yükseleceği, bunun da kredilerin geri ödenme riskini artıracağı ifade ediliyor. Dolayısıyla KGF'de batık kredi oranının artması halinde ortaya çıkan zararın vatandaşın vergileriyle karşılanmasından endişe ediliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sözcü gazatesinin yaptığı haber
Batıyoruz bunlarla çıkılmaz bataktan
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:03)