E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2023 yılı boyunca vatandaşların, yatırımcıların gözü kulağı ekonomide oldu. 2023'ün parlayan yıldızı altın olurken 2024'te en çok ne kazandıracak? Dünya'dan Ufuk Korcan'ın konu ile ilgili yazısı şöyle:
BIST 100 Endeksi’ndeki 100 hissenin sadece 28’i enflasyonun üzerinde getiri sağlarken 32’si yatırımcısının anaparasını eritti. Aracı kurumlar yeni yılda endekste yüzde 35-40 civarı artış bekliyor. Mevduat faizleri de yılın ilk yarısında yüksek seyrini koruyacak gibi. Dolarda ise enflasyonun altında bir artış olacağı görüşü hakim.
2023 yılını geride bıraktık. Yeni yıla herkes yeni umutlarla başlıyor. En başta savaşların olmadığı, sağlıklı, huzurlu bir yıl olmasını diliyorum. Geçen yıl yatırımcılar için oldukça hareketli bir yıl olarak tarihe geçti. Yılın ilk yarısı ile ikinci yarısı birbirinden tamamen farklı geçti. Mayıs ayındaki seçimlere kadar olan süreçte bambaşka bir ortam seçimlerden sonra ise bambaşka bir ortama şahitlik ettik. İlk yarı ‘eski dönem’ ekonomi politikaların etkisi hissedildi. Yüksek enflasyon ortamında düşük faiz politikası yatırımcıların tercihlerini şekillendirirken seçim sonrası dönemde alınan kararlar yeni bir yol haritası çizdi.
Kayıplar yüzde 50'leri buldu
Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına başlayıp sadeleşme adımlarını bir bir hayata geçirmesi özellikle hisse senedi cephesinde coşkuyla karşılandı. Ancak bu coşku ekim ayından sonra yerini endişeye bıraktı. Endeks 3 Ekim’deki tarihi zirvesi olan 8 bin 562 puandan aşağıya doğru salınmaya başladı ve yılın son günlerinde 7 bin 200 puan sınırına indi. BIST 100 Endeksi zirvesinde yüzde 16’ya yakın bir geri çekilme yaşansa da hisselerin zirvelerinden yaşadıkları kayıplar yüzde 50’leri buldu. Bu boyutta yaşanan kayıplar çok sayıda yatırımcıyı umutsuzluğa itti. Çünkü yüzde 50 yaşanan kaybın telafisi için iki kat bir performansa ihtiyaç var.
Hisseler yatırımcısını üzdü
Son aylarda hisselerde yaşanan kayıplar birçok hissenin fiyatını 1 yıl öncesine geri çekti. Hesaba enflasyonu katarsak yatırımcılar için durum biraz daha kötüleşiyor. Çünkü yatırımcıların asıl motivasyonu varlıklarını enflasyon karşısında korumak. Aralık ayında enflasyonun yüzde 3 civarı bir artış olması bekleniyor. Yani yıllık enflasyon yüzde 65 civarı bir rakamla 2023 yılını tamamlayacak. BIST 100 Endeksi’ndeki 100 hissenin geçen yılki performansına baktığımızda sadece 28 tanesi enflasyonun üzerinde bir getiri sundu yatırımcısına.
Geriye kalan 72 hisse ise enflasyon karşısında yatırımcısını üzdü. Endeksteki 32 hisse senedi ise yatırımcısının 1 yıl önceki anaparasının erimesine neden oldu. Çan2 Termik hisseleri 2023’te yatırımcısına yüzde 67.36, İmaş Makine Sanayi yüzde 67.14, Penta Teknoloji yüzde 66.18, Akfen GYO yüzde 62.69 kaybettirdi. Endekste en fazla prim yapan Hisse ise yüzde 603 ile Borusan oldu. Mia Teknoloji de yatırımcısına yüzde 285 kazandırdı.
2024 yılında takip edecek gelişmeler
Gelelim 2024 yılına ilişkin beklentilere… Yeni yılda başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının faiz kararları yakından izlenecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da kararları kritik. Genel beklenti yılın ilk yarısında mevcut faiz seviyesinin korunması. Çünkü enflasyonun mayıs ayında zirve yapıp sonrasında düşüşe geçmesi bekleniyor. Yılın ikinci yarısında ise faiz indirimlerinin gündeme geleceği görüşü hakim. Kısa vadede mart ayında yapılacak yerel seçimler yine siyasi tansiyon açısından önemli.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notu ile ilgili vereceği kararlar da 2024 yılına damga vurması beklenen gündem maddelerinden. İlk not açıklaması 12 Ocak’ta Moody’s’den bekleniyor. Moody’s’in bu gözden geçirmede not artışı yerine görünüm artışına gitmesi bekleniyor. Moody’s’in ikinci gözden geçirmesi 19 Temmuz’da. Fitch ilk gözden geçirmesini 8 Mart’ta ikincisini 6 Eylül’de yapacak. S&P ise ilk not değerlendirmesini 3 Mayıs’ta ikincisini 1 Kasım’da yapacak. Piyasalar açısından en büyük risk ise ekonomi yönetiminde yapılabilecek bir değişiklik ve jeopolitik tansiyonu artıracak gelişmeler olarak öne çıkıyor.
Mevduat, borsa, dolar ve altın ne olur?
Yeni yılın ilk yarısında politika faizlerinin yüksek seyrini koruyacağı beklentisine paralel olarak mevduat faizlerinde önemli bir geri çekilme öngörülmüyor. Dolayısıyla mevduat faizlerinde yüzde 40-50 arasındaki seyir bir süre daha sürecek gibi. Aracı kurumların BIST 100 Endeksi’ne yönelik 12 aylık beklentileri 11-12 bin puan seviyelerinde yoğunlaşıyor. Dolar kuru ile ilgili beklentiler ise hem yerli hem de yabancı kurumlarda enflasyonun altında kalacağı yönünde. Bank of America altının onsunun yıl sonunda 2 bin 400 dolar olmasını bekliyor.
2024 yılında ekonomide beklentiler
2023 yılında hangi yatırım aracı kazandırdı?
2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Piyasalarda büyük finansal krizler çıkmasını beklemekteyim çünkü tüm ülkeler ekonomileri batmış durumda.
Tabiki altin.maceraya gerek yok
Kardesım dogru öyle uzman lar var altın 3000 dolor 50 olacak diye abd batiyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:57)