E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Genç yaşta yatırıma başlamak geleceğe atılacak en önemli adımlardan birisidir. Yatırım yapmaya başlamak için çok paraya ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak özellikle gençler için küçük miktarlarla yatırıma başlamak devam etmek son dönemde her zamankinden daha kolay hale geldi.
Fortune’un haberine göre erken yaşta yatırım hesapları oluşturmak yatırımcıların daha sonraki süreçte emeklilik, ev satın alma ve hatta gelecekteki seyahat planları gibi hedeflerine ulaşması için daha iyi bir konum sağlıyor. Ancak yatırım uzmanlarına göre piyasalara girmeden önce, mali durumunuzu zorlayabilecek herhangi bir yüksek faizli borcu ödemeye öncelik vermek ve en az üç ila altı aylık masrafları karşılayabilecek tasarruflarla bir acil durum fonu oluşturmak önemli.
Bu iki kritik sorunun da üstesinden gelinmesinin ardından küçük miktarlarla yatırım dünyasına geçiş yapılabilir. Tasarruf ve yatırım yapmak için tutarlı bir yaklaşım geliştirmek mali planınıza bağlı kalmanıza yardımcı olacaktır. 20’li yaşlarınızda yatırıma yönlendirdiğiniz miktar daha sonra devam edecek onlarca yıllık birikiminizle birleşecektir. Bu da uzun vadeli hedeflere yatırım yapmak için harika bir zaman aralığı sağlar. Fortune’un haberinde yatırıma yeni başlayacak gençler için bazı ipuçlarına yer veriliyor:
1. Yatırım hedeflerinizi belirleyin
Yatırım dünyasına tam anlamıyla girmeden önce bireylerin yatırımlarıyla ulaşmayı hedefledikleri hedefleri düşünmesi gerekiyor. ABD merkezli finans firması Commas’ta Finansal Planlama Sorumlusu Claire Gallant konuyla ilgili açıklamasında, “Nihayetinde yaşamınız boyunca sahip olmak istediğiniz tüm deneyimleri gözden geçirmemiz ve sonra bir şeylere öncelik vermemiz gerekir. Bazı insanlar, her yıl seyahat etmeyi isteyebilir ya da iki yıl içinde bir araba satın almayı talep edebilir. Aynı zamanda da 65 yaşında emekli olmak isteyebilirler. Bu hedeflerin mümkün olduğuna emin olabilmek için yatırım planı hazırlamak gerekir" ifadelerine yer verdi.
Seyahat gibi kısa vadeli hedefler için kullandığınız hesaplar, uzun vadeli emeklilik hedefleri için açtığınız hesaplardan farklı olacaktır.
Ayrıca, bir yatırımın kötü performans göstermesi durumunda nasıl tepki vereceğinizi düşünmeyi hesaba katarak risk toleransınızı belirlemeniz de önemlidir. 20'li yaşlar yatırım riskini üstlenmek için harika bir zaman dilimidir. Zira kayıpları telafi etmek için uzunca bir süreniz vardır. Uzun vadeli hedefler için hisse senetleri gibi daha riskli varlıklara odaklanmak, yatırıma henüz hayatının erken bir safhasında başlayabilenler için muhtemelen çok mantıklı olacaktır.
Bir dizi hedef ve bir plan ortaya çıktıktan sonra yatırımcı belirli hesaplarına odaklanmak için hazırdır.
2. Emeklilik planınıza katkıda bulunun
Bireysel emeklilik yatırımlarını kullanan 20 yaşlarındaki yatırımcılar onlarca yıllık bileşik faizden yararlanabilir. Bireysel emeklilik yatırımları sağladıkları vergi avantajının yanı sıra devlet katkısını da beraberinde getirir. Bu aynı zamanda asgari yatırım miktarı arttıkça devlet desteğinin de artması anlamına gelir.
Gallant emeklilik yatırımlarıyla ilişkili yaptığı yorumda, “Her zaman maçı kazanabilmek için yeterince katkıda bulunmak istemelisiniz. Zira aksi takdirde az ya da çok bedava paradan uzaklaşırsınız” ifadelerine yer veriyor.
Ancak söz konusu kazanımları kullanabilmek için belli şartları yerine getirebilmek gerekiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Türkiye’deki bireysel emeklilik sisteminde %30 devlet katkısı ve birikimleri eksiksiz bir biçimde alabilmek için 10 yıl boyunca BES sisteminde kalma ve en az 56 yaşını tamamlamış olma şartı aranıyor. 10 yıl sistemde kalıp yaşını doldurmadan ayrılanlarsa devlet katkısının %60’lık kısmını alabiliyor. Sistemde 6 yıl kalanlar devlet katkısının %35’ini, 3 yıl kalanlarsa sadece %15’ini alabiliyor.
20’li yaşlar gibi hayatın erken bir döneminde emeklilik yatırımlarına girmek daha düşük bir vergi ödemesiyle yüklü bir birikim elde etmenin en geçerli yollarından biri olarak öne çıkar. Gallant konuyla ilgili, “Gençler daha fazla para kazandıkça, vergi harcamaları da artacaktır. Bugün bu fonlara en düşük vergi oranında ödeme yapıyorlar, böylece emekli olduklarında bu parayı vergisiz olarak alabilecekler” açıklamasında bulundu.
