E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa24 trilyon dolarlık güvenli limanda volatilite rekoru---

24 trilyon dolarlık güvenli limanda volatilite rekoru

24 trilyon dolarlık güvenli limanda volatilite rekoru
04 Nisan 2023 - 14:00 borsaningundemi.com

ABD Hazinesi tahvilleri küresel yatırımcıların gözünde birincil güvenli liman varlığı niteliğindedir. Ancak geçtiğimiz ay yaşanan banka krizi bu tahvillerde olağanüstü düzeyde oynaklığın yaşanmasına neden oldu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

24 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvilleri piyasası Silicon Valley Bank’in çöküşünden sonra mart ayında yüksek volatiliteye maruz kaldı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararlarına duyarlı olan iki yıllık tahvillerdeki oynaklık bunun en önemli göstergesiydi.

MarketWatch’un haberine göre borsa araştırma firması LPL Research, ABD bankacılık sistemindeki istikrarsızlık ve zayıf likidite korkularının tahvillerdeki aşırı volatilitenin baş sorumlusu olduğunu belirtiyor.

LPL araştırma ekibi, 2 yıllık tahvil faizlerini mart ayındaki piyasalardaki en düzensiz işlem günleriyle karşılaştırdı. Araştırmacılar piyasanın çalkantıda olduğu günlerde 2 yıllık tahvillerin en yüksek ve en düşük faiz oranı arasında 50 baz puan fark olduğunu belirledi.

Firmanın pazartesi günü müşterileriyle paylaştığı notta “dünyanın en güvenli tahvil piyasasındaki oynaklığın benzeri görülmemiş seviyede” olduğuna dikkat çekildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinde günlük birkaç baz puanlık hareket normal olarak kabul edilir. Ancak 50 baz puanlık hareket güvenli liman arayışındaki yatırımcılar için fazlasıyla riskli olarak görülür.

2 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri 8 Mart tarihinde %5,064 seviyesine kadar çıkarak bir yılın zirvesine ulaştı. Ardından Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflasıyla tahvil faizlerinde sert bir düşüş görüldü. Getiriler mart ayı sonunda %4,06 seviyesindeydi. Dow Jones verilerine göre getirilerdeki bu denli bir düşüş Ocak 2008’den bu yana görülmemişti.

Banka iflaslarının ardından bir grup araştırmacı geçen yıl keskin bir şekilde yükselen FED faiz oranlarının ABD bankacılık sistemindeki varlık değerlerinden yaklaşık 2 trilyon doları sildiğini savunuyor.

FED bankacılık sistemindeki iflas dalgasını engellemek için acil bir tesis oluşturarak bankaların likidite ihtiyaçlarına tahvil varlıklarına dokunmadan cevap verebilmelerini sağladı. Buradaki amaç bankaların ‘güvenli’ varlıklarında zorunluluktan satmalarına engel olabilmekti.

Bankaların faiz artışı döneminden önce satın aldığı tahviller ve mortgage destekli menkul kıymetler FED’in faiz artışlarının ardından ciddi bir zarara maruz kaldı. ABD bankalarının muhasebe kayıtlarında söz konusu varlıkları ‘satışa uygun değil’ olarak etiketleyebilmesi söz konusu değer kaybının bilançolarında görünmemesini sağlayabildi. Ancak mevduat satışları sonrası likidite sıkışıklığına giren SVB’nin bu tahvillerini satmak zorunda kalması bankayı iflasa kadar görüden zararlara yol açmıştı.

Bankacılık sistemi ile ilgili endişeler mart ayının sonuna doğru azaldı ve ABD hisse senetleri aylık bazda yükseliş kaydetti. ABD borsaları pazartesi günü ise petrol fiyatlarındaki artıştan sağladığı destekle günü pozitif bitirdi.

ABD vadeli işlemler piyasalarını takip eden CME FedWatch göstergesine göre mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık yeni bir faiz artışı ihtimali nisan ayının başı itibariyle hafifçe desteklendi. Göstergedeki geçtiğimiz hafta verilerine göre faiz artışı olmayacağı yönündeki görüş %60 oranında kabul görüyor.

LPL ekibi notunda "Yatırımcılara tahvil getirilerindeki herhangi bir düşüşten yararlanmalarını ve yüksek kaliteli sabit gelir yatırımlarını artırmalarını tavsiye ediyoruz" tavsiyelerine yer verildi.

Morgan Stanley: Ayı piyasasının henüz bitmemiş işleri var

 

Devlet tahvilleri bankaları zehirliyor mu?

 

Banka hisseleri için dipten alma zamanı mı?

 

ABD banka bilançolarında milyarlarca dolarlık muhasebe hilesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)