E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​22 Temmuz soruşturmasında flaş gelişme---

​22 Temmuz soruşturmasında flaş gelişme

​22 Temmuz soruşturmasında flaş gelişme
29 Temmuz 2014 - 17:25 borsaningundemi.com

İstanbul merkezli operasyonda casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 49 polisin hakkında nöbetçi hakimlikten ilginç bir karar çıktı

22 Temmuz soruşturmasında mahkeme, ifadesi alınmayan şüphelilerin, dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verilmesine, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00'da tüm şüpheli ve avukatlarının yüzlerine adliyenin en geniş salonunda okunmasına karar verdi.

22 Temmuz operasyonu kapsamında bugün saat 11.00 itibari ile tekrar başlayan sorgulamada şüpheli polislerin avukatları, müvekkillerinin emniyet ifadelerinin okunmasını istedi.

Hakim İslam Çiçek, bu talebin süreci uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle kabul etmedi. Bunun üzerine polislerin avukatları duruşma salonunu terk etti. Hakim İslam Çiçek sanıkları duruşma salonundan çıkararak karar aldı.

49 ŞÜPHELİNİN KARARI BUGÜN VERİLECEK
Yemek arasından sonra saat 15.45 itibari ile sorguya devam edildiğini kararında belirten hakim İslam Çiçek, "Şüphelilere ilişkin sorguya 26 Temmuz 2014 tarihinde saat 13.00'da başlandığı, bugüne kadar 49 şüphelinin ancak 32 tanesinin savunmasının alındığı geriye 17 tane şüphelinin kaldığı, ancak gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri, sürekli talepler olduğu bu talepler reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kitlendiği görülmekle dinlenilmeyen şüphelilerin dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar tesisine, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00'da tüm şüpheli ve müdafilerinin yüzlerine adliyenin en geniş duruşma salonunda verilmesine, karar tesisi için duruşma salonunun boşaltılmasına, gerekli güvenlik önlemleri için emniyet birimlerine yazı yazılmasına karar verildi" dedi.

AVUKATLARDAN AÇIKLAMA
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda 22 Temmuz operasyonunda gözaltına alınanların sorgusuna bugün de devam ediliyor. Tüm taleplerinin reddedildiğini belirten bazı avukatlar yargılama sürecinin tıkandığını söyleyerek adliye önünde açıklama yaptı. Avukatlar adına açıklamayı yapan Avukat Kamil Ata, “Talimatla soruşturmadan 6 gün önce kurulmuş mahkemece tüm taleplerimiz reddedildi. Bir devlet krizine doğru gidiyoruz. Burada HSYK'ya şikayet dilekçelerimizi verdik. Bir hakimle yürümüyor bu. 8 gündür hiç hakim önüne çıkmamış 20 tane insan var. Bu insanlar için ara karar verilsin istiyoruz ara karar verilmiyor. Hepsine birlikte karar vereceğiz deniliyor. 3 gün önce ifadesi biten arkadaş aşağıda bekletiliyor. Bunun kanunda yeri yok. Tutanakları zorla alabiliyoruz. Keyfine göre ara veriyor." dedi.

"HER ARKADAŞIN İLK TALEBİ REDDİ HAKİM TALEBİDİR"
Hakimin, yetersiz olduğunu öne süren Kamil Ata sözlerine şöyle devam etti. “Biz bu hakimin soruşturmayı yürütmekte yetersiz kaldığını ve tarafsız olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle de giren her arkadaşımızın ilk talebi hakimin reddi talebidir. Sayın yargıç 'Siz bu soruşturmanın tarafısınız, sizi reddediyoruz. Bu sorgulamayı siz yapamazsınız' diyoruz, ısrarla tüm taleplerimizi reddediyor. Bu soruşturmayı yürütmekte çok ısrarlı, ben herkesi torbaya koyacağım tutuklayacağım havasında. Bu vatan evlatlarına ne ile suçlandıklarının belgeleri gösterilmedi. Ama kısa kes, evet bir saat sonra bitireceğim diyor. Böyle bir ifade yok. 104 klasörlük suçlamayı bir saat içinde bitiremezsiniz. Mahkeme her talebimizi reddediyor. Şu anda yine arkadaşlarımız yargıcım sizi reddediyoruz dediler. Mahkeme usulü talebimizi reddetti. Arkadaşlara emniyette belge gösterilmedi. Bunlar kendilerine yapılan suçlamanın ne olduğunu bilmiyorlar."

