E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolarda zirveye sadece 24 kuruş kaldı. 20 Aralık 2021’de görülen 18.40 TL’lik dolar/TL zirvesinden bahsediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kur Korumalı Mevduat (KKM) açıklamasını takip eden dakikalar içerisinde kimi iddialara göre kamu kuruluşlarının satışlarıyla, kimi iddialara göre ise Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle dolar kuru hızla önce 12.61 TL’ye, ilerleyen günlerde ise 10.23 TL’ye kadar gerilemişti. İşte o günden bugüne geçen yaklaşık 8 ayda doların yükselişi neredeyse yüzde 78. Bahsini ettiğimiz dönemden bu yana Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler üç ayrı bilanço açıkladı. 2021 yıl sonu, 2022 ilk çeyrek ve 2022 ikinci çeyrek bilançoları. Şirketler açısından finansal olarak yönetilmesi oldukça zor bir dönemden bahsediyoruz. Çünkü arada uygulamaya alınan bazı yeni önlemler, ihracat gelirlerinin ayrılması gereken kısımları, yeni kredi kullanımlarının bazı nakit döviz pozisyonlarına bağlanması… Peki bu zorlu dönem şirketlerin döviz politikalarını ne kadar değiştirdi?
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin nakit döviz pozisyonlarını inceleyen Dünya'dan Barış Erkaya'nın yazısı şu şekilde:
NET DÖVİZ AÇIĞI BULANAN ŞİRKET SAYISI 167
Finnet2000’den elde ettiğimiz verilere göre net döviz pozisyon fazlası bulunan şirket sayısı 227 (İlk çeyrekte 226, 2021 sonunda 228’di). Net döviz pozisyon açığı bulunan şirket sayısı ise 167 (İlk çeyrekte 175, 2021 sonundan 170’ti).
Bu şirketlerin konsolide döviz pozisyonları ikinci çeyrekte TL bazında sadece yüzde 8.55 artmış. 2021 sonuna göre ise artış yüzde 25. Aynı dönemde döviz kurundaki artışı yazının başında aktarmıştık. Bu durumda aslında reel olarak şirketler net döviz pozisyon açıklarının konsolide olarak hem 2021 sonuna göre, hem de bu yılın ilk çeyreğine göre ciddi ölçüde azaltmış durumdalar.
Bu da olası kur risklerine karşı şirketlerin daha hazırlıklı olduğunu gösteriyor. Peki şirketler bazında baktığımızda durum ne?
ASELSAN İLK SIRADA
Aselsan, net döviz pozisyon fazlası en yüksek olan borsa şirketi. Aselsan’ın net döviz fazlası 2022 ilk çeyrekte 8.9 milyar TL iken ikinci çeyrekte 11.7 milyar TL’ye çıkmış durumda. Bu da bugünkü kurla 644 milyon dolara yakın bir rakama denk düşüyor. Enka İnşaat, Türk Telekom, Enerjisa, Sabancı Holding, Koç Holding, Şişecam, GSD Holding sıralamada Aselsan’ı izleyen diğer şirketler. Oransal olarak döviz pozisyon fazlasını en çok artıran şirket Yayla Enerji. Ersan Alışveriş Hizmetleri, Oylum Gıda, Europen, Ulusoy Un, Suwen Tekstil, Başkentgaz, Güler Yatırım Holding, ARD Yazılım ve İş GSYO yüzdesel olarak en çok döviz fazlası artışı gerçekleştiren şirketler. Rakamsal olarak en fazla artış ise yine Aselsan’da. Sadece ikinci çeyrekte döviz fazlasındaki artış 2.8 milyar TL. Koç Holding, Türk Telekom, Tekfen, Aksa Enerji, Özak GYO, Tüpraş sıralama onu takip eden diğer şirketler.
DÖVİZ POZİSYONU DEĞİŞENLERE DİKKAT!
Döviz fazlası en çok azalan şirketlere baktığımızda ise sıralama şu şekilde: Sabancı Holding, Doğan Holding, Şişecam, Doğuş Otomotiv, Enerjisa, Kiler GYO, Aydem Yenilenebilir Enerji ve Kiler Holding.
İlk çeyrekte döviz açık pozisyonu verirken ikinci çeyrekte döviz fazlasına dönen şirketler arasında dikkat çekenler ise Edip İplik, Arçelik, Reysaş, Yayla Agro Gıda, Klimasan, Reysaş GYO, MLP Sağlık, Yataş, Birleşim Mühendislik, PlastkartGalatawind, Teknosa gibi örnekler sayılabilir. İlk çeyrekte artı döviz pozisyonundayken ikinci çeyrekte eksiye geçen şirketler arasında ise Aksa Akrilik, Koray GYO, Tuğçelik, Esenboğa Enerji, Naturel Enerji, Alarko Holding, Denge Yatırım Holding, Kartal Yenilenebilir Enerji, Margün Enerji gibi örnekler yer alıyor.
Döviz mevduatları 3,26 milyar dolar azaldı
Yüksek enflasyon şirketlere yarıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
döviz pozisyonu çok eksi olan şirketleri niye yazmıyorsunuz
Tuprasin artık.sermaye arttırımına gitmesi gerekiyor
ASELSAN marketlere mi mal satıyo malmısınız olum siz
nerelere geldik ne hallere düştük tl mahvolmuş enflasyon çıldırmış halen biz avrupadan iyiyiz diyen bir yönetim var evet çok şükür nerdeyse başımıza taş yagacak kadar .
Yanlış söylemişler, muhalefet yemeye saman bulamıyor.
yönetim ülkmizde insanları döviz almaya zorunlu hale getiriyor faizi düşürecegim derken halkı enflasyonu bogup duruyor oysaki sen faiz indireceksen TL.ninde itibarını koruyacacak alternatifinde olmalı malesef dar gelirli susu pus payı ile 3.5 binlara dagıtıp göz boyaması yapıyor allah milletimizin yardımcısı olsun.
Bu perhiz bu ne lahana tursusu; ttkom , asels kamu isletmeleri neden doviz kitliginda kasalari doviz dolu, örnek olmalari gerekirken doviz sevdalilari olmuslar
Aselsanda para varmis naptiniz peki parayi diyecem sacma olacak 128 ne olduysa o da ondan olmustur
Bende Lira fazlası bile yok..
yerli ve milli aselsan dolar mı zulalamış?
Aselsanı yabancı baskılamasa olması gereken rakam en az 50 lira. Borsa 100 bin iken aselsan 20 liralardı. Borsa 300 bin oldu aselsan 26 lira daha yeni oldu. Thy 3'e katladı mesela. Aselsan patlamaya hazır bomba şuanda hakkı olan primi hala yapamadı. Ençok hisse 125 milyon lotla citibankta ve yükselişi sürekli kesiyor 30'a yaklaşınca. Devlet birini görevlendirip bu hisseleri toplayarak aselsanı hak ettiği yere taşımalı. YTD.
aselsan gelecekte borsanın süper yıldızı olacak.
Aselsan ın gerçek değeri aslında 1 000 TL fakat bu hükümet bir daha seçilemez ise kapısına kilit vurulabilir çünkü abd ve ab ülkelerinin nin çıkarlarına hareket etmemektedirler.
tüm sırtlanlar şirketi sardı, koparabildiklerini koparıyorlar. içini boşaltıyorlar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:04)