E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
MERKEZ Bankası’nın ağustos ayından beri döviz satışı olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ağustos ayından yıl sonuna kadar olan dönemde, Merkez Bankası’nın çok döviz sattığı dönemde dahi Türkiye’ye net anlamda toplam 5 milyar dolarlık döviz girişi olmuş. Tüm işlemlere baktığımızda 5 milyar dolar bir artı var. 1 Ocak’tan önceki akşama kadar ki döneme baktığımızda da yine artı 3 milyar dolarlık giriş var. Dolayısıyla büyüme anlamında Merkez Bankamızın döviz rezervleri biraz aşağı düştü, bu bir gerçek; ama öte yandan Türkiye’nin toplam döviz varlıklarına baktığımızda bir kaybımız yok. Tam tersine Türkiye’ye giriş devam ediyor” diye konuştu.
Enflasyon kaygısı yok
Dünya Ekonomik Forumu için bulunduğu Davos’ta CNBC-e’ye konuşan Babacan, enflasyona ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Son 3-4 aydır enflasyondaki artışın en önemli nedenleri kurdaki yükseliş, enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi, ithalatla ilgili yapılan düzenlemeler ve yaşanan sel felaketidir. Bu sebepler Merkez Bankası’nın para politikasıyla çok da yakından alakalı şeyler değil. Bunlar Merkez Bankası’nın düzeltebileceği şeyler değil ve bir defalık ayarlamalar bunlar. Dolayısıyla bir defalık, geçici sebeplerle olan enflasyonun yükselmesinden kaygı duymuyoruz. Kaldı ki maliye politikası tarafında daha sıkı bir duruşumuz var. Geçen yılı beklediğimizden de daha düşük bir açıkla kapattık. Bu yıl hedeflediğimiz bütçe de şöyle Davos’a katılan ülkelere bakın, herkesin gıpta ile baktığı rakamlar. Türkiye’nin bütçe açığı sorunu yoktur. Türkiye’nin bir kamu borcu sorunu yoktur artık bu tescil edilmiş durumda.”
Duruşumuz değişmeyecek
Bu yıl içerisinde de gelişmeleri yakından takip edeceklerini vurgulayan Babacan, “Belki yeni sıkılaştırmalar gerekecek, belki bazı alanlarda gevşetmeler gerekecek ama o günün, o haftanın, o ayın gereği neyse o yapılacak. Esneklik alanı bankacılık ve para politikasında olacak ama maliye politikasındaki sıkı duruşumuz değişmeyecek” dedi.
Risk primleri arttı
Babacan, Merkez Bankası’nın faizde koridor uyygulamasını da şöyle değerlendirdi: “2012 her açıdan dikkatle görülmesi gereken bir yıl. Bu yıl, risk primleri daha yüksek seyredecek. Geçen yılın başında çok sağlam görülen ülkelerin risk primlerinde bile bir artış oldu. Risk primlerindeki söz konusu artış ile Türkiye’de son dönemde enflasyonun yüksek çıkması, Türk Lirası bazında faizlerde artışı da beraberinde getirdi. Biz bundan memnun muyuz? Kuşkusuz değiliz, ancak piyasa koşulları gerektirdiği zaman böyle tablolar ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla şartların farkında olmak, bu şartları kabul etmek ama bu şartlar içerisinde daha iyiyi yapabilmenin çabası içinde olmamız gerekiyor.”
3’üncü köprü ihalesi daralacak, proje 2.5 milyar dolara düşecek
İSTANBUL’a üçüncü köprü konusunda 2 gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlarla birlikte toplantı gerçekleştirdiklerini, durum değerlendirmesi yaptıklarını anlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu bilgileri verdi: “Sayın Başbakanımız haritaları aldı önüne, projelere baktı ve şöyle bir talimatı oldu; üçüncü köprü ile sadece bağlantı yollarını ayrı bir proje olarak ayırıyoruz. Çünkü üçüncü köprü, bağlantı yolu ve otoyol sistemi olarak tek bir proje olarak dizayn edilmişti ve 6 milyar dolarlık tahmini bir proje söz konusuydu. Uzun vadeli ve finansmanı çok kolay değil. Dolayısıyla bu projeyi acil ihtiyacımız olan üçüncü köprü ve sadece bağlantı yolu olarak biraz daraltıp tekrar yap-işlet-devret ihalesine çıkma kararı aldık. 6 milyar dolarlık proje 2.5 milyar dolar seviyesine düşebileceği öngörülüyor.”
