E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi22 ayın en büyük büyümesi---

22 ayın en büyük büyümesi

22 ayın en büyük büyümesi
01 Şubat 2013 - 10:27 borsaningundemi.com

İmalat sektörün ocak ayında en güçlü büyümeyi yaşadı

 Türkiye imalat PMI Ocak ayında 54'e yükselerek imalat sektörünün 2013'e 22 ayın en güçlü büyümesiyle girdiğini gösterdi. İmalat sektöründe üretim Mart 2011'den bu yana en sert artışı gösterirken, yeni siparişler belirgin yükseliş kaydetti. Girdi fiyatları ise beş ayın en yavaş artışını gösterdi.
    Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) beş aydır art arda yükseliş kaydediyor. Aralık ayında 53.1 değerini alan endeksin 50'nin üzerinde açıklanması sektördeki faaliyetlerin arttığı anlamına geliyor.
    İmalat sektöründe üretim Aralık ayındaki 54.3 gibi güçlü bir düzeyden 55.8'e yükselerek 22 ayın en sert artışını kaydetti. İmalatçılar üretimde altıncı aya giren artışın yeni sipariş ve yatırımlardan kaynaklandığını kaydettiler.
    İmalatçılara gelen siparişleri gösteren endeks 54.5'ten 56.5 düzeyine yükselirken, İmalatçılar yeni ihracat siparişleri 12 ayın en güçlü artışını kaydetti. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi 50.7'den 52.9'a yükselirken, imalatçılar bu artışın yeni açıldıkları yabancı pazarları ve yeni müşterilerden
kaynaklandığını ifade ettiler.
    Üreticiler dört aydır ilk defa mamul mal stoklarını artırırken, imalatçıların tedarik süreleri artış kaydetmedi.
    Girdi fiyatları beş ayın en düşük artışını kaydetti. Ankete katılan her dört kişiden biri girdi fiyatlarında artış olduğunu ifade ederken, katılımcıların sadece yüzde 6'sı girdi maliyetlerinin azaldığını belirtti. Katılımcılar girdi fiyatlarındaki yükselişin olumsuz kur hareketleri ve girdi fiyatlarındaki
artıştan kaynaklandığını belirtti.
    İmalat PMI'daki değişiklikleri yorumlayan HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Şirketlerin üretim kapasitelerini artırıp yeni ihracat pazarlarına açılıyor olmaları 2013 yılı büyüme beklentileri için pozitif. Satın alma yöneticileri endeksindeki toparlanma henüz tam olarak sanayi üretimi verilerine yansımamış olsa da, resmi verilerin de birinci çeyrek itibariyle büyümede ivmelenmeye işaret edeceğini tahmin ediyoruz. Ekonomik toparlanmanın hız kazanmasıyla beraber enflasyonist baskıların artması ise bir risk faktörü" dedi.
    Yaklaşık 400 şirketin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)