"8 GÜNDÜR PSİKOLOJİLERİ BOZULSUN DİYE BASKI ALTINDA TUTULUYORLAR"
Sorgulananlara suçlamaların belgelerinin gösterilmesini isteyen Ata müvekkillerinin 8 gündür psikolojik baskı altında tutulduğunu belirterek şöyle dedi: “Lütfen suçlamanın belgelerini gösterin. Bunun yanında bu arkadaşlar 8 gündür içerideler. Psikolojik baskı altındalar. Biz işkence derken bunu kastediyoruz. Bu arkadaşlar 8 gündür psikolojisi bozulsun ve ifade veremesinler diye baskı altında tutuluyor."

İFADELERİN HATIRLATILMASINA İZİN VERİLMEDİ
Avukat Kamil Ata, gözaltındaki şüphelilerin sorgusu sırasında 8 gün önce verilen ifadelerinin hatırlatılmasını istediklerini belirterek bu taleplerinin de reddedildiğini belirtti. Bu sabah yaşandığı belirtilen olayla ilgili konuşan ATA “Bu sabah ifadeye giriyoruz ve şu talebi yapıyoruz. Bu arkadaşlarımızı aşağıda 8 gündür tutuluyor, lütfen sorgudaki aldıkları ifadeleri, suçlamaları hatırlatın kendilerine, hatırlattım deyip zapta geçmeyin, 'Ben hatırlatmam' diyor" diyen Avukat Kamil Ata bu şekilde devam etmeyeceklerinin belirtilmesi üzerine ise kendilerine “ O zaman barodan avukat çağırırım" yanıtının verildiğini iddia etti.

"HİSLERLE HUKUK YÜRÜMEZ"
Bazı yayın kuruluşlarında “Paralel yapı" ifadelerinin kullanılmasını eleştiren Kamil Ata, müvekkilleri hakkında, paralel yapı ile ilgili bir suçlamanın bulunmadığını belirtti. Şüphelilerin “Selam, Kudüs Örgütü" soruşturması ile ilgili "casusluk" suçlamalarıyla sorgulandıklarını söyleyen Ata; Bu suçlamayla alakalı somut bir belge olmadığını iddia ederek, “Giren her arkadaş 'lütfen kime ne belge verdiysek onun belgesini getirin' diyor. Ama belge yok 'efendim inanıyoruz biz hissettik' deniyor. Öyle hisli hale geldi ki ülkemiz, hislerle hukuk yürümez hukuk belgeyle yürür" dedi. Avukat Kamil Ata'nın sözleri gözaltındakilerin yakınları tarafından da alkışlandı.

"HER NE DERSEK DİYELİM ZATEN TUTUKLANACAKLAR"
Sorgusu devam eden şüphelilerin savunma hakkı istediğini öne süren Kamil Ata, “Biz şunu biliyoruz avukat arkadaşlar da biliyor, içeride avukatlığını yaptığımız, muhafaza altında dediğimiz, gözaltı kararı dolmuş insanlarda şunu biliyor. Biz ne dersek diyelim, zaten tutuklanacaklar belli. Hakim keyfine göre hareket ederek bu hisleri mi artık takip ediyordur. Bilemiyoruz kimlerle görüşüyordur odasında. Herkes şuna inanıyor; 'Biz ne dersek diyelim tutuklanacağız. Ama biz savunmamızı yapalım. Savunmamızı yaptıktan sonra nasıl olsa tutuklayacaksınız. Ama bize savunma hakkı verin diyor.' Savunmamızı yapalım zaten tutuklayacaksın cumhurbaşkanlığı seçimine kadar zaten siyası bir süreçti bu, cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar biz itirazlarımızı yapacağız. Onlar içeride tutuklu kalacak, Sayın Başbakan, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, miting meydanlarında 'ben inlerine girdim' işte 'gördünüz yaptım' bu havayı vermek istiyor. Tamam onu da ver, ama savunma haklarını teslim et bu insanlara" dedi.

BARO BAŞKANLARI VE CUMHURBAŞKANI'NA SESLENDİ
Cumhurbaşkanı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve hukukçulara seslenen Ata, Sulh ve Ceza Hakimliği'nin ilk kez uygulandığını söyleyerek, yeni uygulamayı eleştirip “Bu uygulama olursa bu memleketin vay haline" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)