Fischer: Türkiye’nin büyümesi etkileyici
DÜNYA Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Davos’ta Türkiye ekonomisinin çok başarılı bir performans sergilediğine işaret eden İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, şöyle konuştu: “Türkiye’nin büyüme oranları çok etkileyici. Büyüme açısından Türkiye bir Doğu Asya ülkesi gibi. Ancak cari açık ve enflasyon gibi endişe verici zayıf noktaları da var. Merkez Bankası’nın faiz politikası çok ilginç. Finansal kriz sırasına bazı ülkeler faiz koridoruyla oynadı. Ancak bu, ana politika enstrümanı haline getirmek çok yenilikçi bir hamle. Hepimiz izliyoruz. İşe yarayabilir. Eğer bu politika başarılı olursa, başka ülkeler de uygulamaya başlar. Avrupa’daki durum son aylarda düzeliyor. Avrupalı politikacılar geçen ekimden bu yana kontrolü ele aldılar. Avrupa Merkez Bankası da önemli adımlar attı. Bunlar güçlü ve doğru yönde atılmış adımlar. Avrupa artık inisiyatif alabilir hale geldi.”
Türkiye daha iyi günlere doğru gidiyor cari açığı düşürmeli
AVRUPA’daki krize rağmen Türkiye’nin geleceğini iyi gördüğünü belirten Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, şu değerlendirmeyi yaptı: “‘Euro parçalanacak’ havası yok. Temel sorunlar halledilmiş değil. Umudum ciddi sorunlara değinilmesi. Almanya’nın, iyi olan ülkelerin lokomotif rolü üstlenmesi gerekiyor. Avrupa’da en kötü geride kalmadı. Türkiye’nin yüzde 4 büyüyebilmesi çok iyi. Türkiye’nin geleceğini iyi görüyorum. Türkiye çok daha iyi günlere doğru yol almış durumda. Eğer Avrupa’da tam bir çöküş olursa, Türkiye etkilenecek. Bu kadar yüksek bir cari açıkla yola devam etmek mümkün değil. Cari açığı yüzde 5 civarında tutmakta yarar var. Yüzde 7 yüksek bir cari açık. Dünya ekonomisinde çok olağanüstü gelişmeler olmazsa Türkiye için yumuşak iniş mümkün. İnsanlar ve ülkeler kendilerini en güçlü hissettiği anda daha dikkatli olmalı. Bütün gelişmelere bakarak her türlü ihtimale karşı tedbir almakta yarar var. Merkez Bankası’nın temelde başarılı olduğu kanısındayım. Türkiye’deki büyümenin yavaşlama durumu var. Bu yavaşlama karşısında ekonomiye biraz güç vermek gerekiyor. Öbür taraftan enflasyon tehlikesi var. Merkez Bankası’nın işi kolay değil.”
Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
AVRUAPDA BASILAN PARA, BOLLAŞTIRILACAK LİKİDİDE OLUŞTURULMA SEVDASINDALAR.. EE YENİ ALMANYA ÖNDERLİĞİNDEKİ AVRUPADA SİSTEM DEĞİŞECEK BUNUN ÜZERİNE KOMŞULRA GİTMEYE ÇALIŞIYOR AVRUPA PARASI.. BİRDE AVRUPADA GUÇLU AVRO YARARMI?ZARARMI SAĞLAR ??? İŞTE... BU EVREDE BASILMAYA BAŞLAYAN PARA DIŞARI KAÇIYOR İŞTE.. ALIM GUCU KULLANILARAK , YADA SANAL PİYASALAR KULLANIALCAK VAKIT ZAMAN GELINCE BATMAYAN BU PRA AVRUPANIN SİGORTASI OALCAKTIR ;)) YANI ADAMLAR İLK ADIMLARI ATIYOR. BİRDE AVRUPADAKI PARA DOLAŞIMA SURULUYOR.. DUNYAYA YAYILMALI ÖNCELIKLE... VE ALMANAYA ÖNDERLİĞİNDE AVRO KOTROL ALTINA ALINIP STRATEJILERE, BANKALARDA DURAN PARAYA, UYUMASIN DIYE ADIMALR ATILMIŞTIR, BİRDE YENİ VERGİ SİSTEMİ UYGULANMADAN ÖNCE AVRUPALI. GELEN DALGALARDA SORF YAPIYOR İŞTE GELİŞMEKT EOLAN ULKELERDE... PEKİİ ASIL SORUDA: RUZGAR OLMAZ İSE DALGA ÇIKMAZ, SORF TAHTASINDAKİ PARABABALARIDA SORF YAPAMAZ... EEE RUZGAR CIKTIĞINDADA EN GUZEL SAHİLLER BİZDE, TAM SORF YAPMAYA ELVERİŞLİ ;))) RUZGAR GUZEL DALGALA ROLUŞTURUYOR, PARASAHIBIDE SORFTAHTASINI ALIP BU RUZGARLARI KAÇIRMAK İSTEMİYOR... AMA RUZGARIN DURUMU NE OLACAK ?? ARA ARA KESİLİR BELKİDE..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:55)