E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2.4 milyar dolar net hata noktan var!---

2.4 milyar dolar net hata noktan var!

2.4 milyar dolar net hata noktan var!
13 Mayıs 2014 - 12:01 borsaningundemi.com

Mart ayında kaynağı belirlenemeyen 2.433 milyar dolar Türkiye'ye girdi

2013 yılında özellikle altın ticareti ile gündeme gelen ödemeler dengesindeki net hata noksan kaleminde yine dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor.

Mart ayı ödemeler dengesi rakamına göre merkez bankası net hata noksan payını 2 milyar 441 milyon dolar olarak açıkladı. Bu rakam Eylül 2013'ten bu yana bu kalemde gerçekleşen en büyük para girişi olarak dikkat çekti. 

Yine Merkez Bankası verilerine göre 2014'ün ilk 3 ayında "kaynağı belirsiz" olarak adlandırılan net hata noksan 6,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 9 ayda ise net hata noksan ile para girişi 11.4 milyar doları buldu.

'YURT DIŞI MEVDUATLAR RAKAMI ARTIRABİLİR'

Artan net hata noksan girişinin son dönemki hikayesi ise yakın geçmişte altın ticareti kaynaklı gerekçelerden farklılık gösteriyor.

Ekonomist Uğur Gürses bu dönemki net hata noksan kaleminin artı yönde 2 milyar doları aşmasına yurtdışı mevduatların kullanılmasının yol açmış olabileceğini belirtti. Uğur Gürses "Altın ihracatının olduğu aylarda net hata noksan negatif geliyor. Türkiye'deki girişimciler yurtdışından yaptıkları ithalat için yurtdışındaki mevduatların kullanarak ödeme yapmaları net hata noksan kalemini artı yönünde etkiliyor. Özellikle mali piyasalarda çalkantılar olduğunda yurtdışı mevduatlar daha sık kullanılır" diye konuştu.

KURUN OYNAK OLMASI ETKİLİYOR

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise kurun oynak olduğu dönemlerde net hata noksanın artış gösterebileceğine dikkat çekti. Bürümcekçi "Cari dengede dış ticaret açığı gibi realiteler var bir de turizm geliri gibi tahminle konulan veriler var. Tahminle, oluşan veriler arasındaki fark net hata noksana yazılır. Döviz tevdiat hesaplarında kurun çok oynak olduğu dönemdeki değişmeler de başka bir finansal kalemin altına yazılamadığından, net hata noksana yazılır. Geçmişte döviz tevdiat hesaplarının çok oynadığı dönemlerde net hata noksan kaleminde değişmeler yaşandı. Net hata noksandaki değişimin döviz tevdiat hesaplarındaki oynaklıktan kaynaklandığını düşünüyoruz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)