E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Japonya Merkez Bankası bu sabahki kararıyla aşırı düşük faiz oranlarını korudu ve enflasyon yüzde 2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşana kadar ekonomiyi destekleme taahhüdünde bulundu; bu da devasa teşvik programını kademeli olarak kaldırmak için acelesi olmadığını gösteriyor . Yaygın olarak beklendiği gibi BOJ, finansal kurumların merkez bankası nezdindeki fazla rezervlerine uygulanan %0,1’lik faizi ve %0 civarındaki 10 yıllık devlet tahvili getirisi hedefini korudu. Ayrıca, getiri hedefinin her iki tarafında belirlenen 50 baz puanlık tahsis aralığını ve Temmuz ayında kabul edilen %1,0’lık yeni sabit tavanı da değiştirmeden bıraktı.
BOJ’un kararı, son toplantılarda enflasyonu dizginlemek için borçlanma maliyetlerini yüksek tutma kararlılığının sinyalini veren ABD ve Avrupa merkez bankalarının kararlarıyla çelişiyor.
İngiltere Merkez Bankası bölünmüş bir kararla faiz oranlarını neredeyse iki yıldır ilk kez sabit bırakınca sterlini altı ayın en düşük seviyesine geriledi, ancak Bailey bu işin henüz tamamlanma ihtimalinin düşük olduğunu vurguladı.
İsveç ve Norveç’teki merkez bankaları, daha fazlasının da gelebileceği beklentisiyle 25 baz puanlık artış açıkladılar ve İsviçre Ulusal Bankası, faiz oranlarını sabit tutarak frangı dolar karşısında yaklaşık %0,7 ve euro karşısında %0,6 oranında düşürerek yatırımcıları şaşırttı.
TCMB , dün politika faizini piyasa beklentisi doğrultusunda 500 baz puan artışla %30’a yükseltirken, Haziran ayından bu yana faiz oranlarını 2.150 baz puan artırmış oldu. Banka, ağustos ayında yaklaşık %59’a sıçrayan ve gelecek yılda da artması beklenen enflasyonu dizginlemek için gerektiğinde oranları daha da artırmaya hazır olduğunu yineledi.
Bu ayın başlarında hükümet, yıl sonu enflasyon tahminini %65’e yükseltirken, ekonomik büyüme tahminlerini düşürmüş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’da o dönemde “Sıkı para politikasının desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz. ” demişti. Dünkü adım da dış piyasalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun zamandır karşı çıktığı sıkı politikaya muhalefetini bir kenara bırakmasının işareti olarak algılandı.
Önceki ayki 750 baz puanlık Jumbo faiz artışından sonra dün açıklanan 500 baz puanlık ilave faiz artışına karşılık , karar metninde yer alan 2024 için yıllık enflasyon hedefi olan yüzde 33’ün tutturulması konusunda TCMB’nin “kararlı olduğu” ifadesini TCMB’nin yıl sonuna kadar 500 puanlık faiz artışı yaparak politika faizini yüzde 35’e çekerek , 2024 de %33 enflasyon hedefine göre reel faiz pozitife geçecek gibi görünmektedir. Faizlerdeki bu seviye , metinde yer alan enflasyon beklentilerindeki bozulmayı ve enflasyondaki yükseliş trendini tersine çevirmeye yeterli olup olmayacağını zamanla göreceğiz. Bunun içinde enflasyon beklentilerini kısa sürede yükselten TCMB’nin bundan sonraki süreçte bu yola gitmemesi ve iletişim kanallarını özellikle sözel iletişimi daha güçlü ve kararlı kullanması gerekiyor.
FED’in 2024 faiz tahminlerini yükselterek yatırımcıları gelecek yılki faiz indirimlerine dair rahat düşünceleri ve pozisyonlanmalarını bozması ile iki yıllık getirileri %5,2’nin üzerine çıkarken, gösterge 10 yıllık Hazine getirileri %4,503 ile 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. S&P 500 bir gecede %1,6 düştü ve politika yapıcıların faiz oranlarında zirve yakın olsa bile şahin görünmeye çalıştığı bir haftada düşüşünü %2,7 ye ulaştırdı.
Çin devlet medyasının, ticareti desteklemeye yönelik bir dizi düzenleyici tedbire ilişkin raporları, piyasa da memnuniyetle karşılandı ve Hang Seng ve CSI300 yaklaşık %0,6 artış kaydetmiş durumda.
S&P 500 vadeli işlemleri Asya’da yatay, Avrupa vadeli işlemleri yüzde 0,6 düşüşte.
Diğer yerlerde döviz piyasalarında ABD faiz oranlarının yapışkan olacağı beklentisi doları destekledi; dolar, euro karşısında bir gecede altı ayın zirvesi olan 1,0671 dolara ulaştı.
Petrol fiyatları, Rusya’nın akaryakıt ihracat yasağının küresel arzı sıkılaştırabileceği endişelerinin ABD’deki faiz artırımlarının talebi olumsuz etkileyeceğine dair korkuları geride bırakmasıyla yükseldi, Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 93,51 dolarda kalırken, ay başından bu yana yaklaşık %8 artış kaydetti.
Fiyat hareketi güçlü hisseler (22/09/2023)
BİST volatil seyreden 5 hisseye tedbir getirdi
Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:55)