E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2050'ye kadar su kalmayacak---

2050'ye kadar su kalmayacak

2050'ye kadar su kalmayacak
14 Ekim 2021 - 17:51 borsaningundemi.com

Küresel ısınma sebebiyle Pakistan'ın gelecek on yıllarda temiz su kaynaklarının tükeneceği ve bu durumun ülkeyi varoluşsal bir krizle karşı karşıya bırakacağı belirtiliyor.

Al Jazeera'nin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yayımladığı rapora göre, küresel ısınmanın sonuçları büyük ölçüde geri döndürülemez boyutlara ulaştı.

Raporda, kutup ve dağ buzullarının geri dönülemez şekilde gelecek on yıllar boyunca erimeye devam edeceği vurgulandı.

"Pakistan'da 2050'ye kadar su kalmayacak"

Pakistan, kutup buzullarının dışında dünyadaki herhangi bir yerden daha fazla buzula sahip. Bu buzullar, dünyadaki en eski ve verimli vadilerden biri olan Hindistan ve Pakistan arasında bölünen İndus Havzası'nı besliyor.

Pakistan'ın 220 milyonluk nüfusunun yüzde 75'i, İndus Nehri kıyılarında yaşıyor. Ülkenin en büyük 5 kent merkezi, endüstriyel ve evsel su için tamamen bu nehre bağımlı durumda.

IPCC raporuna göre, 2050'ye kadar ülkede su kalmayacak.

Ülke çevresel zorluklarla karşı karşıya

Haberde, Pakistan'ın, küresel ısınmanın sonuçlarından Maldivler ve başka ülkeler gibi orantısız şekilde zarar göreceği ancak buna rağmen İslamabad'ın, geleceğini güvence altına almak için çaba göstermediği belirtildi.

Başka hiçbir ülkenin tatlı su için kutup dışındaki buzullara Pakistan kadar bağımlı olmadığı vurgulanan haberde, ülkenin şu anda çevresel zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Haberde, son yıllarda yüksek sıcaklıkların çok sayıda insanın hayatına mal olduğuna işaret edilirken, tarımsal üretimin de bundan etkilendiği kaydedildi. 

Uzmanlar Pakistan'ı uyarıyor

Yerel ve uluslararası çevre uzmanları, uzun süredir acil ve sert adımlar atılmazsa Pakistan'da ve Güney Asya'da işlerin daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor.

Pakistan'ın buzullarının eridiğini vurgulayan uzmanlar, ülkenin suyunun bitmesinin an meselesi olduğuna dair on yıldan fazla süredir uyarılar yapıyor.

"Varoluşsal bir krizle karşı karşıya"

Başbakan İmran Han, 2018'de göreve geldiğinde, devam eden ormansızlaşma ve iklim değişikliğinin ülke üzerindeki etkilerine karşı koymak için ağaç dikimi projesi başlattı. Fakat yeni ağaç dikimlerinin yüzlerce yıllık yaşlı ormanların yerini alamayacağı belirtiliyor.

Pakistan'ın, iklim değişikliğinin sonuçları sebebiyle varoluşsal bir krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken uzmanlar, iklim değişikliğinin etkilerinin, ülkenin tek bir sektörünü veya bölgesini değil tüm nüfusun yaşamını ve geçim kaynaklarını tehdit ettiğine işaret ediyor.

Pakistan: ABD Taliban'ı er ya da geç tanıyacak

 

Pakistan'dan BM'ye Taliban için yol haritası teklifi

 

Rusya, Çin ve Pakistan temsilcileri Taliban'la görüştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ14 Ekim 2021 23:56

    Hiç kimse ALLAH tan üstün değildir.Eğer o ister ise dünya yı göle ister ise çöle dahi çevirir.bakalım bu kahbelik ve kirli oyunları yapanlar yarın bir kaç yıl sonra var olabilecekler mi.yeterki bizler ALLAH ın emirlerini tam olarak yapalım o en güzel şeyleri bize yine verir.bütün mesele bu bence.

  • Nedim14 Ekim 2021 20:02

    BM denilen haysiyetsiz kuru gürültü yapıyor.  İnsanlar birbirini öldürsün  parçalasın diye   bu onların planlarına anlaşmalarda kaydı olmayan  ideolojilerine çok uygun zaten!   Allah ın da bir planı var.