ABD merkezli servet danışmanlığı firması Mariner’in Yeminli Mali Müşaviri Ross Manke her yaştan yatırımcının karar vermeden önce kişisel durumlarını göz önünde bulundurmasını tavsiye ediyor. Manke, “Her şey vergiyi ne zaman ödemek istediğinize ve kendi koşullarınıza göre sizin için neyin en uygun olduğuna bağlı” görüşlerine yer verdi.
3. İhtiyaçlarınıza uygun bir aracı kurum veya bir robo-danışman edinin
Gelecekte bir ev için peşinat ödemek veya çocukların eğitim masraflarını karşılamak gibi emeklilikle ilişkili olmayan uzun vadeli hedefler için aracı kurum hesapları değerlendirilebilecek seçenekler olarak öne çıkıyor. Fidelity ve Schwab gibi internet aracı kurumlarının yanı sıra Betterment gibi robo-danışmanların da ortaya çıkmasıyla az miktarda parayla yatırıma başlayan gençler için imkanlar zamankinden daha erişilebilir hale geldi.
Uygun komisyon oranlarıyla öne çıkan robo-danışmanlar yatırım sürecini mümkün olduğunca da basitleştiriyor. Hedefleriniz ve zaman ufkunuz hakkında biraz bilgi verdiğinizde robo-danışman en iyi eşleşen ve periyodik olarak sizin için yeniden dengelenen bir portföy tercihini yapabiliyor.
4. Bir mali müşavirden yardım almayı düşünün
Robo-danışman rotasına gitmek istemeyenler için bir mali müşavir desteği yatırıma yeni başlayanlar için harika bir kaynak olabilir. Daha pahalı bir seçenek olsalar da hedefler belirlemek, risk toleransını değerlendirmek ve ihtiyaçlarınıza en uygun aracı kurum hesaplarını bulmak için sizinle birlikte çalışacaklardır. Mali müşavirler emeklilik hesaplarınızdaki fonları nereye yönlendireceğinizi seçmenize de yardımcı olabilirler.
Bir finansal danışman, sizi doğru yatırım yönüne yönlendirmek için uzmanlıklarını da kullanacaktır. Bazı genç yatırımcıların günlük piyasa iniş çıkışlarının heyecanına kapılmaları kolay olsa da, bir mali müşavir uzun vadede oyunun nasıl çalıştığını anlar.
Ross Menke konuyla ilgili açıklamasında, “Ben yatırımın heyecanlı bir şey olması gerektiğine inanmıyorum. Bana kalırsa bu sıkıcı bir şey olmalı. Bir eğlence biçimi olarak görülmemelidir. Zira bu sizin hayatınızın tasarruflarıdır. Sıkıcılık bazı durumlarda sorun değildir. Asıl konu zaman çerçevenizin ve hedefinizin ne olduğuyla alakalıdır” ifadelerine yer verdi.
5. Kısa vadeli tasarruflarınızı erişilebilir bir yerde tutun
Tıpkı acil durum fonları gibi kısa vadeli yatırımların da kolayca erişilebilen ve piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmeyen bir yerde tutulması öneriliyor. Her ne kadar hisse senetleri kadar para kazandırmasalar da vadeli mevduat hesapları ve para piyasası hesapları bunun için harika seçeneklerdir.
Menke konuyla ilgili açıklamasında, “Birkaç yıl içinde mevcut paraya ihtiyacınız varsa, bu para borsaya yatırılmamalıdır. Bunun yerine bir vadeli mevduat veya para piyasası gibi daha güvenli araçlara yatırılmalıdır. Evet, bazı potansiyel büyümelerden vazgeçiyor olabilirsiniz, ancak kısa vadeli yatırımlarda paranızın geri dönmesi paranın getirisinden daha önemlidir” ifadelerine yer verdi.
6. Zamanla tasarruflarınızı büyütün
Sadık kalabileceğiniz bir tasarruf miktarı oluşturmak ve zamanla bunu artırmak için bir plana sahip olmak, 20'li yaşlarınızda yapabileceğiniz en iyi işlerden biridir.
Menke, "Belirli bir tasarruf oranına bağlı kalmak ve yıldan yıla artmaya devam etmek, tasarruf kariyerinizin başlarında size yardımcı olacak en büyük etkiyi oluşturacak şeydir" dedi.
Bu alışkanlığı 20'li yaşlarınızda başlatan bireylerin yaşlandıkça bu alışkanlığı yürütmesi daha kolay hale gelecektir. Bu sayede ileri yaşlardaki bireylerin uzun vadeli finansal hedeflerine ulaşmak için tasarruf önlemleri alma konusunda endişelenmesine gerek kalmayabilir.
2023’te paranızı korumanın 5 adımı
Avrupa borsaları Noel tatili sonrası yükselişle açıldı
2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Her şeyi para olarak gören maddiyaçı sistemin saçma sapan bir başlığı! Eğer yirmili yaşlara velisi hocası edep haya ahlak öğretirse ne ala ki en güzel yatırım budur. Gerisi zaten gelir. Yoksa yirmibeşinde tinerci olur. Böyle saçma başlıkları atmadan önce biraz düşünseydiniz keşke. Bu kapitalist başlıklar burayı küçük Amerikaya benzetme çabası gibi geliyor bana yanlış anlaşılmasın.
20 li yaşlarda elizabet gece güzdüz demez işler.
20 yaşında turliyede yatirm komik ol,ayın.
20'li yaşlarda aybaşını zor getirip de nasıl tasarruf yapılacak! O yaşlarda miras kalırsa yatırım yapılabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:33)